23.8.2018
Suomen Urheiluliiton vaatima omavastuumaksu parayleisurheilun EM-kisoihin osallistuvilta urheilijoilta on herättänyt keskustelua. EM-kisoihin osallistuvat urheilijat joutuvat maksamaan kisamatkasta 900 euron omavastuumaksun, jos he eivät pääse mitalisijoille.
Sinisellä piirretty eri vammaisurheilulajeja mäkihypystä voimannostoon

– Tämä on erittäin huolestuttava tieto. Omavastuumaksu ei aseta paraurheilijoita ja urheilijoita samalle viivalle, eikä todellakaan edistä yhdenvertaisuutta, Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen sanoo.

Tähän velvoittavat YK:n vammaissopimus ja yhdenvertaisuuslaki, joissa säädetään vammaisten yhdenvertaisuutta edistävistä toimenpiteistä.

Omavastuumaksua on perusteltu sillä, että paraurheilu aiheuttaa enemmän kuluja. Pohjonen peräänkuuluttajaa urheiluun lisää positiivista erityiskohtelua, jotta myös paraurheilijoilla olisi tasavertaiset lähtökohdat harrastaa urheilua ja kilpailla siinä. Positiivisen erityiskohtelun keinoin tuodaan vammaiset urheilijat samalle viivalle ei-vammaisten urheilijoiden kanssa. Tällaisia toimia voisi olla esimerkiksi se, että maksetaan vammasta aiheutuvia kuluja, jotta vammainen ihminen tosiasiallisesti voi osallistua urheiluun yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Suomen Paralympiakomitean pitkäaikainen yhteistyökumppani JYSK Suomi ehti jo ilmoittaa, että se korvaa mitaleiden ulkopuolelle jääneiden parayleisurheilijoiden omavastuuosuudet.

– Tämä on hyvä uutinen, mutta omavastuuosuus pitää poistaa kokonaan Suomen Urheiluliiton virallisista valintaperusteista. Vain tällä tavoin yhdenvertaisuus oikeasti toteutuu, Pohjonen sanoo.

Invalidiliitto on pyytänyt Suomen Yleisurheiluliitolta selvitystä asiasta.

Lisätietoja: Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen, petri.pohjonen@invalidiliitto.fi, 050 2842
 

Jaa sosiaalisessa mediassa