Blogit

Itsenäistyminen — niin pirun haastavaa

Kalle Jokinen 24.5.2023
Parempi toimeentulo, tarvittavat tukipalvelut, polku työelämään, oma koti ja läheisten tuki, niistä on vammaisten nuorten itsenäistyminen tehty. Vammaisten nuorten itsenäistymisprosessi on tärkeä askel kohti aikuisuutta, mutta se on täynnä haasteita ja esteitä. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen nuorten vammaisten itsenäistymistä ja, mikä siitä tekee niin pirun vaikeaa.

Vammaisneuvoston puhe- ja läsnäolo-oikeus hyvinvointialueen lautakunnissa on tavoittelemisen arvoinen

Sanna Leppäjoki-Tiistola 22.5.2023
“Haluan muistuttaa, että teillähän ei sitten ole minkäänlaista päätösvaltaa”, sanoo hallintoassistentti luennoidessaan kokouskäytännöistä vasta aloittaneelle vammaisneuvostolle. Voisi kuvitella, että lausunto lamauttaisi: “Tervetuloa kumileimasimeksi.” Toisaalta muistutus tuo vapautta. Emme ole virkavastuussa emmekä tee hallinnollisia päätöksiä. Sen sijaan voimme ottaa hyvän hallinnon mukaisesti vaikutusvaltaisen paikan hyvinvointialueella.

Esteetön rakentaminen edistää eri elämäntilanteisiin sopeutuvaa asumista

Susanna Korkeakangas 8.5.2023
Asunto-osakeyhtiön osakkaista huomattava määrä on nykyään ikääntyneitä. Osakkaiden tulisikin miettiä, miten tuetaan kaikkien osakkaiden mahdollisuuksia asua kiinteistössä.

Hallitusohjelmaan saatava vammaispalvelulain korjaussarja

Elina Nieminen 26.4.2023
Hyvin pitkään ja usean hallituskauden ajan valmisteltu vammaispalveluiden uudistus ja kehittäminen on saavuttanut kulminaatiopisteen. Eduskunnan täysistunto vahvisti esityksen uudeksi vammaispalvelulaiksi viime hallituskauden viimeisillä metreillä. Vahvistettu laki muuttui merkittävästi eduskuntakäsittelyn aikana. Lain piiriin kuuluvien henkilöiden määrää laajennettiin samalla kun palveluita painotettiin kognitiivisten vamma- ja sairausryhmien eduksi.

Learning about accessibility in Ethiopia

13.3.2023
For the last couple of months, I have been working in collaboration with an architect Mekdelawit Tesfaye from our Ethiopian partner organization Disability Development Initiative (DDI), on developing an Accessibility Handbook - a practical guide to accessible physical environments. The goal of this accessibility material is to promote accessibility at educational, policy, and practical levels in Ethiopia and other countries in the Global South.

Vertaistuki – tavoite vai menetelmä?

Hannu Kapanen 8.3.2023
Tehdessäni viime vuoden kurssitoimintaamme koskevaa tuloksellisuus- ja vaikuttavuusselvitystä rahoittajallemme STEA:lle (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus), nousi sopeutumista tukeville kursseillemme osallistuneiden kommenteista selkeästi esille sana vertaistuki. Pyysin osallistujia kirjaamaan heille kolme merkityksellisintä kurssilla koettua asiaa. Reilun kahdensadan kommentin joukosta 40 prosentissa oli mainintoja juuri vertaistuesta.

Vammaisuus toiseutena – poimintoja ja pohdintoja Sosiaalityön tutkimuksen päiviltä

Ylva Krokfors 6.3.2023
Sosiaalityön tutkimuksen päivien pääteema oli tänä vuonna sosiaalityö ja moninaisuus.

Esteetön Etiopia kaikille

Laura Poussa 13.2.2023
Terveiset Etiopiasta ja Addis Abebasta, jossa olin tapaamassa Invalidiliiton kumppanijärjestöä kolmen vuoden tauon jälkeen. Hankkeemme nimi on Esteetön Etiopia kaikille, ja sen tavoitteena on edistää rakennetun ympäristön esteettömyyttä Etiopiassa tehtävän vaikuttamistyön ja esteettömyyskoulutusten avulla.

Invalidivähennyksen poisto puhuttaa

Anne Mäki 30.1.2023
Invalidivähennyksen poistuminen vuoden 2023 alusta alkaen tuli monelle yllätyksenä ja herätti ihmetystä. Kuinka voidaan tehdä näin tällaisena aikana, kun hinnat nousevat joka elämänalueella? Miksi näin toimitaan? Mihin tästä säästyneet rahat käytetään?

Onnistunut Kela-matka vaatii herkkää korvaa ja vahvaa ammattitaitoa

Riitta Saksanen 2.1.2023
Invalidiliitto selvitti marraskuun lopussa 2022 kyselyllä Kelan taksimatkoja käyttävien kokemuksia matkoista.