Blogit

Vammaisten lasten oikeuksia tuettava

Elina Nieminen 26.10.2021
Olen kirjoittanut yhdessä Pauli Rautiaisen kanssa artikkelin lapsiasiainvaltuutetun artikkelikokoelmaan. Artikkelissamme käsittelemme vammaisen lapsen oikeutta henkilökohtaiseen apuun.

Miten varmistetaan vammaisten lasten yhdenvertainen oppiminen?

Ylva Krokfors 25.10.2021
Olen kirjoittanut yhdessä Sari Valjakan, Johanna Meriläisen ja Hannu Vesalan kanssa artikkelin lapsiasiainvaltuutetun artikkelikokoelmaan. Artikkelissamme käsittelemme sitä, toteutuuko vammaisten lasten oikeus yhdenvertaiseen oppimiseen.

Hyvää loppuelämää, terveisin Kela

Milla Ilonen 15.10.2021
Jälleen on perjantai, viikonpäivistä odotetuin! Ajelen autollani kohti esteetöntä lämminvesiallasta, johon pystyn siirtymään yksityisyyteni säilyttäen. Kansaneläkelaitos arvostaa työkykyäni myöntämällä säännöllistä allasterapiaa tarvitsemani määrän. Onneksi en ole joutunut pitkiin valitusprosesseihin välttämättömien palveluideni puolesta. Miten kävikään uuden kuntoutuspäätöksen saapuessa?

Laadukkaalla suunnittelulla toimivaa esteettömyyttä rakentamiseen

Susanna Korkeakangas 13.10.2021
Esteettömyys: se välttämätön paha vai elinkaariajattelun kulmakivi, jolla mahdollistetaan yhdenvertainen maailma. Helposti mieleen hiipii näkökulma, että esteettömyyden huomioiminen olisi kallista, mutta onko todella? Mitä jos laadukkaalla ja asiantuntevalla suunnittelulla saataisiinkin toimivia ja kaikille sopivia rakennuksia ja ympäristöjä? Mitä jos esteettömyys huomioimalla saataisiin aikaan säästöjä yhteiskunnassa ja mahdollistettaisiin eri tavoin liikkuvien ihmisten osallistuminen ja työssäkäynti?

Ikääntyneiden vammaisten ihmisten tutkimus marginaalissa

Ylva Krokfors 8.10.2021
Tällä viikolla vietetään Vanhustenviikkoa. Tässä blogissani nostan esille ikääntyneet vammaiset ihmiset ja sen, miten vähän heidän arjestaan, elämästään, kokemuksistaan on vielä tutkimustietoa. Vammaistutkimuksessa ja ikääntyneiden tutkimuksessa on yhteisiä kysymyksiä ja yhteistä osaamista, jota tulisi hyödyntää tutkimuksessa nykyistä paremmin. Olisi myös tärkeää saada ikääntyneet vammaiset ihmiset mukaan koko tutkimusprosessiin.

Kohti 2030-luvun yhdistystoimintaa

Janne Juvakka 30.9.2021
Kansalaistoimintatahto voi Suomessa hyvin. Tutkimukset ja arkihavainnot kertovat, että yhdistysaktiivisuus ja halu tehdä yhdessä on vahvaa. Yhdistysaktiivisuuden rinnalle on tullut myös vapaamuotoista kansalaistoimintaa, joka näkyy ravintolapäivinä, siivouspäivinä ja somen kautta käynnistyvänä liikehdintänä.

Nuorten osallisuus on entistä tärkeämpää koronan jälkeen

Selda Demirtas 15.9.2021
Koronaviruksen ikeen alla on eletty nyt jo yli vuosi ja se vaikuttaa edelleen kaikkeen tekemiseeni niin työssä kuin vapaa-ajalla. Näin jälkeenpäin olen moneen kertaan ajatellut, että onneksi kukaan meistä ei vielä keväällä 2020 aavistanut, kuinka voimakkaasti korona edelleen määrittelee elämää syksyllä 2021.

Kohteesta päätöksentekijäksi

Milla Ilonen 8.9.2021
Pakastitko mansikoita? Minä laitoin pari makoisaa rasiaa pakkaseen talven varalle. Samalla tuumasin, mitä voisimme sosiaalialan ammattilaisina tai päättäjinä oppia torimyyjiltä.

Avustajakoirakonseptimme toimii – yhteistyöllä hyvä malli myös tulevaisuudessa?

Hannu Kapanen 31.8.2021
Yli 200 avustajakoiran käyttäjää on viimeisen 25 vuoden aikana saanut tarvitsemaansa apua arjen haasteisiin Invalidiliiton luovuttamalta avustajakoiralta. Kuinka käy jatkossa? Viime vuoden aikana eduskunnan apulaisoikeusasiamies totesi avustajakoirien olevan lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä, jolloin vastuu niistä kuuluu julkiselle terveydenhuollolle, eli sairaanhoitopiireille, ja jatkossa maakuntien hallinnoimille hyvinvointialueille.

Keikkatyö tutuksi työnantajille

Sinikka Winqvist 26.8.2021
Miten saisimme lisättyä työnantajien tietoutta erilaisista työllistymisen muodoista, joilla voidaan edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työelämään osallistumista? Tätä olemme miettineet yhdessä Lihastautiliiton, Neuroliiton ja Work Pilots Oy:n kanssa. Miten saisimme enemmän konkreettista tietoa työnantajille keikkatyön mahdollisuuksista? Miten yritykset, järjestöt ja julkinen sektori voisivat toteuttaa yhteiskunnallista vastuutaan työllistäessään keikkatyöntekijöitä digialustan kautta?