Lääkintälaitemekaanikko Markus Kainlauri
7.1.2020
Vuonna 2010 tapahtuneen vammautumisen jälkeen Markus Kainlaurilla oli edessä uusien päätösten ja valintojen paikka.

- Ensi alkuun suoritin merkonomitutkinnon, mutta se osoittautui kuitenkin harhapoluksi, Markus toteaa. 

TE-palvelujen kautta käynnistyi sitten työkokeilu Kouvolassa. Markus teki autosähköasennuksia perävaunuhuollossa- tämä tuntui mielekkäältä. Niinpä seuraavaksi Markus otti puhelun silloiseen Validia Ammattiopistoon, joka on nykyisin Spesia. Opinto-ohjaaja Reima Tiaisen kanssa käyty puhelu johtikin kesken vuotta hienomekaanikko-opiskelijaksi Aki Mikkosen luokkaan. 

Juttutuokio Akin kanssa valottaa vastuuopettajan näkökulmaa Markuksen opinpolkuun:

-Kasaamiset ja korjaamiset sujuivat ilman ongelmia, ja uusien laitteiden itserakentaminenkin lähti sujumaan todella hienosti. Markus oli alkuun vähän arka purkamaan laitteita, kun huoletti, saako kasattua oikein. Rohkeus purkamisessa löytyi tekemisen myötä ja esim. “räjäytyskuvien” käyttämisen kautta.  

- Markus on hyvä ja aktiivinen, rohkeasti työhön tarttuva tekijä, opettaja kehuu.

Työssäoppimisjaksolta vauhtia työelämään 

Aiemman vapaapalokuntaharrastuksen ja -taustan vuoksi jotkut lääkinnälliset laitteet ja niiden käyttö oli Markukselle tuttua. Ensimmäisen työssäoppimisjakson tullessa lähelle, Markus jutteli vastuuopettajansa Aki Mikkosen, kanssa voisiko hän päästä, ja sopisiko koulutukseen, jos hän hakisi HUS:n lääkintälaitehuoltoon.  

Kun asia sitten sai vihreän valon, meni Markus suoraan paikan päälle omien sanojensa mukaan “sairaalainssin luokse käs päivää”, eikä “soittelemaan ringissä.” 

HUS:in huoltopäällikkö oli Markuksen käynnin aikana lomalla. Lomalta paluun jälkeen päällikkö otti Markukseen yhteyttä ja kutsu kävi harjoitteluun.  Paikka tuntui Markuksesta heti hyvältä, laitteet olivat vapaapalokunnasta tuttuja. 

Kesä 2018 toi sitten mukanaan kesälomasijaisuuksia HUS:n lääkintälaitehuollossa ja viimeinen harjoittelu keväällä 2019 muuttuikin koulutuspäällikön luvalla etuajassa palkkatyöksi. Markus sai loppuvuodeksi 2019 mekaanikon työsopimuksen HUS:iin.  

Vuodenvaihde 2019-2020 viimeisimmät uutiset: Markus on kiinnittynyt HUS:in vahvuuteen, lääkintälaitemekaanikon vakanssilla.                                                                                                                          

-Tulee mieleen alikersantti Rokan sanat Tuntemattomassa sotilaassa: “Mis sie tarviit hyvvää miestä, täs siul on semmonen!” 

Teksti: Jari Kinnunen, työvalmentaja, Ammattiopisto Spesia Järvenpää

Pinkki ei ihan pyöreä pallo jonka sisällä valkoinen teksti SOPIVAA työtä kaikille niin että o-kirjain on pyörätuoli jossa istuu ihminen
Jaa sosiaalisessa mediassa