Linja-auto
Linja-autoliikenteen suurimpia haasteita ovat kaukoliikenteessä samoin kuin seutu- ja maaseutuliikenteessä bussikaluston esteettömyys, kaupunkibusseissa näkövammaisten informaatio, linja-autopysäkkien esteettömyys ja talvikunnossapito.

Paikallisliikenne

Monien kaupunkien paikallisliikenteessä on käytössä esteetöntä linja-autokalustoa. Pyörätuolia käyttävä henkilö saa matkustaa aina ilman lippua kaikessa Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) joukkoliikenteessä. Avustaja saa matkustaa ilman lippua ainoastaan siinä tapauksessa, että pyörätuolia käyttävällä henkilöllä on Oikeus saattajaan -kortti.

Kaukoliikenne

Kaukoliikenteen ja tilausliikenteen linja-autot ovat yleensä hankalia esteettömyyden kannalta. Tilausliikenteessä on joitakin hisseillä varustettuja linja-autoja, joissa voi matkustaa myös pyörätuolilla. Onnibus Oy:llä on kaukoliikenteessä matalalattiaista kalustoa, jossa on myös paikka pyörätuolia käyttävälle matkustajalle.

Kaukoliikenteessä pyörätuoli täytyy kiinnittää tuolin rungosta ajoneuvoon. Renkaat eivät ole oikea kiinnityskohta. Pyörätuolin kiinnitysjärjestelmän vaatimukset määritellään standardissa SFS 5912. Lisätietoja saa Suomen Standardisoimisliitosta, PL 116 (Maistraatinportti 2), 00241 Helsinki, puh. (09) 149 9331.

Lisätietoja

HSL:n ohjeita ja tietoja esteettömyydestä
Tietoa liikkumisesteisille, Onnibus
Palmuaseman käyttökokemus Onnibus-kyydistä
Paikallisliikenneliiton infrakortti, esteetön bussipysäkki, pdf

Jaa sosiaalisessa mediassa