

Vammaisten ihmisten osallisuus työelämässä on vähäisempää kuin muun väestön. Heidän tulonsa perustuvat muuta väestöä yleisemmin erilaisiin tulonsiirtoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että palkkatulojen sijaan tärkeimpiä tulonlähteitä ovat eläketulot ja vammaisetuudet. Vammaisten ihmisten koulutus- ja työllistämispalveluiden parantaminen edellyttää monialaista yhteistyötä sekä rakenteellisia ja asenteellisia muutoksia. Nuorten työelämään pääsemisessä ratkaiseva askel on opiskelujen jälkeisen ensimmäisen työpaikan saaminen.
Pääministerin Sanna Marinin hallitus on käynnistänyt laajan Työkykyohjelman, jonka puitteissa sekä sosiaali- ja terveysministeriö että työ- ja elinkeinoministeriö toteuttavat useita kehittämistoimenpiteitä. Invalidiliitto oli vaikuttamassa siihen, että ohjelma tuli kirjattua hallitusohjelmaan. Työkykyohjelman eri hankkeissa toimeenpannaan niitä asioita, joita Invalidiliittokin on painottanut.
Lue myös Invalidiliiton analyysi uuden hallituksen ensimmäisestä budjettiriihestä.
Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön toimenpiteistä.
Lue lisää sosiaali- ja terveysministeriön toimenpiteistä.
Työkykyohjelman toimenpiteitä käsitellään säännöllisesti työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyden edistämisen ministerityöryhmän alatyöryhmässä 2 (palvelut, etuudet ja osallisuus), jossa mukana ovat myös Vammaisfoorumin edustajat. Toinen edustajista tulee Invalidiliitosta. Myös muut hallituksen työllisyystoimenpiteet käsitellään kyseisessä alatyöryhmässä.
Lisäksi Invalidiliitto on mukana Vammaisfoorumin edustajana valtion erityistehtäväyhtiön Työkanava Oy:n ohjausryhmässä sekä hankinnoilla työllistämisen vauhdittamisen johtoryhmässä.
Vammaisfoorumi sai vuonna 2018 paikan sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantaiseen työryhmään, joka pohti työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen joustavampaa yhteensovittamista. Invalidiliitto on edustanut Vammaisfoorumia kyseisessä työryhmässä. Työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen yhteensovittamisesta on käytetty ilmaisua "lineaarinen malli". Työryhmän työ on jatkunut vuoteen 2022, jolloin hallituksen esityksen on tarkoitus edetä eduskuntaan syksyllä.
Pääministeri Marinin hallitus on käynnistänyt jatkuvan oppimisen uudistamisen. Jatkuvan oppimisen uudistuksessa tarkastellaan erityisesti työikäisten mahdollisuuksia kehittää osaamistaan. Vammaisilla ihmisillä tulee olla myös mahdollisuudet kehittää osaamistaan ja kouluttautua. Invalidilitto on osallistunut jatkuvan oppimisen sidosryhmätilaisuuksiin.
Tutustu jatkuvan oppimisen uudistukseen.
Tutustu Invalidiliiton lausuntoon korkeakoulujen saavutettavuussuunnitelmasta.
Lue lisää Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta.
Valtioneuvosto teki vuonna 2017 selvityksen vammaisten henkilöiden yrittäjyydestä. Yhtenä toimenpide-ehdotuksena oli Kelan elinkeinotuen kehittäminen. Invalidiliitto suunnitteli yhdessä Kelan ammatillisen tiimin ja Suomen Vammaisyrittäjien kanssa kyselyn elinkeinotukeen ja kuntoutukseen liittyen, kyselyn tulosten perusteella Kela tulee järjestämään Kiila-kuntoutusta syksystä 2022 alkaen vammaisille ja pitkäaikaissairaille yrittäjille.
Tutustu Invalidiliiton uutiseen yrittäjille suunnatusta Kelan kuntoutuksesta.
Lue lisää selvityksestä Vammaisten henkilöiden yrittäjyys ja sen tuki.
Invalidiliitto on edustettuna vammaisten yrittäjien ammattitutkinnon ohjausryhmässä. Careerian toteuttamassa koulutuksessa on parhaillaan haku päällä ja seuraava vuosikurssi aloittaa opinnot 5.9.2022.