Neuvontapalvelumme on tarkoitettu fyysisesti vammaisille henkilöille, heidän läheisilleen sekä ammattihenkilöstölle. Neuvomme erityisesti vammaispalveluihin, esteettömyyteen, saavutettavuuteen sekä fyysisesti vammaisten henkilöiden oikeusturvaan ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen liittyvissä asioissa.

Neuvonta-sivuiltamme löydät vastauksia kysymyksiin, jotka koskevat apuvälineitä, asumista, henkilökohtaista apua, kuntoutusta, liikkumista, muutoksenhakua tai toimeentuloa. Muista käydä kurkkaamassa myös Vammaisuus-sivu, josta löydät yleisempää tietoa näistä aiheista. 

Neuvonnan tsättibotti Vipunen auttaa sinua ja vastaa yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin. Tällä hetkellä Vipunen vastaa esteettömyyteen, omaishoitoon, autoasioihin ja liikkumiseen liittyviin kysymyksiin. Vipunen toimii tekoälyllä ja opetamme sille vähitellen uusia aiheita. 

Sinua voisi hyödyttää myös järjestöjen sosiaaliturvaopas sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä Vammaispalvelujen käsikirja, joihin on kattavasti koottu tietoa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden palveluista ja tukimuodoista.  

Toimi näin, kun sinulla on kysyttävää, etkä löytänyt vastausta sivuiltamme: 

 1. Tutustu ensin neuvontapalvelun tietosuojaselosteeseen (PDF). 
  Muistathan, että et lähetä tietoturvasyistä salassa pidettävää aineistoa, kuten terveystietojasi tai henkilötietojasi sisältäviä päätöksiä tai lausuntoja sähköpostitse tai kirjeitse. 
   
 2. Kerro yhteyttä ottaessasi selkeästi ainakin seuraavat asiat:  
  - kerro, mitä asiasi koskee,
  - esitä kysymyksesi ja siihen liittyvä oleellinen taustatieto selkeästi ja napakasti,
  - muista kertoa omat yhteystietosi.
   
 3. Voit lähettää kysymyksesi meille sähköpostitse osoitteeseen: neuvot@invalidiliitto.fi tai soittaa tiistaisin ja torstaisin klo 13–17 numeroon 0200 1234.   

  Puhelun hinta on lankaliittymästä soitettaessa paikallisverkkomaksu. Matkapuhelimesta soitettaessa hinta riippuu asiakkaan ja puhelinoperaattorin välisestä sopimuksesta. Manner-Suomessa operaattorit perivät sopimusten mukaan puheluista keskimäärin 0,124 € minuutilta (tarkistettu 1.10.2022). Itse neuvonta on maksutonta.
   
 4. Anna palautetta sekä neuvonnan sivuista että saamastasi neuvontapalvelusta linkin kautta, jotta voimme kehittää neuvontapalvelujamme. Muistathan! Ethän kysy tämän palautekanavan kautta henkilökohtaisia kysymyksiä tai laita henkilötietojasi. 

Mihin saat apua Invalidiliiton neuvonnasta?  

 • Invalidiliiton asiantuntijat auttavat vammaisten henkilöiden palveluihin tai oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Tarvittaessa ohjaamme sinua eteenpäin oikean tahon puoleen. 

 • Neuvonnasta voit saada tukea valituksen perustelemiseen, mutta emme laadi asiakirjoja asiakkaan puolesta tai hoida asioita yleisissä tai hallintotuomioistuimissa. 

 • Pyrimme takaamaan yhdenvertaisen palvelun henkilön asuinpaikasta riippumatta, siksi kasvokkain tapahtuvaan asiointiin eikä kotikäynteihin ole mahdollisuutta.     

 • Oikeudelliset asiat, kuten avioerot, testamentit, perunkirjoitukset ja rajariidat eivät kuulu neuvontapalvelun piiriin. Näissä voivat auttaa oikeusaputoimistot ja esim. yksityiset lakitoimistot. Sinua lähimmän oikeusaputoimiston yhteystiedot saat tästä

 

Nuori nainen sähköpyörätuolissa katukäytävällä. Taustalla auringonpaistetta puiden lehtien lomasta.

Apuvälineet ylläpitävät toimintakykyä

Erilaiset apuvälineet mahdollistavat vammaisen ihmisen arjen sujumisen ja tukevat itsenäistä selviytymistä.
Erilaisia apuvälineitä. Kuvituskuva.

Apuvälineitä arkeen

Arjen pienapuvälineet ja perustason apuvälineet auttavat kotiaskareiden hoitamisessa, pukeutumisessa, ruokailussa, tarttumisissa, avaamisissa, liikkum...
Terveydenhuollon ammattilainen auttaa poikaa istumaan pyörätuoliin. Kuvituskuva.

Terveydenhuollon apuvälinepalvelut

Tältä sivulta löydät tietoa muun muassa yksilölliseen käyttöön tarkoitetuista apuvälineistä ja apuvälinepalveluista.
Tietosuoja

Neuvontapyyntöihin vastaavat tähän tehtävään koulutetut asiantuntijamme, jotka ovat sitoutuneet käsittelemään kysymyksiä ja niiden sisältämää tietoja luottamuksellisesti. Noudatamme toiminnassamme EU:n tietosuoja-asetusta.

Ennen asiointia pyydämme tutustumaan alla olevaan tietosuojaselosteeseen. Siinä kuvataan Invalidiliiton ylläpitämän neuvonnan asiakasrekisterin sisältämät tiedot sekä niiden käyttötarkoitus, käsittely ja suojauksen periaatteet.

Pyydämme myös, että et lähetä yhteydenottosi yhteydessä (sähköpostitse tai kirjeitse) mitään päätöksiä tai lausuntoja, jotka sisältävät terveydentilaasi koskevia tietoja tai muita henkilötietojasi (sotu) sopimatta siitä etukäteen neuvontapalvelun kanssa.

Pyydämme tarvittaessa näitä asiakirjoja erikseen, kun olemme perehtyneet asiaasi ja samalla pyydämme sinulta erillisen kirjallisen suostumuksen näiden tietojen käsittelyyn. Ilman suostumuslomaketta emme avaa lähettämiäsi liitteitä tai muuta aineistoa.

Annettuamme neuvon poistamme lähettämäsi aineiston ja henkilötiedot sähköisestä palvelupyyntöjärjestelmästä.

Neuvontapalvelun kehittäminen

Neuvontapalvelumme laadun varmistamiseksi käytämme sähköistä palvelupyyntöjärjestelmää, johon kirjaamme kaikki asiakkaidemme meille osoittamat kysymykset ja niihin antamamme vastaukset. Palvelupyyntöjärjestelmään tallentuu asiakkaan yhteystieto vastaamista varten, mutta halutessaan asiakas voi asioida puhelimitse myös nimettömänä.

Pyydämme myös palautetta palvelustamme asiakkaalta saatua yhteystietoa käyttäen. Tällöin käytämme tietoa siten, että tieto yhdistyy asiakkaan meille lähettämään palvelupyyntöön. Asiakas voi antaa palautetta palvelustamme ja uusituista neuvonnan verkkosivuista myös nimettömänä verkkosivujemme kautta. Kehitämme palveluamme ja verkkosivuja saamamme palautteen perusteella.

Käytämme tallentamaamme tietoa sekä vaikuttamistyössämme että ratkaistessamme samaan asiaan tai vastaavaan aihepiiriin liittyviä kysymyksiä. Tällöin käytämme tietoja niin, ettei niistä voida tunnistaa yksittäisiä henkilöitä.