Piirroskuva, jossa ihminen ja megafoni sekä paljon erilaisia symboleja
Invalidiliitossa tehdään niin valtakunnallista, alueellista kuin paikallistakin vaikuttamistyötä aktiivisessa vuoropuhelussa vammaisten ihmisten, järjestöjen, yritysten, päättäjien, viranhaltijoiden, mielipidevaikuttajien ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Tälle sivulle on koottu katsaus muutamiin ajankohtaisiin aiheisiin, joiden parissa työskentelemme Invalidiliiton vision ”Yhdenvertainen ja esteetön Suomi” toteutumiseksi.

Vaikuttamistyön alueellisia ja valtakunnallisia uutisia kootaan tälle sivulle vuoden 2025 alusta alkaen. Samat uutiset julkaistaan myös It-lehden Invalidiliitto vaikuttaa -palstalla.

Vaikuttamistyön katsaus 3/2025

(Julkaistu verkkosivulla 2.5.2025 ja It-lehdessä 3/2025)

Invalidiliitto huolissaan vammaispalvelulain toimeenpanosta hyvinvointialueilla

Invalidiliitto lähetti sosiaali- ja terveysministeriölle ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:lle kirjeen, jossa se toi esiin huolensa vuoden 2025 alussa voimaan tulleen vammaispalvelulain toimeenpanosta hyvinvointialueilla. Liitto korostaa kannanotossaan, että lain toimeenpanossa on huomioitava riittävä resursointi, asiakasosallisuus ja -lähtöisyys, yksilölliset tarpeet sekä palveluiden jatkuvuus, toimivuus ja turvallisuus.

Liitto tuki vammaisneuvostojen jäseniä uuden vammaispalvelulain soveltamisohjeisiin liittyen

Hyvinvointialueilla on valmisteltu uuden vammaispalvelulain soveltamisohjeita ja niistä on pyydetty kommentteja vammaisneuvostoilta. Liitto on tukenut vammaisneuvostojen jäseniä korostaen muun muassa sitä, että yleis- ja erityislainsäädännön valintatilanteessa ja palveluja myönnettäessä ensisijainen kriteeri on yksilöllinen tilanne ja palveluiden tarve sekä yhdenvertaisuus suhteessa vammattomiin ihmisiin.

Invalidiliiton kannanotto hallituksen puoliväliriiheen

Invalidiliitto muistutti hallitusta huhtikuun puoliväliriihen alla, että fyysisesti vammaiset ja toimintaesteiset ihmiset on huomioitava suunniteltaessa lähivuosien taloutta. Vaikka lait turvaavat muodollisesti vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden ja perusoikeudet, voivat aliresursointi ja tietämättömyys johtaa siihen, että ne eivät tosiasiassa toteudu. Tämä uhkakuva on torjuttava.

Invalidiliitto mukana vastustamassa vammais- ja vanhusneuvostojen yhdistämisaikeita

Kunnallisia vammais- ja vanhusneuvostoja on suunniteltu yhdistettäväksi useissa kunnissa. Invalidiliitto on korostanut, että kuntalaki antaa mahdollisuuden neuvostojen yhdistämiseen vain silloin, jossa kunnassa tai alueella on vain vähän vammais- tai vanhusalan järjestötoimintaa. Liitto on vastustanut yhdistämisprosesseja monin eri keinoin ja yhteistyössä paikallisten aktiivien kanssa muun muassa Kuopiossa, Hyvinkäällä ja Hattulassa. Aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta Kuopion kaupungin suunnitelma yhdistää vammais- ja vanhusneuvostot kaatui kaupunginvaltuustossa.

Hallitus- ja oppositiopuolueiden ehdokkailla näkemyseroja vammaiskysymyksistä

Invalidiliiton alue- ja kuntavaalien alla teettämän kyselytutkimuksen mukaan eri puolueiden ehdokkaiden välillä oli suuria eroja suhtautumisessa vammaispalveluihin ja vammaisten ihmisten turvallisuuteen. Oppositiopuolueiden ehdokkaat pitäisivät selvästi tiukemmin kiinni fyysisesti vammaisten ja toimintaesteisten ihmisten palveluista heikossa taloustilanteessa kuin hallituspuolueiden ehdokkaat.

