Kuvituskuva.
25.11.2021
Invalidiliitto ja sen jäsenyhdistykset ympäri Suomea viettävät kansainvälistä vammaisten päivää 3. joulukuuta. Tällöin nostamme erityisesti esiin sen, miten yhteiskunnassamme puhutaan vammaisuudesta ja vammaisista ihmisistä sekä miten huomioimme toisemme yhdenvertaisesti yhdistystoiminnassa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on herätelty keskustelua siitä, millainen on hyvä keskustelukulttuuri ja miten vahvistetaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan. Tästä on kyse esimerkiksi Ylen ja Erätauko-säätiön Hyvin sanottu -hankkeessa, jossa Invalidiliittokin on mukana. Tavoitteena on kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa ja innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun.

Vammaiset ihmiset kohtaavat yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta myös ihan arkipäiväisissä kohtaamisissa usein vähätteleviä, jopa negatiivisia määrittelyjä itsestään. Vammaisuus nähdään usein puutteena tai ongelmana, vaikka se on vain vammaisen ihmisen yksi ominaisuus. Vammaisuus ei määrittele vammaista ihmistä kokonaan, eikä vamma tai vammattomuus tee ihmisestä sen vähäarvoisempaa toimijaa.  Invalidiliitto toivoo, että ihmiset kohdattaisiin aina ensisijaisesti ihmisinä.

Usein väärien termien taustalla on ajattelemattomuus, joskus myös tietämättömyys. Invalidiliitto haluaa nostaa esiin kysymyksen, kuka määrittelee sen, miten vammaisista ihmisistä puhutaan ja millä termeillä. Olisi hienoa, jos lähitulevaisuudessa vammaiset ihmiset nähtäisiin esimerkiksi mediassa toimijoina, eikä vain vammaisuutensa edustajina: esillä olisi äiti, koripalloilija tai asiantuntija, ei vammainen äiti, vammainen koripalloilija tai vammainen asiantuntija.

Invalidiliitto kehottaa ihmisiä puhumaan! On tärkeää keskustella toisen ihmisen kanssa ja on viisautta osoittaa myös tietämättömyytensä: jos ei tiedä, miten toinen haluaisi itseään kutsuttavan, voi aina kysyä. Jokaisen ihmisen, niin vammaisen kuin vammattoman, pitää saada itse määritellä itsensä.


Joulukuun 3. päivä julistettiin kansainväliseksi vammaistenpäiväksi YK:n yleiskokouksen täysistunnossa lokakuussa 1992. Euroopassa päivää vietetään myös nimellä Euroopan vammaistenpäivä.
 

Osallistu Invalidiliiton Kansainvälisen vammaisten päivän webinaariin torstaina 2.12. klo 16-17:30.

Jaa sosiaalisessa mediassa