Blogit

Elämä on jatkuvaa oppimista

Anne Mäki 14.4.2022
”Oppia ikä kaikki” -sanonta on ainakin ajoittain ohjannut omaa työuraani. Aloitin tänä keväänä avoimen yliopiston opinnot, koska niitä on helppo toteuttaa työn ohessa. Ilokseni huomasin, että verkko-opinnot ovat lisääntyneet, mikä tekee opiskelusta vielä vaivattomampaa suorittaa opintoja oman aikataulun mukaisesti.

16-vuotias minä keksisi ratkaisun

Selda Demirtas 11.4.2022
Miten saada nuoria mukaan Invalidiliiton toimintoihin, tuntuu olevan ikuisuuskysymys. Siihen tuskin on olemassa mitään pikaratkaisua. Ehkä asia pitäisikin kääntää ikään kuin toisin päin ja pohtia yhdessä nuoren kanssa sitä, mitkä asiat hän kokee omassa elämässään tärkeiksi ja vaikuttamisen arvoisiksi.

Toimiva ja esteetön koti

Susanna Korkeakangas 22.3.2022
Mitä koti merkitsee sinulle? Onko se paikka, jossa voit rentoutua ja olla oma itsesi? Onko koti turvasatamasi ja suojasi? Vai onko koti sinulle paikka, jossa käyt vain nukkumassa? Koti on monelle meistä hyvin henkilökohtainen, todella rakas ja jopa osa identiteettiä.

Vammaisneuvostojen toimivaltaa ratkotaan hyvinvointialueilla

Aapo Rantanen 21.3.2022
Hyvinvointialueiden valtuustot ovat kokoontuneet eri puolilla Suomea ensimmäisiin kokouksiinsa maaliskuun alussa. Esityslistoilla on ollut aluehallitusten ja erilaisten lautakuntien henkilövalintojen lisäksi hyvinvointialueen hallintosääntö, joka luo pohjan hyvinvointialueen hallinnolle lainsäädännön puitteissa.

Vammaiset ihmiset konflikteissa ja kriiseissä

Laura Andersson 16.3.2022
Osallistuin valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille (231) syksyllä 2019. Kurssi tarjoaa kattavan kuvan kokonaisturvallisuudesta ja -maanpuolustuksesta. Kurssilla käsitellään tilannekuvia, kriisejä ja uhkia, jotka voisivat järkyttää yhteiskuntarauhaamme ja käydään läpi runsasta varautumistoimenpiteiden kirjoa.

Taksiin voi siirtyä turvallisesti

Riitta Saksanen 3.3.2022
Minulle tulee säännöllisesti yhteydenottoja taksipalveluiden erilaisista haasteista asiakkaille. Kun esimerkiksi kerrotaan vaikeuksista siirtää pyörätuolia käyttävä ihminen isoon esteettömään autoon, niin tällöin mielessäni mietin, miten tämä on mahdollista?Takseissahan on asianmukaiset laitteet turvalliseen siirtymiseen sekä pyörätuolin ja matkustajan asianmukaiseen kiinnittämiseen matkan ajaksi.

Seitti on nuorten oma juttu

Kalle Jokinen 8.2.2022
Nuorisoyhteistyö Seitti on viiden eri vammaisjärjestön vapaa-ajan nuorisotoimintaa. Seitin yhteistyöjärjestöjä ovat Invalidiliitto ry, Kynnys ry, Lihastautiliitto ry, Suomen CP-liitto ja Tatu ry. Toiminta on suunnattu nuorille, joilla on liikkumisrajoite tai pitkäaikaissairaus. Toiminnassa on mukana eniten nuoria aikuisia (18–29 v.), mutta myös 13–17-vuotiaille varhaisnuorillekin löytyy tekemistä. Seitissä nuoret suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa itse; on valtakunnallisia tapahtumia ja paikallista toimintaa ympäri Suomen.

Ajatuksia Invalidiliiton kehitysyhteistyöstä vuonna 2021

Laura Poussa 14.12.2021
Millaiset ovat tuntemukseni Invalidiliiton kehitysyhteistyöstä vuoden 2021 päättyessä? Takana on pandemiasta huolimatta tuloksellinen vuosi molemmissa Afrikan kumppanimaissamme eli Sambiassa ja Etiopiassa. Uudet virtuaalisen kanssakäymisen mahdollisuudet ovat myös tiivistäneet Invalidiliiton yhteydenpitoa molempien kumppaneidemme eli ZNAPDin ja DDI:n kanssa.

Mummo-vainaan inva-luvalla kysyntää

Riitta Saksanen 9.12.2021
Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen käytössä ei ole ehkä keksitty ihan ikiliikkujaa mutta ainakin kierrätyksen ideologiaa hyödynnetään kiitettävästi. Tämä toimikoon johdantona aiheeseeni, joka on liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen, entisen vammaisen pysäköintiluvan väärinkäyttö.

Mitä työelämävalmennukseen osallistuneille kuuluu nyt?

Anne Mäki 7.12.2021
Invalidiliitto tarjosi Sopivaa työtä kaikille -työelämävalmennusta fyysisesti vammaisille ja toimintaesteisille henkilöille syksystä 2019 vuoden 2020 loppuun. Valmennuksen tavoitteena oli yksilöllinen tuki, jossa huomioitiin kunkin osallistujan tavoitteet työelämälle. Noin vuosi valmennuksen päättymisen jälkeen selvitimme, oliko työelämävalmennuksella pidempiaikaisia vaikutuksia.