Ihmisiä kesätapahtumassa istumassa pöytien ääressä
13.6.2024
Mikä olisi varmempi merkki kesän ja kesätapahtumakauden alkamisesta kuin helteisen toukokuun vaihtuminen sateiseksi kesäkuuksi. Sen kunniaksi avaamme Invalidiliiton Mitä mieltä -kyselyn kesätapahtumien esteettömyydestä – jotta jokaisella olisi yhdenvertainen mahdollisuus tuntea raikas kesäsade poskillaan kesäteatterin katsomossa!

Työsarkaa kesätapahtumien esteettömyydessä vielä riittää, sillä 80 % viime kesän Mitä mieltä -kyselyyn vastanneista oli kokenut puutteita tapahtumien esteettömyydessä ja saavutettavuudessa. Mainintoja olivat saaneet tapahtumapaikkojen hankala saavutettavuus, joko maaston (korkeita mäkiä, vaikeasti kelattavia kulkupintoja), tapahtumapaikoille vievien kuljetusten tai vesibussin esteellisyyden osalta. Myös tapahtumalippujen korkeat hinnat koettiin yhtenä saavutettavuushaasteena tapahtumiin osallistumiselle.

Tapahtumapaikoilla haasteita aiheuttivat muun muassa katsomojärjestelyt. Osa vastaajista antoi palautetta katsomoalueelle rakennettujen korotettujen pyörätuolilavojen puutteista tai niiden puuttumisesta kokonaan. Osa vastaajista koki tällaiset korokkeet eristämisenä ja syrjintänä ja toivoi pääsevänsä nauttimaan esityksistä muun yleisön sekaan, mieluiten eturiviin. Porrastetuissa katsomoissa sijaitsevat pyörätuolipaikat saivat myös sekä kiitosta että kritiikkiä. Yleisesti pidettiin hyvänä, että pyörätuolipaikkoja on varattu katsomoon, mutta niiden sijainti aiheutti useita palautteita. Samoin se, ettei oman istumapaikan valitseminen ollut mahdollista tai että esitystä joutui katsomaan erillään muusta seurueesta. 

Tapahtuma-alueiden esteettömät wc-tilat tai niiden puuttuminen kokonaan saivat myös mainintoja. Lisäksi oheistoimintojen, kuten ravintola- ja baarialueiden yhdenvertaiseen käytettävyyteen toivottiin parannusta.

Viime kesän palautteet on välitetty eteenpäin tapahtumien järjestäjille ja uusi Mitä mieltä -kysely alkaneen kesän tapahtumien esteettömyydestä ja saavutettavuudesta on avattu. Osallistu siis jälleen arvokkaan tiedon keräämiseen ja vastaa kyselyyn! Kysely on auki 30.9.2024 asti.

Siirry kyselyyn

Esteettömän tapahtuman tarkistuslista 

Jaa sosiaalisessa mediassa