Invalidiliitto kommentoi Kotkan vammaispoliittista ohjelmaa

Invalidiliitto korosti lausunnossaan, että kattava vammaispoliittinen ohjelma varmistaa vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisen ja aseman vahvistamisen yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä ja toimijoina. Liitto nosti esiin muun muassa turvallisen koulun ilman ableismia sekä vammaisten ihmisten työllistymisen merkityksen.

Väärin pysäköity sähköpotkulauta on aina turvallisuusriski

Invalidiliitto antoi lausunnon ja oli kuultavana liikenne- ja viestintävaliokunnassa hallituksen esityksestä eduskunnalle mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi. Liikenteen esteettömyyden ja turvallisuuden edellytys on, että jalkakäytävät ovat kaikille yhdenvertaisesti käytössä. Virheellisesti pysäköidyt ajoneuvot rajoittavat esteetöntä liikkumista ja aiheuttavat välitöntä vaaraa liikenneturvallisuudelle.

Kaakkois-Suomen alueen vaalitilaisuuksissa nostettiin esiin yhdenvertaisuus ja työllistyminen

Imatran ja Ruokolahden Invalidien sekä Invalidiliiton yhteisessä vaalipaneelissa keskeisinä teemoina olivat esteettömyys ja yhdenvertaisuus. Liiton puheenvuoro käsitteli yhdenvertaisuuslakia. Imatran työllisyysjohtaja kertoi palkkatuesta vamman tai sairauden perusteella ja kokemuspuheenvuorossa keskityttyiin nuoren nivelvaiheisiin kohti työllistymistä. Liitto oli mukana järjestämässä myös Kymenlaakson Järjestöfoorumin vaalipaneelia, jossa vammaisen ihmisen ääni kuului työllistymistä koskevassa kokemuspuheenvuorossa.

Invalidiliitto vastustaa vammaispalveluihin kohdistuvia uusia leikkauksia

Hallitus ilmoitti maaliskuun lopussa uusista mittavista säästöistä STM:n hallinnonalalle, myös vammaispalvelulaki listattiin säästökohteeksi. Invalidiliitto vastustaa vammaispalveluihin kohdistuvia uusia leikkauksia. Vammaisten ihmisten perusoikeuksien turvaaminen edellyttää riittävää resursointia, jotta jokainen saa yksilöllisen tarpeensa mukaiset palvelut. Liitto korostaa myös tarvetta rajata vammaispalvelut kohdentumaan täsmällisemmin vammaisille ihmisille heidän iästään riippumatta.

Vammaisjärjestöjen nuorten viestit alue- ja kuntavaaliehdokkaille

Viestit päättäjille koskivat esteettömyyden ja saavutettavuuden varmistamista sekä riittävien ja oikea-aikaisten sote- ja työllisyyspalvelujen turvaamista. Jotta vammaisten nuorten tarpeet tulevat kuulluiksi kunnissa ja hyvinvointialueilla, tulee kokemustietoa hyödyntää tilasto- ja tutkimustiedon rinnalla.  Nuorten viestit koottiin verkkotyöpajoissa, joiden järjestäjinä toimivat Vamlas, TATU ry, Invalidiliitto ry sekä Kuurojen Liitto ry osana vammaisjärjestöjen nuorisoyhteistyöverkoston toimintaa.    

Esteettömyys huomioitava liikennejärjestelmäsuunnitelmassa

Invalidiliitto antoi liikenne- ja viestintäministeriölle lausuntonsa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta ja ympäristöselostuksesta. Liitto korosti lausunnossaan, että esteettömyys ja yhdenvertaisuus tulee huomioida kaikessa liikennesuunnittelussa.

Invalidiliitto pyysi selvitystä Lapin kuljetuspalveluista

Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto pyysivät selvitystä Lapin hyvinvointialueen lounaisen palvelualueen vakiotaksioikeuden saaneiden vammaisten asiakkaiden kuljetuspalveluiden tilaamiskäytäntöjen haasteista. Hyvinvointialue on käynyt keskustelut Tervia Logistiikan kanssa asiasta. Lisäksi hyvinvointialue suosittelee kuljetuspalvelua koskevien epäkohtien ilmoittamista suoraan palvelunjärjestäjälle, jotta ne voidaan selvittää ja palvelua kehittää.

