Hero image
Liikkumisesteisen pysäköintitunnus auton kojelaudalla.
Kirjoittanut Riitta Saksanen 09.12.2021
Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen käytössä ei ole ehkä keksitty ihan ikiliikkujaa mutta ainakin kierrätyksen ideologiaa hyödynnetään kiitettävästi. Tämä toimikoon johdantona aiheeseeni, joka on liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen, entisen vammaisen pysäköintiluvan väärinkäyttö.

Vammaisten ihmisten onnistuneen pysäköinnin peruskivet ovat liikkumisesteisen pysäköintitunnus ja esteetön autopaikka. Esteettömiä autopaikkoja on liian vähän. Monella liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen haltijalla on käytössään myös apuvälineitä, jonka vuoksi tavanomaiset pysäköintiruudut ovat liian pieniä turvalliseen autosta pois ja autoon sisään siirtymiseen. Esteettömiä autopaikkoja näemme pääosin erilaisten kauppojen ja palvelupisteiden sisäänkäyntien läheisyydessä. Mutta liian usein näemme nämä ruudut autojen käytössä, joista puuttuu pysäköintiin oikeuttava pysäköintitunnus.  

Nyt lähestyy joulu ja ihmiset ovat tavallista enemmän liikkeellä, tavallista suurempien kantamustensa kanssa. Pysäköintipaikka kaupan oven edessä varmasti houkuttaa, jospa vaan nyt nopeasti ”piipahtaa ” jotain hakemaan, vaikkei tuota tunnusta olisikaan. 

Pysäköintitunnuksen käytön ohjeistus antaa tilaa värikkäille tulkinnoille 

Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen käytön ohjeistusta tulkitaan monin tavoin. Perusohje on, että tunnusta voi käyttää siinä ajoneuvossa, jossa luvanhaltija on kuljettajana tai kuljetettavana. Lähipiirissäni tunnuksen haltija auton omistajana pääsi tutustumaan perheen nuorison elämään hyvinkin tarkoin. Tässä tilanteessa oli kyseessä kuulopuheisiin perustuva, mutta virheellinen tulkinta siitä, että liikkumisesteisen pysäköintitunnus olisi sidottu auton rekisteritunnukseen ja että ko. auton liikkuessa pitäisi luvanhaltijan olla aina vähintäänkin kyydissä. Täti-ihmisen maailmakuva ehti laajentua kummasti, ennen kuin aloin asiaa ihmetellä, tämän univajetta aiheuttavan tulkinnan ansiosta. Täti ei sinällään toimintatapaa pannut pahakseen, kun aamuyön tunteina “mäkkäri-ateria” tuotiin myös hänelle.  

Ohjeistuksesta puuttuu tieto, kuinka tulee toimia, kun tunnuksen haltija kuolee. Koska liikkumisesteisen pysäköintitunnus on henkilökohtainen, on ymmärrettävää, ettei ko. lupa periydy edes rintaperilliselle. Olen kuitenkin kuullut, että näitä ”mummo-vainaan” lupia käytetään edelleen voimassaoloajan loppuun saakka.  Toivottavasti olen kuullut väärin. Tarkistin kuitenkin asian vielä Traficomista. Sieltä kerrottiin, että tilanteissa, joissa pysäköintitunnuksen haltija menehtyy, ei tunnus ole enää voimassa eli sitä ei saa käyttää. Tunnus voidaan tuhota tai halutessaan palauttaa esimerkiksi Traficomin palveluntuottajalle Ajovarmalle, jossa tunnus hävitetään tietoturvallisesti. 

Jotkut näkevät runsaasti vaivaa voidakseen helpottaa elämäänsä. Tällä viittaan pysäköintitunnusten väärentämiseen eri tavoin. Nykyisissä tunnuksissa on hologrammit, joiden pitäisi tätä asiaa hankaloittaa. Uutterat ja kekseliäät tontut selättävät ilmeisesti nämäkin haasteet. Näin jouluostoksien kärräys autolle sujuu huomattavasti nopeammin.  

Lopuksi kiitän pysäköinninvalvojia, jotka toiminnassaan pyrkivät valvomaan myös liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen asianmukaista käyttöä. Kyseessä on kuitenkin liikkumisesteisille ihmisille kohdennettu toimi, joka mahdollistaa ja edistää näiden ihmisten yhdenvertaista liikkumista. Kunnioittakaamme sitä! Ai niin, ja oikein mukavia ostosreissuja! 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa