Asunto

Ei enää lisää papilloneja

Kun nuoruudessani keskustelu kääntyi kirjoihin, saatoin kysyä hyvinkin nopeasti, oletko lukenut jo Papillonin?

Lue lisää

Katse kotiin – tietoa toimivasta asumisesta

Opas tarjoaa perustietoa asuntojen esteettömyydestä. Oppaan avulla voi ennakoida tulevia asumistarpeita ja hahmottaa, mitä on hyvä huomioida uutta asuntoa hankkiessa tai nykyisen kodin remonttia suunnitellessa.

Lue lisää

Asunto

Esteettömät ratkaisut asunnossa ja asunnon tilojen muunneltavuus mahdollistavat sen, että siinä voi asua myös elämäntilanteiden muuttuessa. Asunnon esteettömyys on toimivuutta, joka koostuu muun muassa turhien tasoerojen välttämisestä, riittävän leveistä oviaukoista, esteettömästä wc- ja pesutilasta, riittävän suuresta eteistilasta sekä keittiöstä, jossa pyörätuolin tai rollaattorin käyttäjäkin pystyy toimimaan.  

Lue lisää

Opasteet, materiaalit, värit, valaistus

Opasteilla, materiaaleilla, väreillä ja valaistuksella voidaan vaikuttaa tilan saavutettavuuteen, hahmotettavuuteen ja turvallisuuteen.

Lue lisää

Esteettömyystietokanta

Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEn ylläpitämä Esteettömyystietokanta sisältää esteettömyyttä käsitteleviä kirjoja, opinnäytteitä, verkkojulkaisuja ja DVD-tallenteita. Materiaalia on julkaistu sekä suomeksi että muilla kielillä.

Lue lisää

Avustukset

Vammaisen henkilön on mahdollista saada kunnalta avustusta asuntonsa muutostöihin, välineisiin ja laitteisiin vammaispalvelulain perusteella. Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARAlta voi saada myös muutostoihin avustusta. Joissain tapauksissa korvausta voi saada myös vakuutusyhtiöltä.

Lue lisää

Sauna

Väljät peseytymistilat ovat ilo kaikissa elämäntilanteissa. Väljyyden lisäksi toimiva kylpyhuone edellyttää hyvää pohjaratkaisua. Materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi pesutilojen turvallisuuteen. Saunassa turvallisuutta lisäävät esimerkiksi korkeussäädettävät lauteet tai koko tilaa lämmittävä kiuas.

Lue lisää

Makuuhuone

Esteettömässä makuuhuoneessa on väljää ja tila on helposti muunneltavissa tarpeiden mukaan. Makuuhuoneen kulkureittien pitää olla selkeät ja väljät. Sijainnin on hyvä olla lähellä wc- ja pesutiloja.

Lue lisää

Keittiö

Esteettömässä keittiössä esimerkiksi pyörätuolia käyttävä henkilö pystyy toimimaan ja liikkumaan vaivattomasti. Keittiössä on tärkeää eri työpisteiden kuten lieden, tiskialtaan tai jääkaapin sijoittaminen sekä riittävä tila liikkumiseen.

Lue lisää

Eteinen

Hyvin suunnitellussa eteisessä on riittävästi tilaa pukeutumiseen, vaatteiden ja kenkien säilyttämiseen sekä vieraiden vastaanottamiseen. Pyörätuolia tai -rollaattoria käyttävän asukkaan eteisessä on tilaa apuvälineiden avulla liikkumiseen ja avustajan kanssa toimimiseen.

Lue lisää