Vaikuttamistyön katsaus 2/2025

(Julkaistu verkkosivulla 12.3.2025 ja It-lehdessä 2/2025)

Invalidiliitto kritisoi raporttia sote-järjestöjen avustustoiminnan uudistamisesta

Liitto painottaa lausunnossaan, että järjestöjen toiminnan tulee perustua niiden omiin tavoitteisiin ja jäsentensä tarpeisiin, ei valtionhallinnon linjauksiin. Kansalaisyhteiskunnan elinvoimaisuus ja järjestöautonomia ovat tärkeitä turvattavia arvoja, jotka mahdollistavat myös heikoimmassa asemassa olevien äänen kuulumisen yhteiskunnassa.

Invalidiliitto nostaa vammaiset henkilöt näkyviin väkivallan vastaisessa työssä

NAPE on STM:n yhteydessä toimiva naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta. Invalidiliitto on nostanut esiin vammaisnäkökulmaa NAPEn työryhmissä, joissa lähdetään päivittämään Istanbulin sopimuksen toimeenpanosuunnitelmaa. Aktiivinen vaikuttaminen on välttämätöntä, jotta vammaiset henkilöt tulevat huomioiduksi osana väkivallan vastaista työtä.

Kysymyksiä alue- ja kuntavaalitilaisuuksiin

Alue- ja kuntavaalit lähestyvät ja erilaisia vaalitilaisuuksia, paneeleja ja toritapahtumia järjestetään kaikkialla Suomessa. Näissä tilaisuuksissa on hyvä mahdollisuus nostaa keskusteluun vammaisille ihmisille tärkeitä asioita. Ehdotuksia ehdokkaille esitettävistä kysymyksistä voi lukea liiton verkkosivujen vaaliosiosta.

Invalidiliitto osallistui aktiivisesti Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhdenvertaisuussuunnitelman valmisteluun

Liitto osallistui E-P:n järjestöneuvoston edustajana asiakkaiden ja asukkaiden yhdenvertaisuussuunnitelman valmisteluun vastaamalla taustakyselyyn, osallistumalla työpajaan sekä lausunnon kirjoittajana. Hyvinvointialuetta kannustetaan konkreettisiin yhdenvertaisuustekoihin ja nostetaan esiin esimerkiksi lakisääteisten vaikuttamistoimielinten tärkeä rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden merkitys vammaisille ihmisille.

Hallitus haluaa kerätä tietoa kuljetuspalveluista

Invalidiliitto antoi lausuntonsa hallituksen esityksestä, jonka tavoitteena on julkisesti tuettujen kuljetuspalveluiden kehittäminen keräämällä tietoa niiden kysynnästä, tarjonnasta ja toteutumasta. Hanke on tarkoitus toteuttaa Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla vuosina 2026–2027.

Invalidiliitto tekee yhteistyötä Lapin hyvinvointialueen valvontayksikön kanssa

Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto tapasivat Lapin hyvinvointialueen valvontayksikön asiantuntijoita keskustellen alueella raportoiduista epäkohdista. Asiantuntijat ohjeistivat laatimaan lisäksi epäkohtailmoituksen. Se sisälsi sote-palveluiden vastuualueeseen liittyviä epäkohtia: viranhaltijoiden yhteystietojen puuttuminen verkkosivuilta, ei-saavutettavat hakemuslomakkeet sekä sähköisen asioinnin haasteet. Seuraava tapaaminen valvontayksikön kanssa on sovittu toukokuulle.

Uusi vammaispalvelulaki -webinaarisarja ja uusia I-studiojaksoja

Invalidiliitto järjesti tammi-helmikuussa viisiosaisen webinaarisarjan, jossa käsiteltiin uuden vammaispalvelulain keskeisimpiä sisältöjä. Suuren suosion saaneet webinaarit ovat nähtävissä myös tekstitettyinä tallenteina.

I-studiossa asiantuntijat keskustelevat liiton vaikuttamistoimintaan liittyvistä aiheista lyhyissä videokatsauksissa. Alkuvuoden aikana on julkaistu kolme I-studiojaksoa: apuvälineiden huoltopalveluista, koulujen esteettömyydestä sekä liikenneturvallisuudesta ja -valvonnasta. Sekä webinaarit että I-studiojaksot löytyvät katsottavaksi liiton verkkosivujen I-kanavalta.

