Hero image
Sähköverkko.
Kirjoittanut Sinikka Winqvist 28.11.2022
Moni miettii, mitä voi tapahtua ja miten pitää toimia, jos suunniteltuja sähkökatkoksia tulee talven aikana. Pääseekö aamulla suihkuun? Saako kahvia keitettyä tai aamupalaa tehtyä? Mistä tietää kuinka kauan sähkökatkos kestää?

Vammaisella henkilöllä on vielä tuplasti enemmän asioita pohdittavana. Tyhjeneekö ilmapatja? Pääsenkö sängystä ylös? Entä jos tarvitaan imulaitetta tai muuta hengitystä edistävää tai jopa -ylläpitävää laitetta? Entä miten pääsee huoneistosta ulos, jos käytössä on sähköllä toimivia hallintalaitteita? Ja sitten vielä mahdollisesti se hissi. Näihin pohdintoihin ei paljon kynttilän valo tai pattereilla toimiva fikkari auta. 

Ennakoi tulevat sähkökatkokset

Maltti on valttia tässäkin. Hyvällä suunnittelulla voidaan turvallisin mielin, ainakin energiayhtiöiden mukaan luottaa siihen, että sähköt muutaman tunnin päästä palautuvat, jos ne joudutaan ylipäätään katkaisemaan. Suunniteltuja sähkökatkoksia tullaan tämänhetkisen tiedon mukaan tekemään aamuisin klo 8–10 välillä ja iltapäivällä työpäivän päättyessä, jolloin sähkönkulutus on kotitalouksissa korkeimmillaan.

Onneksi näistä tiedetään ja pyritään tiedottamaan alueen asukkaita etukäteen.  Mutta itse voi myös suunnitella päivittäisten toimintojen toteuttamista ja seuraamalla säätiedotteita voi jokainen päätellä, onko juuri omalle alueelle tulossa mahdollisesti sähkökatkoksia. Etukäteen tiedossa olevat sähkökatkokset on siis suunniteltu toteutettavaksi niin, että päivällä pitäisi sähköä kaikilla olla. Toki yllätyksiä voi aina tulla muista syistä, esimerkiksi sään takia.

Etukäteen kannattaakin tarkistaa apuvälineiden akkujen toimivuus. Ladata kännykkä ja tietokone, pitää niissä varavirtaa, jotta voi tarvittaessa soittaa tai hälyttää apua, mikäli tilanne sitä vaatii. Yleinen hätänumero ei kuitenkaan ole oikea paikka, jonne ilmoitetaan apuvälineiden akkujen loppumisesta. Jos kuitenkin pelko yksin selviämisestä tai elämää ylläpitävien laitteiden toimivuudesta sähkökatkojen aikana aiheuttaa epävarmuutta, kannattaa olla yhteydessä oman kunnan sote-palveluihin ja yhdessä miettiä ja ennakoida parhaat yksilölliset toimintatavat. 

Kaiken kaikkiaan tulevaan talveen on mielestäni varauduttu hyvin. Onhan elinkeinoministeri Mika Lintilä sanonut, että kohta tullaan tiedottamaan, miten energia-asioista talvella viestitään. Joten lisätietoa on vielä tulossa ja seurattavaa riittää.

Lisätietoa

Motiva antaa suomalaisille kotitalouksille ja taloyhtiöille energianeuvontaa oman alueen yhteyshenkilön tiedot löytyvät sivustolta, jos jokin asia mietityttää.

Energiateollisuuden sivuilta voi seurata valtakunnallisesti sähköhäiriöitä.

Kevään 2023 aikana mahdollisesti koroneviin sähkölaskuihin on myös mahdollista saada erilaisia tukia. Lue lisää väliaikaisesta sähkövähennyksestä verohallinnon sivulta.

Väliaikaisesta sähkötuesta pienituloisille löydät lisätietoa Kelan sivuilta.  

Jaa sosiaalisessa mediassa