Ihmisiä eteyhteydellä Etelä-Pohjanmaan vaalipaneelissa.
18.1.2022
Etelä-Pohjanmaan järjestöjen yhteinen aluevaalipaneeli toteutettiin verkkotilaisuutena 15.1.2022. Mukana paneelissa oli seitsemän puolueen ehdokkaat, muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä kansanedustaja Paula Risikko. Yhteinen panelistien, tilaisuuden järjestäjien sekä osallistujien tahtotila oli varmistaa järjestöjen hyvät toimintaedellytykset myös hyvinvointialueella.

Etelä-Pohjanmaan järjestöt toteuttivat yhteistyössä aluevaalipaneelin verkkotilaisuutena tammikuun kolmantena viikonloppuna. Osallistujia oli mukana yli 80. Aluevaalipaneelin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat yhteistyössä 14 alueen sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Invalidiliitto toimi yhtenä tilaisuuden vetureista. 

Aluevaalipaneeliin osallistui seitsemän puolueen aluevaaliehdokkaat: Erja Gadd (PS), Anna Granlund (Vihr.), Emma Kivikangas (SDP), Antti Kurvinen (Kesk.), Kati Nummensalo (KD), Antti Perkkalainen (VAS) ja Paula Risikko (Kok.).  

Tilaisuuden järjestöedustajien juontajina toimivat Kauhajoen Vanhaintuki ry:n toiminnanjohtaja Tiina Rauhalaakso sekä Lakeuden Omaishoitajat ry:n perhetoiminnan kehittäjä Hanna-Kaisa Mäkynen. Vaalipaneelia luotsasi Ilkka-Pohjalaisen toimittaja Marja Tyynismaa.  

Järjestöt ovat merkittävä kumppani hyvinvointialueelle 

Aluevaalipaneelin päätavoitteena oli nostaa yhteiseen keskusteluun järjestöjen ja yhdistysten tärkeä rooli hyvinvointialueella.  

Paneelin pääteemoiksi kiteytyivät järjestöjen yhdessä jakamat aluevaalitavoitteet: 1) Palveluiden yhdenvertaisuus on turvattava, 2) Eteläpohjalaisten ihmisten osallisuus on taattava sekä 3) Järjestöjen ja yhdistysten toimintaedellytykset on varmistettava.  

Keskustelu oli varsin vilkasta ja sitä käytiin rakentavassa hengessä. Ehdokkaat jakoivat näkemyksen järjestöjen merkityksellisestä roolista Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Tahtoa löytyi myös vahvalle ja ennakoivalle asukkaiden, sote-palvelujen asiakkaiden sekä järjestöjen osallisuudelle hyvinvointialueen toimeenpanossa. Järjestöillä on oivallinen mahdollisuus tuoda ihmisten ääni hyvinvointialueen rakentamiseen. Lopputerveisinä panelistit kannustivatkin alueen järjestötoimijoita aktiiviseen vuoropuheluun päättäjien kanssa myös jatkossa.

Myös yleisöllä oli tärkeä rooli paneelin onnistumisessa 

Tilaisuuden järjestäjille oli tärkeää mahdollistaa myös yleisön aktiivinen osallistuminen aluevaalipaneeliin. Sitä toteutettiin laajalla tapahtuman suunnittelutyöryhmällä, monikanavaisella viestinnällä, avoimella ennakkokysymysten lähettämismahdollisuudella sekä tilaisuuden aikaisella mahdollisuudella kysyä ja kommentoida. Alueen järjestötoimijoilla oli lisäksi mahdollisuus osallistua tilaisuuden ohjelmaan lähettämällä omat lyhyet videoterveisensä aluevaaliehdokkaille. Invalidiliiton videoterveiset voit halutessasi katsoa täältä.  

Järjestöjen aluevaalipaneeli lähettää vahvan yhteisen viestin tulevalle Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustolle.  

– Haluamme jatkossakin olla mukana merkittävänä kumppanina ihmisten hyvinvoinnin mahdollistajina. Siihen tarvitaan hyvinvointialueelle riittävät resurssit sekä selkeät yhdessä sovitut rakenteet, sanoo Invalidiliiton järjestöasiantuntija Hanna Lahti.   

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa viikon verran Järjestötalon YouTube-kanavalla.  

Invalidiliitto on mukana aluevaalivaikuttamisessa myös muilla hyvinvointialueilla eri puolilla Suomea. 

Jaa sosiaalisessa mediassa