Pirhan aluehallitus palautti vammaispalvelujen myöntämisperusteet valmisteluun

Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaisneuvosto laati joulukuussa lausunnon uuden vammaispalvelulain mukaisten uusien ja määrärahasidonnaisten palvelujen myöntämisperusteista. Vammaisneuvoston mukaan osa ohjeistuksista on lain hengen vastaisia. Asia oli menossa jo päätettäväksi, mutta aluehallitus halusi perehtyä neuvoston näkemyksiin ennen päätöksentekoa. Asian käsittely jatkuu ja vammaisneuvosto laatii uuden lausunnon muutosehdotuksineen. Invalidiliiton edustaja vaikuttaa aktiivisesti vammaisneuvoston kautta, kuten myös liiton jäsenyhdistysten jäsenet.

Tutkimus: suomalaisten mielestä hallitus tekee virheen leikatessaan sote-järjestöjen rahoitusta

Neljä viidestä suomalaisesta pitää sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoitusta huonona leikkauskohteena. Tulokset ilmenevät Invalidiliiton ja yhdeksän muun sosiaali- ja terveysjärjestön E2 Tutkimuksella teettämästä Kansalaisjärjestöjen rooli yhteiskunnassa -tutkimuksesta, joka tarkastelee suomalaisten näkemyksiä järjestöistä ja niiden tekemästä työstä.

Vaikuttamistyön katsaus 1/2025

(Julkaistu verkkosivulla 3.2.2025 ja It-lehdessä 1/2025)

Uusi vammaispalvelulaki voimaan 1.1.2025

Eduskunta on hyväksynyt 17.12.2024 vammaispalvelulain soveltamisalaa koskevat muutokset. Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan vuoden 2025 alussa tuoden muutoksia sekä soveltamisalaan että palveluihin.  Uudessa vammaispalvelulaissa vaikeavammaisuuden määritelmä poistuu. Lain valmistelua on ohjannut YK:n vammaisyleissopimus, joka ei perustu lääketieteellisiin diagnooseihin. Uudessa laissa on kolmen vuoden siirtymäaika. Invalidiliitto järjestää alkuvuoden 2025 aikana viisi koulutusta uudesta laista.

Invalidiliitto pilotoimassa vammaisneuvostojen verkkokoulutusta

Invalidiliitto ja neljän eri vammaisjärjestön edustajat suunnittelivat vammaisneuvostojen verkkokoulutuksen syksyllä 2024. Koulutusta pilotoitiin marraskuussa. Kerätyn palautteen perusteella koulutusta ja sen materiaaleja kehitetään. Vuonna 2025 Invalidiliitto järjestää yhteistyössä verkkokoulutusta vammaisneuvostojen jäsenille heidän vaikuttamistyönsä tueksi. Koulutus pohjautuu Invalidiliiton ja muiden järjestöjen aiempaan vammaisneuvostojen koulutukseen, joita on pidetty jo usean vuoden ajan.

Apuvälineprosessissa on paljon parannettavaa

Invalidiliiton kyselyssä liikkumisen apuvälineisiin liittyvistä prosesseista nousi esille useita parannusta kaipaavia asioita. Apuväline ei esimerkiksi aina vastaa käyttäjänsä tarpeita ja odotus- sekä huoltoajat voivat olla pitkiä. Kyselyyn vastasi 356 henkilöä. Vastauksista saatu tieto on tärkeää vaikuttamistyömme kannalta, kun havaittuihin apuvälineprosessin epäkohtiin pyritään saamaan muutoksia. Raportti kyselyn tuloksista löytyy Invalidiliiton verkkosivuilta.

Invalidiliitto mukana kommentoimassa liikkumisen tuen soveltamisohjeita Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen kuljetuspalveluiden seurantaryhmässä käytiin läpi liikkumisen tuen soveltamisohjeita liittyen uuteen vammaispalvelulakiin. Seurantaryhmään kuuluu invalidiyhdistyksen aktiiveja sekä liiton edustaja. Tilaisuudessa nostettiin esiin matkakukkaron hyödyntäminen, myönnettyjen matkojen käyttöaika sekä muistutettiin, että lainvastaisia kirjauksia ei saa tehdä soveltamisohjeisiin. Myös asiakasohjeiden tarpeellisuudesta käytiin keskustelua.

