Ryhmäkuva Invalidiliiton digineuvojista.
12.6.2019
Suomessa on noin miljoona ihmistä, jotka eivät ole vielä mukana digimaailmassa. Digitaidot ovat nykyisin kuitenkin kansalaistaitoja, joita ilman on hankala pärjätä arjessa.

Monessa Invalidiliiton jäsenyhdistyksessä tarjotaankin neuvontaa jäsenille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan digitaitoja.  Uusia taitoja opetellaan yhdessä pienissä ryhmissä. Monessa yhdistyksessä saa myös henkilökohtaista opastusta. Digineuvojat auttavat löytämään verkosta sekä vammaisten ihmisten elämää helpottavia palveluita, että iloa ja virkistystä.       

Invalidiliitto on kouluttanut digineuvojia viime vuonna Osallisuutta digivertaisneuvonnalla -hankkeessa sekä yhteistyössä Eläkkeensaajien keskusliiton Verkosta virtaa -hankkeessa. Digineuvojat voivat hyödyntää opastuksessa Invalidiliiton hankkeessa tuottamia digimateriaaleja, jotka löytyvät liiton sivuilta. Materiaaleista osa on suunnattu käyttäjille, jotka ottavat vasta ensiaskeleita digitaalisessa maailmassa.

Osa jäsenyhdistysten digineuvojista kokoontui viime viikolla jakamaan hyviä käytäntöjä, ja osallistuivat Vallin Ikäteknologiakeskuksen järjestämään DigiAgeTalkiin, joka kokosi yhteen yli 400 osallistujaa. Päivään osallistuivat niin digin käyttäjät kuin kehittäjätkin. Yhteiskehittämisestä löytyisi varmaan toimivia ratkaisuja ”asenteiden asemasotaan”, joihin nämä eri tahot ovat tietokirjailija ja toimittaja Hilkka Olkinuoran mukaan juuttuneet.  

Tekniikka ja palvelut muuttuvat nopealla tahdilla ja osaamattomuuden kokemukset vievät helposti aloittelevat käyttäjät häpeän ja nolouden areenoille. Näitä tilanteita kohtaavat myös digineuvojat. Digineuvonnassa tarvitaankin paitsi digiosaamista niin ennen kaikkea kohtaamisen taitoja. Kohtaamiset tuovat iloa ja hyötyä niin diginoviiseille kuin digineuvojillekin. 

Digineuvojat kokevat vertaisten auttamisen antoisaksi ja opettavaiseksi myös itselleen.

 

 


 

Jaa sosiaalisessa mediassa