Hymyilevä Vilma Kurran-Kuusela istuu pyörätuolissa.
9.6.2020
Ammattiopisto Spesiasta valmistunut Vilma Kurran-Kuusela kertoi elämästään opiskelujen jälkeen sekä siitä, mitä opiskelu toi tullessaan.

Vilman tavoitteena oli suorittaa koko tutkinto, jatkaa opiskelua lukiossa ja mahdollisesti myös työllistyä. Tärkeintä ei kuitenkaan ollut määränpää, vaan itse matka ja siitä nauttiminen!

Opiskeluaika toi muuta kuin vain tutkinnon

Vilma valmistui vuosi sitten Ammattiopisto Spesiasta merkonomiksi. Kun Vilma opiskeli Spesiassa ammatilliseen koulutukseen valmentavan VALMA-koulutuksen, hän ei vielä tiennyt, mitä haluaisi opiskella. Valmentavan koulutuksen hyötynä olikin, että se antoi lisävalmiuksia ammatilliseen koulutukseen siirtymiseen.

- VALMA:n jälkeen hain tutkintoon johtavaan koulutukseen merkonomiopintoihin, koska halusin itselleni ammatin. Minut valittiin opiskelijaksi ja valmistuin aikataulussa. Opiskelu toi mukanaan myös paljon muuta. Sain ystäviä, osallistuin opiskelijakunnan toimintaan ja koulussa tapasin mukavaa henkilökuntaa avustajineen, ohjaajineen ja opettajineen, Vilma kertoo.

Opiskelu oli Vilman mielestä mukavan monipuolista. 

- Kävimme tutustumassa erilaisiin paikkoihin ja osallistuimme erilaisiin tapahtumiin. Spesiassa kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat, en kokenut siellä kiusaamista ja koin kuuluvani ryhmään.

Opiskelu piti sisällään työelämässä oppimista, jossa opiskelija oppii todellisissa työympäristöissä osan tutkintoon kuuluvasta ammattitaidosta ja HOKSin tavoitteista. Tämän myötä työelämän säännötkin tulivat tutuiksi.

- Työssäoppimisjaksoilla oli hienoa saada tehdä ihan oikeita työtehtäviä. Päivitin mm. mainoksia yritysten verkkosivuille ja hoidin asiakasrekisteriä. Sain todella hyvää palautetta yritykseltä, Vilma kertoo. 

Työt sujuivat täysin itsenäisesti, sillä Vilmalla on käytössään katseohjautuva tietokone, jolla työskentely sujuu hyvin. Tietokone on Vilmalle oiva työväline opiskelussa sekä työskentelyssä, ja se on myös tärkeä osa esteettömyyttä. Tietokoneella voi tehdä työtä itsenäisesti sekä kirjoittaa sosiaalisessa mediassa, lähettää sähköpostia, hoitaa varauksia ja muita asioita.

Vilma Kurran-Kuusela katselee pyörätuolissa tietokonetta.

Suuntana yliopisto

Vilma on parhaillaan asiakkaana mukana Invalidiliiton Sopivaa työtä kaikille -kokonaisuudessa, jonka tavoitteena on parantaa fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymistä. Spesian työvalmentajan Pihla Lukinmaan kanssa on katsottu CV ja työhakemus ajan tasalle, tehty video-CV sekä päivitetty profiili keikkatyöpaikka WorkPilots Oy:n nettisivuille. Myös on laitettu hakemus muutamaan keikkatyöpaikkaan. 

WorkPilots Oy on Vilmalle entuudestaan tuttu paikka, sen kautta Vilma on tehnyt palkallisen keikkatyön avustajan kanssa, ja se oli mukava kokemus. Vilmalla on toimeentulona eläke, mutta hän toivoo saavansa eläkkeen ohella myös töitä.

- Liikuntavamma toki vaikuttaa elämässä moneen asiaan, mutta koen pystyväni elämään hyvää elämää normaalisti, koska saan apua toimintoihini. Toivon että työnantajilla ei olisi liikaa ennakkoluuloja, vaan he osaisivat olla avoimia ja antaa mahdollisuuden liikuntavammasta huolimatta, sanoo Vilma.

Vilma Kurran-Kuuselaa autetaan moottipyörän selkään.

Vilma nauttii opiskelusta ja tekee paljon kaikenlaista vapaa-ajallaan.

- Osallistun erilaisiin konsertteihin ja tapahtumiin. Matkustelen, olen käynyt mm. Mallorcalla ja risteilyllä. Tällä hetkellä haaveilen Japanin matkasta.

Pääpainona Vilmalla on tällä hetkellä lukio-opinnot, joissa hän menestyy hyvin. Motivaatiota löytyy, koska oppiminen ja itsensä kehittäminen on kivaa!

- Lukion jälkeen suuntaan seuraavaksi yliopistoon, Vilma toteaa päättäväisenä.

Teksti: Pihla Lukinmaa

Jaa sosiaalisessa mediassa