Sivun videot liittyvät luiskiin, portaisiin ja käsijohteisiin. Jokaisen videon jälkeen on kuvausteksti näkövammaisia varten.

Puutteelliset käsijohteet vaikeuttavat portaissa liikkumista (2:24)


Kuvailu: Puutteelliset käsijohteet vaikeuttavat portaissa liikkumista
Alussa näkyy logo, jossa on teksti: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus. Seuraavaksi näkyy teksti: Puutteelliset käsijohteet vaikeuttavat portaissa liikkumista. Mies on pysäköinyt autonsa kadunvarteen ja lähtee kävelemään kyynärsauvaa apuna käyttäen kohti portaita, jotka vievät rinnettä ylös. Portaiden oikealla puolella on käsijohde. Mies ottaa oikealla kädellään tukea käsijohteesta ja ryhtyy kiipeämään portaita. Hän kertoo samalla kokemuksiaan portaissa kulkemisesta. Seuraavaksi mies palaa samoja portaita pitkin alas. Hän joutuu kävelemään alas takaperin, jotta voi pitää kiinni käsijohteesta oikealla kädellä. Vammansa vuoksi hän ei pysty tarttumaan käsijohteeseen vasemmalla kädellään. Seuraavaksi videolla näkyy, miten mies on laskeutumassa samalla tavalla takaperin toisia portaita. Näissäkin portaissa on käsijohde vain oikealla puolella. Portaita on paljon, ja mies kävelee hitaasti ja varovasti alaspäin. Portaat vain jatkuvat ja jatkuvat. Kuvitteellisessa tilanteessa aikaa kuluu niin paljon, että tulee jo yö, ja kuu loistaa taivaalla. Mies pääsee vihdoin alas asti. Hän vilkaisee ylöspäin, ja muistaa äkkiä jättäneensä avaimet portaikon yläpäähän. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä tekstit www.esteeton.fi ja www.hel.fi/helsinkikaikille.
 

Luiska ilman suojareunuksia (0:35)


Kuvailu: Luiska ilman suojareunuksia
Alussa näkyy logo, jossa on teksti: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus. Seuraavaksi näkyy teksti: Luiska ilman suojareunuksia. Nainen kelaa pyörätuolilla seminaaritilan puhujakorokkeelle vievää luiskaa pitkin. Tasoero on noin 20–30 cm, ja luiska on toteutettu L-kirjaimen muotoiseksi. Luiskassa ei ole suojareunuksia. Seuraavaksi nainen lähtee kelaamaan luiskaa alaspäin. Pyörätuolin etupyörä putoaa luiskan reunan yli, ja koko pyörätuoli näyttää olevan putoamaisillaan luiskalta. Nainen pelästyy ja huudahtaa. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä tekstit www.esteeton.fi ja www.hel.fi/helsinkikaikille.

Huonosti toteutettu luiska (0:30)


Kuvailu: Huonosti toteutettu luiska
Alussa näkyy logo, jossa on teksti: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus. Seuraavaksi näkyy teksti: Huonosti toteutettu luiska. Nainen kelaa pyörätuolilla jalkakäytävältä mennäkseen rakennuksen pihaan vievälle luiskalle. Luiskan alkamiskohdassa on kuitenkin koroke, johon pyörätuolin jalkalauta ottaa kiinni. Nainen yrittää saada pyörätuolin renkaita nousemaan korokkeen yli, mutta ei onnistu. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä tekstit www.esteeton.fi ja www.hel.fi/helsinkikaikille.

Käsijohde ja portaiden kontrastiraita (0:50)


Kuvailu: Käsijohde ja portaiden kontrastiraita
Alussa näkyy logo, jossa on teksti: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus. Seuraavaksi näkyy teksti: Käsijohde ja portaiden kontrastiraita. Valkoista keppiä käyttävä näkövammainen nainen kävelee alas portaita, ja kertoo kokemuksiaan portaissa kulkemisesta. Hän pitää toisella kädellä kiinni käsijohteesta. Välillä kuva näkyy sumeana osoittaen, miten heikkonäköinen ihminen näkisi kulkea kyseisessä tilanteessa. Käsijohde päättyy yllättäen, vaikka portaat vielä jatkuvat. Nainen tunnustelee portaiden vierellä olevaa seinää ja kokeilee valkoisella kepillä kulkuväylää. Portaiden loputtua kulkuväylällä on vielä tasoero, ja nainen kompastuu. Seuraavaksi nainen kävelee alas toisia portaita pitkin pitäen samalla kiinni käsijohteesta. Porrasaskelmien etureunassa on kontrastiraidat. Kuva näkyy jälleen sumeana, mutta heikkonäköinen ihminen erottaa askelmien etureunat kontrastiraitojen ansiosta. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä tekstit www.esteeton.fi ja www.hel.fi/helsinkikaikille.

 

Takaisin ESKEn videot sivulle.

Jaa sosiaalisessa mediassa