Invalidiliitto mukana Etelä-Karjalan hyte-työskentelyssä

Etelä-Karjalassa valmistellaan Hyvinvoinnin ja terveyden suunnitelmaa vuosille 2026–2029. Sen tekemiseen on osallistettu vammaisjärjestöjä sekä vammaisneuvostoja kunnissa ja hyvinvointialueella. Kuntien kanssa sovittujen hyte-kärkien osalta järjestetään kolme seminaaria, joista kaksi oli syksyllä 2024 ja kolmas järjestetään tammikuussa 2025. Seminaarissa ja siihen liittyvässä työpajatyöskentelyssä oli mukana Invalidiliiton edustaja sekä invalidiyhdistysten jäseniä. Keskeisinä teemoina nostettiin esiin esteettömyys ja saavutettavuus.

Henkilökohtaisen avun työnantajalle tulee oikeus pyytää rikosrekisteriote

Vuoden 2025 alusta alkaen henkilökohtaisen avun työnantajamallin mukaan toimivalla henkilöllä ja henkilökohtaisen avun palveluntuottajalla on oikeus pyytää työntekijää tilaamaan rikosrekisteriote. Rikosrekisteriotteen voi pyytää, kun henkilö otetaan tai nimitetään ensimmäistä kertaa työ- tai virkasuhteeseen, tai hänelle ensi kerran annetaan säännöksessä tarkoitettuja tehtäviä. Invalidiliitolla oli keskeinen rooli kirjauksen saamiseksi lakiin.

Vammaisjärjestöjen nuorten vaalivaikuttamisen verkkotyöpajat

Invalidiliitto haluaa mahdollistaa ja kannustaa nuoria mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Osana Vammaisjärjestöjen nuorisoyhteistyöverkoston toimintaa liitto järjesti kolme valtakunnallista verkkotyöpajaa alue- ja kuntavaaleihin liittyen marras-joulukuussa. Tavoitteena oli yhdessä työstää nuorten viestit ehdokkaille ja miettiä vaalivaikuttamisen keinoja keväälle 2025. Työpajojen kanssajärjestäjinä toimivat Vamlas, TATU ry ja Kuurojen liiton nuorisotyö.

Järjestöt kannustavat kuntia edistämään soveltavaa liikuntaa

Invalidiliitto yhdessä 17 muun kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestön kanssa laati vetoomuksen soveltavan liikunnan aseman vahvistamiseksi kunnissa. Näin voitaisiin merkittävästi parantaa toimintarajoitteisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden liikuntaedellytyksiä ja edistää heidän hyvinvointiaan ja osallisuuttaan. Vetoomus on luettavissa liiton verkkosivujen Ajankohtaista-osiossa.

Selvityspyyntö Lapin hyvinvointialueen aluehallitukselle omaishoidosta

Lapin alueen yhdistykset lähettivät Invalidiliiton tuella selvityspyynnön Lapin hyvinvointialueen aluehallitukselle omaishoidon kehittämisestä. Kehittämistyön keskeisiksi elementeiksi nostettiin palveluohjaus sekä yksilölliset ja toimivat palvelut omaishoitajille. Vammaista ja pitkäaikaissairasta läheistään hoitavien tulisi jaksaa jatkaa työssään ja kokea tehtävänsä arvokkaana. Lisäksi muistutettiin, että palvelujen tulee kohdistua omaishoitajien tarpeiden mukaisesti ja niitä voi myöntää myös vähimmäistasoa enemmän.

Vammaisoikeudellista koulutusta julkisille oikeusavustajille

Yhdenvertaisuusvaltuutettuun otetaan yhä useammin yhteyttä vammaisten henkilöiden syrjintään ja oikeuksien toteutumiseen liittyen. Invalidiliitto, yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto, oikeusministeriö ja Julkiset Oikeusavustajat ry järjestivät julkisille oikeusavustajille kaksiosaisen koulutuksen, joka käsitteli asianajoa syrjintä- ja vammaispalveluasioissa. Järjestetyn koulutuksen tarkoituksena oli lisätä julkisten oikeusavustajien valmiuksia puolustaa ja ajaa vammaisten asiakkaidensa oikeuksia.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa