

Tutkimusten mukaan vammaisten ihmisten työllistymisaste on alhaisempi kuin muun väestön. Työttömänä ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevien vammaisten ihmisten työllistymispotentiaalin arvioidaan olevan noin 30 000–40 000.
Fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymisen helpottamiseksi työpaikan esteettömyys on tärkeää. Työympäristön esteettömyyden arvioimiseksi on helppo toteuttaa esimerkiksi Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen tuottama itsearviointilomake, jonka avulla voi arvioida esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumista yrityksessä.
Yrityksille tarkoitettu itsearviointilomake esteettömyyden arvioimiseen.
Esteetön työympäristö on kaikkien etu. Työolosuhteiden järjestelyt eivät tue pelkästään vammaisten henkilöiden työllisyyttä. Järjestelyillä saadaan monia fyysisiä esteitä poistettua ja työtehtävien uudella organisoinnilla voidaan työuria pidentää merkittävästi. Työnantaja voi saada työolosuhteiden järjestelyyn myös taloudellista tukea TE-toimistosta.
Lisätietoja työolosuhteiden järjestelytuesta löytyy te-palvelujen sivustolta.
Invalidiliitto oli mukana luomassa Esteettä töihin -sivustoa, johon kuvasimme mm. yritysten edustajien näkemyksiä ja kokemuksia monimuotoisesta ja yhdenvertaisesta työyhteisöstä.
Esteettä töihin -sivustolle on koottu myös paljon työnantajaa hyödyttävää tietoa.
Työnantajalla on yhdenvertaisuuslain mukaan velvollisuus kohtuullisiin mukautuksiin vammaisen henkilön työssä selviämiseksi ja työuralla etenemiseksi.