Mainos.
9.9.2020
Valokuvataiteilija Johanna Kare jatkaa MINÄ OLEN -näyttelyssään omaa KATSO IHMINEN™ -konseptiaan. Sen tarkoituksena on herättää keskustelua tärkeistä, mutta marginaaliin jääneistä ilmiöistä ja ihmisistä. Musiikkitalossa 16. syyskuuta avautuvassa valokuvanäyttelyssä on esillä kymmenen erilaista tarinaa ihmisistä, jotka käyttävät proteesia. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Invalidiliiton kanssa.

 MINÄ OLEN -valokuvanäyttelyn tavoitteena on osoittaa, että ihminen on ehjä ja kokonainen, vaikka jokin kehon osa olisi korvattu proteesilla. Vaikka jäsen on menetetty, persoona on tallella. Näyttelyni pyrkii poistamaan inhimillisen kohtaamisen esteitä, toteaa Johanna Kare.

Kareen kuvat ovat suuria mustavalkovedoksia, joissa katsoja tuntuu pääsevän lähelle kuvattavan sielua. Aiemmin Kare on käsitellyt kuvissaan mm. perheväkivaltaa, yksinäisyyttä ja koulukiusaamista.

Liikenneonnettomuudessa vuonna 2008 jalkansa menettänyt Anna-Stina Lindén on yksi MINÄ OLEN -näyttelyn malleista. Moottoritien turvakaide tunkeutui liikenneonnettomuuden jälkeen auton pohjasta sisään ja leikkasi Lindénin vasemman säären poikki ja runteli toisen.

Sairaalabakteerit, ylä- ja alamäet, kivut ja itkut on koettu. Puolivuotisen sairaalassa olon jälkeen edistys on ollut huima, kertoo aiemmin mm. Swissairilla parikymmentä vuotta työskennellyt Lindén. Olen ollut vuodepotilas, käyttänyt pyörätuolia, rollaattoria, kyynärsauvoja, keppejä. Mutta periksi en anna -periaate on kohdallani toiminut. Elän nyt täyttä elämää.

Jori Jaako puolestaan joutui moottoripyöräonnettomuuteen kauniina toukokuisena iltana vuonna 2015. Pystymännikköön johtaneella ulosajolla oli kauaskantoiset vaikutukset hänen elämäänsä: vasen jalka jouduttiin amputoimaan.

– Soitin minut pelastaneelle pariskunnalle 23.12.2015 eli sinä päivänä, kun sain ensimmäisen proteesini. Kyseinen puhelu oli samanaikaisesti elämäni vaikein ja helpottavin.
Jori Jaako on nyt valmistunut ammattikorkeakoulusta ja kävelee proteesinsa avulla lähes yhtä hyvin kuin ennen onnettomuutta.

– Haluan kertoa ihmisistä, jotka puuttuvasta jäsenestä huolimatta ovat upeita ja kauniita ihmisiä. Elämä voi jatkua ehjänä proteesista huolimatta, muistuttaa Johanna Kare.

MINÄ OLEN -näyttely on esillä 16.-27.9. Helsingin Musiikkitalossa, avoin pääsy.
Näyttelyn suojelija on eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen.

Kuva: Kuvassa Félix Adje, joka harrastaa nykyään pyörätuolikoripalloa Hongassa ja parajääkiekkoa.    

Jaa sosiaalisessa mediassa