Asunto

Asunto

Esteettömät ratkaisut asunnossa ja asunnon tilojen muunneltavuus mahdollistavat sen, että siinä voi asua myös elämäntilanteiden muuttuessa. Asunnon esteettömyys on toimivuutta, joka koostuu muun muassa turhien tasoerojen välttämisestä, riittävän leveistä oviaukoista, esteettömästä wc- ja pesutilasta, riittävän suuresta eteistilasta sekä keittiöstä, jossa pyörätuolin tai rollaattorin käyttäjäkin pystyy toimimaan.  

Asuntoja koskevista vaatimuksista säädetään ympäristöministeriön asetuksissa asuin-, majoitus- ja työtiloista sekä rakennuksen esteettömyydestä

Mobiilisovellus asuinkerrostalojen esteettömyyden itsearviointiin 

Kuvituskuva eteisestä.

Eteinen

Hyvin suunnitellussa eteisessä on riittävästi tilaa pukeutumiseen, vaatteiden ja kenkien säilyttämiseen sekä vieraiden vastaanottamiseen. Pyörätuolia tai -rollaattoria käyttävän asukkaan eteisessä on tilaa apuvälineiden avulla liikkumiseen ja avustajan kanssa toimimiseen.
Kuvituskuva.

Keittiö

Esteettömässä keittiössä esimerkiksi pyörätuolia käyttävä henkilö pystyy toimimaan ja liikkumaan vaivattomasti. Tärkeää on, että työpisteet, kuten liesi, työpöytä, tiskialtaat ja -kone tai jääkaappi, on sijoitettu toiminnallisesti oikein ja että keittiössä on riittävästi tilaa liikkumiseen.
Asunnon kylpyhuoneen pesualla (kuvituskuva).

Asunnon wc- ja pesutila

Kaikissa asunnoissa on oltava vähintään yksi esteettömyysvaatimukset täyttävä wc- ja pesutila, jota pystyy käyttämään elämän eri vaiheissa. Liikkumis- ja toimimisesteisille henkilöille itsenäisen asumisen onnistuminen, kuten myös asukkaan avustaminen kotona, edellyttää esteetöntä wc- ja pesutilaa. Tämä tarkoittaa esteetöntä reittiä tilaan, riittävää tilan kokoa ja sitä, että seinissä on tukikahvojen, suihkuistuimen ja muiden tarvittavien varusteiden kiinnittämisen kestävät rakenteet. Kalusteiden ja varusteiden tarkalla suunnittelulla saadaan asunnon wc- ja pesutiloista hyvin asukkaiden tarpeita vastaavia.
Makuuhuone

Makuuhuone

Esteettömässä makuuhuoneessa on tilaa liikkua apuvälineillä. Huoneen kalustusta on helppo muuttaa tarpeen mukaan. Makuuhuoneesta on esteetön kulku lähellä olevaan pesu- ja wc-tilaan.
Nainen parvekkeella sähköpyörätuolissa, kuvituskuva.

Asuntokohtainen ulkotila

Asuinrakennuksessa asumista palvelevana välttämättömänä tilana pidetään yhtä asuntokohtaista ulkotilaa, kuten parveketta tai terassia, silloin kun sellainen liittyy asuntoon. Parvekkeella tai terassilla tarvitaan tilaa oven avautumiselle, liikkumiseen apuvälineiden kanssa ja oleskeluun.
Sauna kerrostalossa, kuvituskuva.

Sauna

Asuinrakennuksissa saunat ovat joko asuntokohtaisia tai sijaitsevat asukkaiden yhteistiloissa. Esteettömässä saunassa hyvä ratkaisu on kiuas ja ilmanvaihto, joiden ansiosta löyly ulottuu saunassa matalallekin, jolloin korkealla olevia lauteita ei tarvita.

Palvelu- ja tuetun asumisen wc- ja pesutila

Palveluasumiseen ja liikkumis- ja toimimisesteisten tuettuun asumiseen tarkoitettujen asuntojen wc- ja pesutiloissa on väljempi mitoitus kuin tavallisten asuntojen esteettömissä wc- ja pesutiloissa. Riittävän suuri tila helpottaa avustamista sekä toimimista erilaisten pyörällisten apuvälineiden ja nostolaitteiden avulla. Joskus avustamistilanteet vaativat kahta avustajaa. Säilytystilojen määrä, laitteiden, ja varusteiden ominaisuudet määräytyvät kohteen asukkaiden tarpeiden perusteella. Esimerkiksi jos wc- ja pesutilassa käytetään laveria tai henkilönosturia, huomioidaan niiden käytön vaatima tila suunnittelussa.