Rokote ja paljas käsivarsi. Kuvituskuva.
18.1.2021
Koronavirusrokotusten käynnistyessä on varmistettava myös vammaisten ihmisten mahdollisuus päästä rokotettavaksi. Kyse on kansalaisille maksutta tarjottavasta rokotuksesta, jonka ottamiseen kannustetaan vahvasti.

Kaikki vammaiset ihmiset eivät kuitenkaan pysty liikkumaan rokotuspaikalle omatoimisesti. Kun liikkuminen välttämättä vaatii kuljetuspalveluita kuten taksia tai invataksia, jonka lähtötaksa saattaa olla helposti jo parikymmentä euroa, on uhkana, että vammaiset, joista valtaosa on minimitoimeentuloturvan varassa, eivät pääse rokotuspaikoille. On huomioitava, että kaikki vammaiset ihmiset, jotka saattavat kuulua vakavan tautimuodon suhteen riskiryhmään eivät asu toimintayksiköissä, ja rokotteen saaminen edellyttää liikkumista rokotuspaikalle.  Vammaispalveluna myönnettävää kuljetuspalvelua ei saa käyttää terveydenhuollon matkoihin. 

Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto esittävät, että sosiaali- ja terveysministeriö säätää koronavirusrokotteisiin tehtävät taksimatkat korvattavaksi niille vaikeasti toimintakyvyltään rajoittuneille kansalaisille, jotka muutoin eivät kykene saavuttamaan rokotuspisteitä. Invalidiliitto ja Näkövammaisten liitto katsovat tämän olevan laaja-alaisesti koko yhteiskunnan edun sekä valtioneuvoston hybridistrategian mukainen toimenpide. 

Petri Pohjonen, pääjohtaja, Invalidiliitto ry 

Sari Kokko, järjestöjohtaja, Näkövammaisten liitto ry, sari.kokko@nkl.fi, 050 401 5802.

Lisätietoja antaa myös lakimies Elina Nieminen, Invalidiliitto ry, elina.nieminen@invalidiliitto.fi, 044 765 0663 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa