Helppo liikkua 2024
Kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää (GAAD) vietetään joka toukokuun 3. torstai, tänä vuonna 16.5. Invalidiliitto viettää Helppo liikkua -viikkoa 13.–19.5.2024.

Vuoden 2024 teemana on turvallinen liikkuminen liikenteessä. Viikon aikana haluamme kiinnittää huomiota turvalliseen liikkumiseen liikenteessä, kun henkilöllä on fyysinen vamma ja/tai hän käyttää liikkumisen apuvälinettä. Teemme yhteistyötä Liikenneturvan ja jalkapalloseura FC Lahden kanssa.

Kampanjan tavoitteena on tietoisuuden ja ymmärryksen laajentaminen siitä, mitä liikenteen esteettömyys ja saavutettavuus tarkoittaa erilaisille liikkujille.

Turvallinen liikkuminen liikenteessä vaatii toistemme huomioon ottamista ja ennakointia. Liikenneympäristön tulisi ihanneolosuhteissa olla tasa-arvoinen ja esteetön. Autojen, perinteisten polkupyörien ja jalankulkijoiden joukossa liikkuu paljon ihmisiä käyttäen erilaisia liikkumisen apuvälineitä. Heidän fyysinen vammansa ei välttämättä näy päällepäin, mutta se voi vaikuttaa esimerkiksi tasapainoon, havainnointiin ja arviointikykyyn. Nämä seikat puolestaan vaikuttavat toimimiseen liikenteessä. Vaikkapa siihen, miten voin ylittää tien turvallisesti. Autoilijat ja polkupyöräilijät eivät välttämättä osaa ottaa huomioon hidasta ja epävarmaa liikkumista, yhtäkkiä pysähtyvää liikettä tai säikähdystä, joka aiheuttaa liikesuunnan muutoksen.

Myös hyvin nopeasti yleistyneet sähköavusteiset polkupyörät ja muut kevyet jalankulkua avustavat laitteet, kuten sähköpotkulaudat ja sähkömoottorilla varustetut henkilökuljettimet tuovat oman ulottuvuutensa ja haasteensa turvalliseen liikkumiseen liikenteessä. Näillä laitteilla on mahdollista liikkua erittäin nopeasti ja äänettömästi sekä muuttaa kulkusuuntaa hyvin nopeasti, jolloin muiden liikennekäyttäytymisen ja lähiliikkumisen arviointi hankaloituu. Eteen saattaa tulla yllättäviä ja vaarallisiakin tilanteita.

Invalidiliitto kampanjoi aiheesta viikon aikana valtakunnallisesti, ja jäsenyhdistykset järjestävät erilaisia esteettömiä tapahtumia ympäri Suomea.  

Paikkakuntia, joilla kampanja esimerkiksi toteutetaan: 

 • 13.5. Lieksan Seudun Invalidit ry: Kulkue pääkatua pitkin yhdistyksen voimin.
   

 • 13.-16.5. Savonlinnan Seudun Invalidit ry: tavataan ihmisiä Savonlinnan sairaalan kansalaistorilla. Pirjot paikalla maanantaina 13.5. klo 9-12 kansalaistorilla keskustelemassa turvallisesta liikkumisesta liikenteessä. Yhdistys on mukana myös Enonkosken liikuntahallilla kunnan järjestämässä Hymyä ja hyvinvointia  -tapahtumassa torstaina 16.5. klo 13-16 (oma pöytä Helppo liikkua viikon puitteissa). 
   

 • 14.5. Kotkan Seudun Invalidit ry:  Yhdistystreffit ja  esteetön Kotka-päivä. Lisäksi 15.5. Invakapina järjestää esteettömyyskävelyn ja keskustelutilaisuuden "kohtaamisten keittiössä".
   

 • 15.5. Iisalmen Invalidit ry: järjestää paikallisen Helppo liikkua -tapahtuman klo 10–14 Lasten liikennepuistossa (Luuniemenkatu 11, Iisalmi). Liikennepuistossa lapset saavat ajaa polkuneuvoilla ja heidän tehtävänsä on ottaa ajaessaan huomioon henkilöitä, joilla on fyysinen vamma ja henkilöitä, jotka käyttävät apuvälinettä liikkumiseen.

  Yhteistyökumppaneina ovat Iisalmen kaupungin varhaiskasvatus, PikkuKengurun päiväkoti ja Edvin Laineen koulu. Lisäksi LähiTapiola, joka jakaa heijastimia osallistujille. Paikalla mahdollisesti myös poliisi neuvomassa liikennesääntöjä.
   

 • 15.5. Porin Seudun Invalidit ry: Tapahtuma Kirjurinluodolla pelaillen, ketjupeliä ja mölkkyä heittäen. Tarjolla kahvia, mehua ja pikkupurtavaa.
   

 • 16.5. Akaan Seudun Invalidit ry: Pienille lapsille ja kouluikäisille liikennevalistusta liikennepuistossa. Siitä yhteissiirtyminen ruuhkaisen suojatien yli paikalliselle urheilukentälle, jossa kutsutuille on tarjolla ”aistirata”, jonka avulla tutustutaan liikkumiseen liikenteessä liikuntarajoitteisen silmin. Tapahtumassa järjestetään myös Liikenneturvan tarjoaman liikennevisan, jossa arvotaan palkinto/-ja osallistujille.

  Tilaisuus on avoin kaikille, mutta erikseen kutsutaan paikalle tapahtumapaikan läheisen koulun esiopetuksen, läheisen päiväkodin lapset sekä henkilökunta, paikallisen yhteiskoulun 8-9 luokkalaiset sekä kaupungilta eri jaostojen edustajat. 
  Tilaisuudessa on käytettävissä erilaisia apuvälineitä. Mahdollisesti mukana myös paikallinen autokoulu: mopojen,moottoripyörän ja autojen esittely kentän läheisyydessä yläkoululaisille.
   

 • 16.5. Kurikan Invalidit ry: Kurikan torilla Helppoliikkua -tapahtuma, jossa tiedossa tietoiskuja, visailua jne. Yhteistyössä Kurikan kaupunki ja Liikenneturva.
   

 • 16.5. Rovaniemen Invalidit ry: tapahtuman aiheena liikenneturvallisuus. Rovaniemen Invalidit järjestää tapahtuman 16.5 klo 12 eteenpäin Sampoaukiolla. Turvallinen liikkuminen ja haasteet vammaiselle ihmiselle liikenteessä. Mahdollisuus kokeilla apuvälineitä,grillimakkaraa,virvokkeita ja liikenneturvatietokilpailu. Menossa mukana Liikenneturva.
   

 • 16.5. Valkeakosken Invalidit ry: liikenneturvailta, yhteistyössä kaupunginkirjaston kanssa.
   

 • 17.5. Tampereen Seudun Invalidit ry: Laukontorilla klo 14:00 ”Helppo Liikkua” tapahtuma, jossa liikenne kouluttaja Arto Grönroos antaa ohjeita liittyen turvalliseen liikkumiseen liikenteessä. Sähköpyörätuolilla liikkuva Kari Vuorenmaa kertoo kokemuksistaan liikkua mm. julkisilla liikennevälineillä.
   

 • 17.5. Wiitaseudun invalidit ry: Viitasaaren torilla liikennekäyttäytymiskasvatusta, mukana järjestöjä ja poliisi.
   

 • 18.-19.5. Himangan Seudun Invalidit ry: Järjestää tapahtuman ulkona helposti saavutettavalla alueella (8-tien läheisyydessä). Kerromme tapahtuman kävijöille apuvälineiden kanssa liikkumisesta, tien turvallisesta käytöstä ja toisten huomioimisesta liikenteessä. Helppo liikkua -viikon aikana pidämme kirpputoria, makkaran grillausta, kahvitarjoilua ja teemme tietoiskuja somessa.
   

 • 19.5. Outokummun  Invalidit ry: yhdistysten yhteisen liikuntapäivän yhteydessä tapahtuma, Matovaaran urheilukentällä, yhteistyössä paikallisen autokoulun kanssa.
   

 • 31.5. Hyvinkään Invalidit ry: Turvallisuuskävely starttaa klo 9-11 ja suuntautuu uuden Onnensillan ympäristöön. Tarkoituksena on varmistaa Onnensillan ympäristön ja eri kulkureittien turvalliisuus erilaisille ja erilaisia liikkumisen apuvälineitä käyttäville henkilöille. Alue sijaitsee keskustassa, Villatehtaan reunassa, lähellä kauppakeskus Willaa. (Huom! Ajankohta siirtynyt 17.5. --> 31.5.)
   

 • Lahden Seudun Invalidit ry: mukana FC Lahden tapahtumissa pitkin toukokuuta kamppanjan tiimoilta.

Kysy lisää oman paikkakuntasi Helppo liikkua -viikon tapahtumasta paikallisesta yhdistyksestäsi. Löydät yhteystiedot tästä.

Teemme tänä vuonna yhteistyötä kampanjan tiimoilta Liikenneturvan ja jalkapalloseura FC Lahden kanssa. Liikenneturva jalkautuu niillä paikkakunnilla yhteistyötapahtuman merkeissä, joilla on myös Invalidiliiton paikallisyhdistys. FC Lahti järjestää Lahdessa tapahtuman toukokuussa yhteistyössä Lahden paikallisyhdistyksen kanssa. 

Seuraa Invalidiliittoa somessa

Voit seurata Helppo liikkua -viikon tapahtumia somessa ja osallistua keskusteluun tunnisteella #HelppoLiikkua, muistathan siis käyttää sitä postauksissasi. Voit myös halutessasi tägätä Invalidiliiton mukaan postaukseesi.

Facebook: https://www.facebook.com/Invalidiliitto​ 
Twitter: https://twitter.com/Invalidiliitto​ 
Instagram: https://www.instagram.com/invalidiliitto/​ 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/invalidiliitto 

Lisätietoja ja materiaalit: 

Markus Pitkänen, viestintäasiantuntija, markus.pitkanen@invalidiliitto.fi 

Seuraa kansainvälisen esteettömyys- ja saavutettavuuspäivän (Global Accessibility Awareness Day) tapahtumia verkossa. 

Mediatiedote

"Helppo liikkua -viikko alkaa: tasa-arvoinen ja esteetön liikenneympäristö kuuluu meille kaikille"

Kuvat

Lataa kampanjassa käytettävät kuvat ja logot tästä.

Julkaisut ja näkyvyys kampanjan osalta

 

Jaa sosiaalisessa mediassa