Helena Mäkelä
Invalidiliitto jakaa jouluavustuksia entistä suuremmalle määrälle avun tarvitsijoita. Köyhyys vaarantaa joka kolmannen vammaisen ihmisen terveydenhuollon ja jopa terveellisen ravinnon.

Helena Mäkelä on 69-vuotias lyhytkasvuinen ja vaikeavammainen nainen, joka sai tiukassa tilanteessa vuonna 2020 Invalidiliiton kautta ruokalahjakortin. Sillä oli ratkaiseva merkitys. Ei, se ei ratkaissut taloudellista hätää, mutta auttoi Helenaa kattamaan joulupöydän. Normaalioloissa hyvin pärjäävä, hymyilevä ja muita auttava Helena koki saavansa lahjakortin myötä halauksen. Juuri korona-aikana, kaiken synkkyyden, sairastelun ja eristyksen keskellä, juuri se halaus oli mittaamattoman arvokas. 

”Kyynärpääleikkauksen seurauksena sairastuin vakavaan maksasairauteen. Tunsin, etten enää pärjää. Juuri siihen hetkeen Invalidiliiton jouluavustus tuli sydämellisenä viestinä: En ole yksin, minusta välitetään.”

Tänä vuonna yhteiskunnallinen huoli ja taloudellinen epävarmuus koskettaa lähes jokaista suomalaista. Valitettavasti juuri ne, jotka ovat ennestäänkin eläneet pärjäämisen äärirajoilla, joutuvat kaikista tiukimmalle. Köyhyys vaarantaa joka kolmannen vammaisen ihmisen terveydenhuollon, välttämättömät lääkkeet ja jopa terveellisen ravinnon.

Vammaisten ihmisten kokema köyhyys on jopa viisi kertaa yleisempää kuin köyhyys yhteiskunnassa keskimäärin. Ongelma ei kuitenkaan ole uusi: pärjäämisen ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta tilanne on vaihdellut viime vuosina haastavasta lohduttomaan.

Vaikeavammaisen naisen kädet invamopoa ohjaamassa

Aiemmin Invalidiliiton jäsenyhdistysten kautta jaettu jouluavustus päätettiin tuoda entistä useamman apua tarvitsevan ulottuville. Ruokalahjakorttia voivat tänä vuonna hakea myös yhdistysjäsenet itse, erillisen hakemuksen kautta. Samalla yksittäisen jouluavustuksen arvoa nostettiin 50 eurosta 60 euroon.

Marjukka Lindblom Invalidiliiton varainhankinnasta tiivistää:

Taloudellinen hätä voi yllättää joskus kenet tahansa. Tänä vuonna huoli ja epävarmuus rahojen riittävyydestä on kynnyskysymys monille vamman tai toiminnallisen rajoitteen kanssa eläville ihmisille. Siksi me käärimme hihat ja teemme parhaamme auttaaksemme jäsenyhdistysten väkeä pahimman yli. 60 euron arvoisen ruoka-avun lisäksi jaossa on erityisen tärkeä viesti: HYVÄÄ JOULUA. SINÄ ET OLE YKSIN.

Hymyilevä Helena kahvipöydässä

Helena puhuu niiden puolesta, joiden voimavarat ovat juuri nyt ehtyneet: Miten selvitä kasvaneiden sähkö- ja ruokalaskujen kanssa seuraavaan päivään tai viikkoon? Tai miten ylläpitää liikkumisen kykyä, kun pelkkä fysioterapian omavastuuosuus on ylivoimainen. Köyhyyden tai huono-osaisuuden kokemus on moniulotteinen.

Vamman kanssa elävälle ihmiselle esimerkiksi kuntoutuksesta luopuminen voi tarkoittaa äkillistä toimintakyvyn heikkenemistä. Pahimmillaan pelissä on kyky liikkua ja toimia itsenäisesti arjessa.

Invalidiliiton tuen piirissä olevilla ihmisillä on vamma tai toiminnallinen rajoite. Monissa liiton jäsenyhdistyksissä erityinen ylpeydenaihe on jäsenistön halu tukea muita haastavassa tilanteessa eläviä ja edistää yhteisiä asioita. Helenallekin vertaistukitoiminta on sydämen asia. Esimerkiksi köyhyydestä ja kuntoutuksen merkityksestä puhuttaessa hän tietää mistä puhuu.

Invalidiliiton tehtävä on tukea niin ihmisiä kuin arvojakin: puhumme päättäjille väsymättä yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden puolesta, tuemme vammaisten ihmisten mahdollisuuksia tehdä työtä, opiskella, osallistua, liikkua ja elää täysipainoista elämää.

Haluatko kuulla työstämme lisää?

Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen varainhankinta@invalidiliitto.fi, ja jätä yhteydenottopyyntö – otamme sinuun yhteyttä henkilökohtaisesti.

Helena liikkuu invamopolla

Anna tukesi ja varmista, ettei kukaan jää tänä jouluna vamman kanssa yksin. 

Kampanjan tuotto ohjataan vähävaraisten jäsentemme 60 euron arvoisiin ruokalahjakortteihin. Vastuullisten tukijoittemme, toimivien käytäntöjen ja vahvojen jäsenyhdistysten ansiosta Invalidiliitolla on ainutlaatuinen mahdollisuus varmistaa avun perillemeno tänä vuonna entistä suuremmalle joukolle avun tarvitsijoita. 

Joulukeräyksemme alkaa 31.10.2022 ja jatkuu jouluun saakka.

Otathan yhteyttä:

  • Sähköpostitse: varainhankinta@invalidiliitto.fi
  • Puhelimitse: 044 765 0510 (arkisin klo 8-16)
  • Keräyslupa Manner-Suomessa: RA/2020/935 ja Ahvenanmaalla: ÅLR 2021/10837

Tiedätkö IT-lehden?

IT-lehti on Invalidiliiton oma jäsenlehti, sosiaali- ja terveysalan ammattilehti ja Suomen merkittävin vammaisalan aikakauslehti. Kahdeksan kertaa vuodessa jaettavan IT-lehden levikki on 24 333 (2021). Tutustu IT-lehteen paremmin lehden kotisivulla, josta pääset myös halutessasi tilaamaan sen.

Lue IT-lehden artikkeli vammaisten ihmisten kokemasta köyhyydestä ja ilmoituksemme jouluavustuksesta marraskuussa 2022 ilmestyvästä IT-lehdestä!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaunis joulukorttilajitelma

Ilahduta Anita Polkutien suunnittelemilla joulukorteilla läheisiäsi - Invalidiliiton perinteiset joulukortit keräävät kehuja vuodesta toiseen.
Vammaiset ihmiset tarvitsevat apuasi. Tutustu keräyskohteisiin ja valitse sinulle sopiva tapa lahjoittaa.

Lahjoittajapakettimme yrityksille

Vuonna 2023 Invalidiliitto tarjoaa yrityslahjoittajille entistä monipuolisemmat lahjoittajapaketit. Tässä artikkelissa kerromme, miten yrityksesi vastavuoroisesti hyötyy lahjoituksesta esimerkiksi laatu- ja vastuullisuustyössään sekä tarjotessaan asiakkailleen esteettömät asiakastilat.