Nuori mies harmaassa hupparissa pitelee kiinni naisen kanssa jolla sininen työasu kangastaulua jossa keskellä iso maalattu vaaleanpunainen sydän ja reunoissa pienemmät sydämet.
31.12.2019
Tapaamme Nico Tikkakosken ja hänen työvalmennuksen ohjaajansa Jenna Lahden kanssa Nicon kotona eräänä marraskuisena iltapäivänä. Nico on keittänyt kahvit meille viihtyisässä asunnossaan, jonne hän muutti kesällä 2019.

Nico valmistui keväällä 2019 Ammattiopisto Spesiasta tuotteenvalmistuksen osaamisalalta artesaaniksi ja työskentelee nyt Humana Hoiva Oy:n Sammonkodilla ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksikön pesulassa. 

Polku työelämään

Nico aloitti Sammonkodilla työelämäjaksot jo opintojensa toisena vuonna. Hän teki tutkinnon osia työpaikalla oppien ja valmisti työpaikan tarpeisiin asiakaslähtöisesti taidetekstiilejä.

Työelämäjaksoilla Nicoa ohjasivat opiskeluryhmänryhmän vastuuopettaja Ruut Halttunen, ohjaaja Eila-Helena Häkkinen ja oppilaitoksen työvalmentaja Pauliina Jääskeläinen. Ohjauksessa huomioitiin sekä Nicon opiskelun tavoitteet että työnantajan tarpeet. 

Opettaja ja työvalmentaja kävivät esimerkiksi arvioimassa Nicon työympäristöä ja koululla valmistettiin työpaikalle mahdollisimman itsenäistä työskentelyä helpottavia ja selkiyttäviä materiaaleja, kuten kuvallisia ohjeita. Lisäksi Nicolla oli henkilökohtainen avustaja työpaikalla opintojen aikana. Työnantajalta kysyttiin palautetta ja opiskelijaa ohjattiin saatu palaute huomioiden. 

Opintojen edetessä selvisi, että Nicon olisi mahdollista työllistyä tuetusti pyykkihuollon tehtäviin opintojen jälkeen. Tämän jälkeen polulle liittyikin Jyväskylän vammaispalvelujen työvalmennus Kätevästä työvalmennuksen ohjaaja Jenna Lahti, joka koulun päätyttyä jatkoi yhteistyötä Nicon ja työnantajan kanssa. 
 
- Menin Kätevälle elokuun alussa. Olin siellä muutaman viikon ryhmässä mukana. Ennen kuin saatiin viralliset paperit kuntoon, olin aluksi työkokeilussa syyskuusta alkaen ja lokakuussa allekirjoitin toistaiseksi voimassaolevan työsopimuksen, Nico kertoo. 

Työnteosta 

- Työaikani on maanantaista keskiviikkoon klo 8-13, joskus myös torstai niin, että kolmen viikon työvuorolistassa on 10 työpäivää. Työtehtäviini kuuluu pyykinpesu ja pyykin jälkihuolto sekä asukkaiden vieminen ryhmätoimintaan, jos omilta töiltäni ehdin, Nico kertoo.

Nicolla on näkövamma, joka tulee ottaa huomioon työssä. Tämän vuoksi hän tarvitsee avustajan työhönsä.

- Tarvitsen avustajan työpaikalle työturvallisuuteen liittyvissä asioissa ja asukkaiden turvallisuuden huomioimisessa. Avustaja auttaa mankelin käytössä, pyykin lajittelussa, lakanoiden vetämisessä ja liikkumisessa talon sisällä työtiloissa. Olen itse valinnut avustajan ja olen hänen työnantajansa, jonka palkan maksaa kaupunki, Nico kertoilee. 

Siirtyminen opiskelijasta työntekijäksi on sujunut hyvin. 

- Vastuu on lisääntynyt ja työ on kivaa, Nico lisää. 

- Työ oli Nicolle tuttua, hänen oli helppo tarttua tehtäviin. Nicoa odotettiin töihin ja hän on päässyt hyvin työyhteisöön sisälle. Hän on tunnollinen, ja pitää yhteyttä tekstiviesteillä. Nicolle on tärkeää, että asiat menevät oikein työpaikalla, työvalmentaja Jenna kuvailee Nicon vahvuuksia ja jatkaa

- Nico noudattaa työpaikan sääntöjä. Hän hommasi avustajalleen työvaatteet työpaikalla, kun hänellä ei ollut ensimmäisenä päivänä työvaatteita. Työntekijänä Nico on kohtelias ja peruskäytöstavat ovat hyvin hänellä hallussa.

Palautetta omasta työstä

Jenna ja Nico kertovat, että työnantajan kanssa pidetään sovitusti palaveri 2 kuukauden välein, jolloin Nico saa palautetta omasta työstään ja pohditaan, onko työpaikalla asioita joihin pitäisi tarttua.

Työvalmennuksen Nico on kokenut sujuneen ”ok”. 

Jenna kertoo työvalmennuksen käytänteistä:

- Työsopimus allekirjoitettiin yhdessä Nicon ja työnantajan kanssa niin, että palkkauksessa tullaan huomioimaan ansaintarajat ja lisäksi työsopimusta tulee selkiyttää asiakkaalle. Madalsin kynnystä työnantajalle kertomalla olennaista tietoa palkkatuesta sekä kuntalisän hakemisesta. Kahden vuoden jälkeen muistuttelen uuden palkkatuen hakemisesta.

Sammonkodin esimies Mirkka Riukula on ollut tyytyväinen Nicon työpanokseen. Hänen mielestään työllistymistä edesauttoivat opintojen aikaiset työelämäjaksot, jolloin Nicon oli mahdollista luontevasti totutella työtehtäviin ja -ympäristöön. Tuona aikana myös henkilöstö saattoi rauhassa tutustua Nicoon. 

Mirkka muistelee Nicon toteuttamaa ammattiosaamisen näyttöä työpaikalle. Nicon kuvaus työn taustalla olevasta ajatuksesta kertoi siitä, kuinka Nico näki työpaikan omasta näkökulmastaan. 

 - Keskellä on iso sydän joka on asiakas ja häntä ympäröi työntekijät, jotka työskentelevät sydämellisesti asukkaan parhaaksi.  

Teksti: Pauliina Jääskeläinen, työvalmentaja, Ammattiopisto Spesia Jyväskylä

Pinkki ei ihan pyöreä pallo jonka sisällä valkoinen teksti SOPIVAA työtä kaikille niin että o-kirjain on pyörätuoli jossa istuu ihminen

 

Jaa sosiaalisessa mediassa