Asunto

Ei enää lisää papilloneja

Kun nuoruudessani keskustelu kääntyi kirjoihin, saatoin kysyä hyvinkin nopeasti, oletko lukenut jo Papillonin?

Lue lisää

Katse kotiin – tietoa toimivasta asumisesta

Opas tarjoaa perustietoa asuntojen esteettömyydestä. Oppaan avulla voi ennakoida tulevia asumistarpeita ja hahmottaa, mitä on hyvä huomioida uutta asuntoa hankkiessa tai nykyisen kodin remonttia suunnitellessa.

Lue lisää

Asunto

Esteettömät ratkaisut asunnossa ja asunnon tilojen muunneltavuus mahdollistavat sen, että siinä voi asua myös elämäntilanteiden muuttuessa. Asunnon esteettömyys on toimivuutta, joka koostuu muun muassa turhien tasoerojen välttämisestä, riittävän leveistä oviaukoista, esteettömästä wc- ja pesutilasta, riittävän suuresta eteistilasta sekä keittiöstä, jossa pyörätuolin tai rollaattorin käyttäjäkin pystyy toimimaan.  

Lue lisää

Opasteet, materiaalit, värit, valaistus

Opasteilla, materiaaleilla, väreillä ja valaistuksella voidaan vaikuttaa tilan saavutettavuuteen, hahmotettavuuteen ja turvallisuuteen.

Lue lisää

Esteettömyystietokanta

Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEn ylläpitää tietokantaa, joka sisältää esteettömyyttä käsitteleviä kirjoja, opinnäytteitä, verkkojulkaisuja ja DVD-tallenteita. Tietokanta on tarkoitettu kaikille esteettömyydestä, sen historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille.

Lue lisää

Avustukset

Vammaisen henkilön on mahdollista saada kunnalta avustusta asuntonsa muutostöihin, välineisiin ja laitteisiin vammaispalvelulain perusteella. Lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta voi saada myös muutostoihin avustusta. Joissain tapauksissa korvausta voi saada myös vakuutusyhtiöltä.

Lue lisää

Sauna

Asuinrakennuksissa saunat ovat joko asuntokohtaisia tai sijaitsevat asukkaiden yhteistiloissa. Esteettömässä saunassa hyvä ratkaisu on kiuas ja ilmanvaihto, joiden ansiosta löyly ulottuu saunassa matalallekin, jolloin korkealla olevia lauteita ei tarvita.

Lue lisää

Makuuhuone

Esteettömässä makuuhuoneessa on tilaa liikkua apuvälineillä. Huoneen kalustusta on helppo muuttaa tarpeen mukaan. Makuuhuoneesta on esteetön kulku lähellä olevaan pesu- ja wc-tilaan.

Lue lisää

Keittiö

Esteettömässä keittiössä esimerkiksi pyörätuolia käyttävä henkilö pystyy toimimaan ja liikkumaan vaivattomasti. Tärkeää on, että työpisteet, kuten liesi, työpöytä, tiskialtaat ja -kone tai jääkaappi, on sijoitettu toiminnallisesti oikein ja että keittiössä on riittävästi tilaa liikkumiseen.

Lue lisää

Eteinen

Hyvin suunnitellussa eteisessä on riittävästi tilaa pukeutumiseen, vaatteiden ja kenkien säilyttämiseen sekä vieraiden vastaanottamiseen. Pyörätuolia tai -rollaattoria käyttävän asukkaan eteisessä on tilaa apuvälineiden avulla liikkumiseen ja avustajan kanssa toimimiseen.

Lue lisää