Invalidiliiton neuvonta on tarkoitettu fyysisesti vammaisille henkilöille, heidän läheisilleen sekä ammattihenkilöstölle. Invalidiliiton asiantuntijat neuvovat valtakunnallisesti sähköpostitse ja puhelimitse vammaisten henkilöiden palveluihin tai oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Tarvittaessa ohjaamme eteenpäin oikean tahon puoleen.

Sinisistä laatikoista löydät tietoa eniten kysytyistä aiheista.

Tsättibotti Vipunen palvelee sinua 24/7

Tsättibotti Vipusen avulla löydät vastauksia usein kysytyistä aiheista. Käy siis tutustumassa neuvonnan virtuaaliseen avustajaan. Vipunen ohjaa sinua lisätiedon äärelle liiton ja muiden asiantuntijatahojen sivuille. Tsättibotti avautuu sivun oikeassa alalaidassa olevasta puhekuplasta.

Lue lisää Vipusesta

Vipunen pystyy parhaiten vastaamaan yksittäisiin sanoihin tai yksinkertaisiin kysymyksiin. Vipunen ei osaa vastata laajoihin yksityiskohtaisiin kysymyksiin. 

Huomioithan myös, että tsättibotti Vipusen kautta ei saa yhteyttä suoraan asiantuntijoihin eli tsättibotin kautta emme vastaa henkilökohtaisiin kysymyksiin.  

Vipunen

Asiantuntijamme auttavat sinua

Kun tarvitset apua vammaisten henkilöiden palveluiden ja oikeudellisten asioiden kanssa. Invalidiliiton antama neuvonta ei kuitenkaan korvaa viranomaisen neuvontavelvollisuutta. 

Toimi näin, kun sinulla on kysyttävää

1. Lähetä kysymyksesi meille sähköpostilla osoitteeseen: neuvot@invalidiliitto.fi tai soita tiistaisin ja torstaisin klo 13–17 numeroon 0200 1234Puhelun hinta on lankaliittymästä soitettaessa paikallisverkkomaksu. Matkapuhelimesta soitettaessa hinta riippuu asiakkaan ja puhelinoperaattorin välisestä sopimuksesta. Manner-Suomessa operaattorit perivät sopimusten mukaan puheluista keskimäärin 0,124 € minuutilta (tarkistettu 1.10.2022). Itse neuvonta on maksutonta. 

2. Kerro yhteyttä ottaessasi selkeästi ainakin seuraavat asiat:   

  • kerro, mitä asiasi koskee, 
  • esitä kysymyksesi ja siihen liittyvä oleellinen taustatieto selkeästi ja napakasti, 
  • muista kertoa omat yhteystietosi. 

3. Tutustu neuvontapalvelun tietosuojaselosteeseen (PDF). Oman tietoturvasi vuoksi suosittelemme käyttämään vain turvalliseksi luokiteltuja digitaalisia palveluita. Ethän lähetä yhteydenottosi yhteydessä sähköpostitse tai kirjeitse päätöksiä tai lausuntoja, jotka sisältävät terveydentilaasi koskevia tietoja tai muita henkilötietojasi. Tutustuthan tietosuojaohjeeseemme etukäteen.

4. Jotta voimme edelleen kehittää neuvontapalvelujamme anna palautetta neuvonnan sivuista ja saamastasi neuvontapalvelusta tämän linkin kautta. Muistathan, että et kysy tämän palautekanavan kautta henkilökohtaisia kysymyksiä tai kirjoita sinne henkilötietojasi.

Viranomaisten palvelut

Asiakkaan oikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen edistämiseksi hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- ja sosiaaliasiavastaavat auttavat ja antavat neuvoja valitus- ja muutoksenhakumenettelyissä. 

Sosiaalihuollon palveluita (esim. vammaispalvelut) koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä sosiaalisasiavastaavaan. Terveydenhuollon palveluita koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä potilasasiavastaavaan. Löydät sosiaali- ja potilasasiavastaavan yhteystiedot oman hyvinvointialueesi sivuilta. 

Oikeudellisissa asioissa (kuten esim. avioerot, testamentit, perunkirjoitukset, rajariidat, rikosasiat), sinua auttavat esim. yksityiset lakiasiaintoimistot ja oikeusaputoimistot. Sinua lähimmän oikeusaputoimiston yhteystiedot saat tästä.

kuvituskuva

Hyödyllisiä oppaita ja sivustoja

Sinua voisi hyödyttää myös järjestöjen sosiaaliturvaopas sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä Vammaispalvelujen käsikirja sivusto. Niistä löydät kootusti tietoa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden palveluista ja tukimuodoista. 

Tietoturva neuvonnassa

Neuvontapyyntöihin vastaavat tähän tehtävään koulutetut asiantuntijamme, jotka ovat sitoutuneet käsittelemään kysymyksiä ja niiden sisältämää tietoja luottamuksellisesti. Noudatamme toiminnassamme EU:n tietosuoja-asetusta. 

Huomioithan että yhteydenottosi tallentuu sähköiseen neuvontapyyntöjärjestelmäämme siihen vastaamista varten. Kirjaamme kaikki asiakkaidemme meille osoittamat kysymykset ja niihin antamamme vastaukset palvelupyyntöjärjestelmään. Halutessaan asiakas voi asioida puhelimitse myös nimettömänä. 

Ennen asiointia pyydämme tutustumaan tietosuojaselosteeseen. Siinä kuvataan Invalidiliiton ylläpitämän neuvonnan asiakasrekisterin sisältämät tiedot, niiden käyttötarkoitus sekä käsittelyn ja suojauksen periaatteet. 
 
Ethän lähetä yhteydenottosi yhteydessä päätöksiä tai lausuntoja, jotka sisältävät terveydentilaasi koskevia tietoja tai muita henkilötietojasi (sotu) sopimatta siitä etukäteen neuvontapalvelun kanssa. Tarvittaessa pyydämme näitä asiakirjoja perehdyttyämme asiaasi ja pyydämme myös sinulta kirjallisen suostumuksen näiden tietojen käsittelyyn. (Ilman suostumuslomaketta emme käytä lähettämiäsi liitteitä tai muuta aineistoa.) 

Neuvottuammesinuapoistamme lähettämäsi liiteaineiston sähköisestä palvelupyyntöjärjestelmästä. Yhteystiedot poistetaan tietosuojaselosteen mukaisesti.

Neuvonnan kehittäminen

Pyydämme palautetta palvelustamme asiakkaalta saatua yhteystietoa käyttäen. Tällöin käytämme tietoa siten, että tieto yhdistyy asiakkaan meille lähettämään neuvontapyyntöön. Asiakas voi antaa palautetta palvelustamme ja uusituista neuvonnan verkkosivuista myös nimettömänä verkkosivujemme kautta. Kehitämme palveluamme ja verkkosivujamme saadun palautteen perusteella. 

Käytämme tallentamaamme tietoa sekä vaikuttamistyössämme että ratkaistessamme asiakkaan samaan asiaan tai vastaavaan aihepiiriin liittyviä kysymyksiä. Tällöin käytämme tietoja niin, ettei niistä voida tunnistaa yksittäisiä henkilöitä. 

Pyydämme ystävällisesti huomioimaan, että Invalidiliitto ei vastaa annettujen neuvojen ja verkkosivujen sisällön mahdollisesti aiheuttamista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai oikeudenmenetyksistä. Sinun tulee itse huolehtia viranomaisten antamien päätösten määräaikojen noudattamisesta säilyttääksesi oikeutesi.