Kuvituskuva.
15.10.2021
Yrittäjille oli tarjolla mielenkiintoisia tapahtumia syyskuussa. Jyväskylässä järjestettiin Suomen Yrittäjien valtakunnalliset yrittäjäpäivät sekä Helsingissä vammaisille ja pitkäaikaissairaille yrittäjille Back In business koulutus- ja verkostoitumispäivät. Korona-ajan haasteet nousivat molempien tapahtumien puheenvuoroissa ja keskusteluissa esiin, mutta tulevaisuudessa nähtiin myös mahdollisuuksia työelämän kehittämiselle.

Molemmissa tapahtumissa esiteltiin Invalidiliiton Sopivaa työtä kaikille -digitaalista  keikkatyöalustaa ja miten sitä voi hyödyntää työnhakijoiden lisäksi myös yrittäjältä yrittäjälle tarjoamalla toimeksiantosopimuksia yksittäisistä työsuorituksista.  

- Yrittäjiä kiinnostavat erilaiset työllistämisen muodot, mutta tietoa ja hyviä esimerkkejä täytyy saada lisää, jotta useammat alkaisivat hyödyntää keikkatyöalustaa, sanoi Invalidiliiton työelämän ja yrittäjyyden asiantuntija Sinikka Winqvist, joka osallistui molempiin tapahtumiin.  

Valmentava johtaminen sopii työelämään 

Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva totesi valmentavan johtamisen puheenvuorossaan, että jokaisella on oma paikkansa ”vihreällä kentällä”. Kaikkien ei ole tarkoituskaan osata kaikkea, vaan jokaiselle on oma paikkansa ja oma tehtävänsä kentällä ja se hoidetaan sille paikalle vaadittavalla ammattitaidolla.  

- Sama pätee myös työelämässä, jokaiselle on oma työtehtävä joko työntekijänä tai yrittäjänä, ja sopiva työ on mahdollista kaikille, kun se vaan löydetään ”oman valmentajan” kanssa sanoi Winqvist.  

Helsingissä pidetyt koulutus- ja verkostoitumispäivät avasi Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko, joka puhui avauspuheenvuorossaan verkostojen, yhteistyön ja järjestöjen merkityksestä yrittäjille.  

- Verkostot ovat olleet yksinyrittäjille erityisen tärkeitä korona-aikana. Yhteistyö Suomen vammaisyrittäjien, Suomen yrittäjien ja järjestöjen kanssa on toimivaa, sanoi Kokko.  

Kuvituskuva.
Sinikka Winqvistin seurassa yrittäjät Juha Hentula, Tuomas Saloma ja Esko Valkeala.

Yrittäjät tekevät yhteiskunnallisesti tärkeää työtä 

Valtakunnallisten yrittäjäpäivien juhlapuhuja oli presidentti Sauli Niinistö. Hän piti varsin lyhyen ja selkeän puheen siitä, miten korona-aika on vaikuttanut yrittäjiin, joihinkin enemmän kuin toisiin mutta kaikkiin se vaikuttanut jollakin tavalla.  

- Presidentti on selvästi kiinnostunut yrittäjyydestä, mikä on hienoa, toteaa Winqvist ja jatkaa, että vuonna 2020 hän muisti myös tervehdyksellä ensimmäisiä vammaisia ja pitkäaikaissairaita yrittäjiä, kun he saivat valmiiksi esteettömän ja saavutettavan yrittäjän ammattitutkinnon. ”Yrittäminen vaatii rohkeutta, omistautumista ja sinnikkyyttä, mutta antaa myös paljon. Yrittäjyys on itsensä toteuttamista ja kehittämistä. Yrittäjätyö on yhteiskunnallisesti tärkeää.” kirjoitti presidentti tervehdyksessään.  

Vastaa kyselyyn yrittäjäjyydestä

Käy vastaamassa Invalidiliiton yrittäjille suunnattuun kyselyyn. Vastaaminen vie aikaa noin 10 minuuttia ja vastata voi 22.10 saakka. 

Lisätietoa: Sinikka Winqvist, Invalidiliitto, työelämän ja yrittäjyyden asiantuntija, sinikka.winqvist@invalidiliitto.fi.

Jaa sosiaalisessa mediassa