koontikuva vammaisista ihmisistä liikenteessä

Liikkuminen on ykkösasia

7.12.2018
Mikkeliläinen Kauko Väisänen, 64, on monessa mukana. Hän on pitkään toiminut vapaaehtoisjärjestöissä eri luottamustehtävissä, kuten vammaisneuvoston puheenjohtajana sekä myös luottamushenkilönä kunnallispolitiikassa.
Kauko Väisänen

– Olen aktiivinen liikkuja. Joka päivä lähden johonkin kokoukseen. Myös kuntoliikunta on lähellä sydäntä, harrastan sitä 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi harrastan ulkomaan- ja kotimaanmatkailua, Väisänen kertoo.

Väisäsellä on liikkumisessa mukanaan oma auto ja henkilökohtainen avustaja.

– Menen omalla autolla ja pyörätuoli on autossa. Tarvitsen avustajan apua autoon menossa ja poispääsyssä. Liikkuessa tarvitsen työntöapua. Ostoskeskuksissa ja muualla pystyn itsenäisesti liikkumaan. Henkilökohtainen apu on tärkeää, Väisänen sanoi.

– Liikkuminen on minulle ykkösasia. Välillä on tietysti ihan kiva olla paikallaankin, mutta sitten seinät rupeavat kaatumaan päälle.

Oma auto on tärkeä liikkumisen kannalta.

– Ei tällaisia kokousrumbia pystyisi tekemään taksien kanssa, kun taksi pitäisi tilata aina kaksi tuntia ennen. En pystyisi niin paljon ottamaan kokouksia vastaan, jos ei olisi omaa autoa.

Julkista liikennettä Väisänen ei kauheasti käytä.

– Junallakin mielelläni menisin, mutta jos täältä lähtee, niin ensin pitäisi lähteä taksilla ja toisessa päässä taksilla. Ajallisesti siinä ei hirveästi säästä.

Ulkomaanmatkoja varten pitää kohdetta selvittää etukäteen, ja siltikin pyörätuolilla liikkuminen on aina arvoitus.

– Jos ajattelee Italian vanhoja kaupunkeja, niin se on mentävä sinne, minne pääsee. Mutta hyvä, että edes vähän pääsee.

Teksti: Kirsi Tervamäki

Kansainvälinen vammaisten päivä oli 3.12.2018. Viikon aikana Invalidiliitto ja sen jäsenyhdistykset nostavat esiin vammaisten ihmisten liikkumisen ja vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut. Lue lisää Invalidiliiton kotisivuilta >>