Hero image
Vammaisia nuoria halloweentunnelmissa.
Kirjoittanut Kalle Jokinen 08.02.2022
Nuorisoyhteistyö Seitti on viiden eri vammaisjärjestön vapaa-ajan nuorisotoimintaa. Seitin yhteistyöjärjestöjä ovat Invalidiliitto ry, Kynnys ry, Lihastautiliitto ry, Suomen CP-liitto ja Tatu ry. Toiminta on suunnattu nuorille, joilla on liikkumisrajoite tai pitkäaikaissairaus. Toiminnassa on mukana eniten nuoria aikuisia (18–29 v.), mutta myös 13–17-vuotiaille varhaisnuorillekin löytyy tekemistä. Seitissä nuoret suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa itse; on valtakunnallisia tapahtumia ja paikallista toimintaa ympäri Suomen.

Viimeiset kaksi vuotta Seitissä on eletty poikkeuksellista aikaa. Tapahtumat ovat siirtyneet pääsääntöisesti verkkoon, mutta onneksi digiloikka ei ole ollut nuorille mikään ongelma. Digitoiminnassa on järjestetty monenlaisia tapahtumia, sitä samaa toimintaa mitä olisi muutenkin ollut, eikä pyörää tarvinnut keksiä uudestaan. Erityisesti korona-ajan alku oli Seitin toiminnassa erittäin onnistunutta, pystyttiin nuorten kanssa tuottamaan oikea-aikaisesti kivaa tekemistä netissä silloin, kun kaikki muu oli suljettuna. Digitoiminnassa on ollut mm. DJ:n keikka, rullaavan psykologin sessio jaksamisesta, naurujoogaa ja paljon muuta. Nuorilta saatu palaute on ollut kiitettävää ja toimintoihin on ollut helppo osallistua. Pandemian aikana on ollut myös parempia aikoja, jolloin on pystytty järjestämään muutama live-tapahtuma. Digitoiminnalla pystytään tarjoamaan nuorille sopivia sisältöjä, mutta ei se kuitenkaan korvaa livenä järjestettyjä tapahtumia, joissa vertaisuuden ja yhdessä tekemisen kokemus on ihan omaa luokkaansa. 

Seitissä yhdistyy hyöty ja hupi  

Seitin rakenteisiin kuuluu oleellisena osana, että nuoret ovat jatkuvasti mukana suunnittelemassa toimintaa. Kaikki tapahtumaideat tulevat nuorilta ja he ovat myös paljon vaikuttamassa tapahtumien sisältöihin. Seitti on nuorten oma juttu ja sellaisena se halutaankin pitää. Vuosittain järjestetään suunnitteluviikonloppu, jossa lyödään lukkoon tulevan vuoden tapahtumat. Vuodelle 2022 nuoret ovat suunnitelleet paljon kiinnostavia tapahtumakokonaisuuksia. Tänä vuonna luvassa on mm. seksuaalisuuteen, hyvinvointiin, yrittäjyyteen ja työllisyyteen liittyviä tapahtumia. Varhaisnuoret ovat tervetulleita lähes kaikkiin Seitin tapahtumiin. Tänä vuonna järjestetään myös kaksi erityisesti heille suunnattua tapahtumaa, joissa on aina mukana myös Seitin aktiivisia nuoria aikuisia vertaisohjaajina. Nykyinen tilanne huomioiden monet Seitin tulevista tapahtumista voidaan toteuttaa myös digitapahtumina. 

Nuorten mielestä Seitissä on parasta kaverit ja yhdessä tekeminen. Seitin yhteisö on tiivis ja muihin nuoriin pidetään yhteyttä usein. Työntekijänä on ilahduttavaa viestiä nuorten kanssa jatkuvasti. Nuoret tuovat ideansa ja ajatuksensa esiin innokkaina, jolloin toimintaa on mielekkäämpää tehdä yhdessä. Porukka on tiivis, mutta myös uusien nuorten on helppoa osallistua – kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Seitti kasvattaa nuorista aktiivisia kansalaisia. Seitissä varmasti oppii paljon, mutta siellä pääsee myös pitämään kivaa. Seitin tapahtumat ovat hyvässä suhteessa hyötyä ja hupia. Seitissä on myös nollatoleranssi kiusaamiselle ja jokaisessa tapahtumassa on nimettynä häirintäyhdyshenkilö. Näillä toimilla Seitistä tehdään vieläkin parempi.  

Nuoret kanoottiretkellä.
Seitti-nuoret kanoottiretkellä.

Nyt on hyvä hetki hypätä Seittiin mukaan 

Seitin toimintaa markkinoidaan pääsääntöisesti sosiaalisessa mediassa ja ajantasaiset tiedot tapahtumista löytyvät Instagramista ja Facebookista. Tarkempaa tietoa Seitistä löytyy nettisivuilta www.seittiweb.org. Toimintaan pääsee mukaan ilmoittautumalla tapahtumiin tai ottamalla yhteyttä minuun, Seitin nuorisotyön suunnittelijaan. Jos tapahtumaan lähteminen jännittää, niin mukaan voi ottaa vaikka kaverin. Mikäli tarvitsee mukaan henkilökohtaisen avustajan, siitä ei synny erillisiä kuluja, vaan avustaja pääsee mukaan maksuttomasti. Seitin digitoiminta on täysin maksutonta ja muutekin live-toiminnassa pidetään osallistumismaksut kohtuullisina. Periaatteena on, että kenenkään osallistuminen ei saisi jäädä rahasta kiinni. Tämän kevään aikana uusille Seitti-nuorille lähetetään oma Seitti-huppari, joten nyt on paras aika lähteä mukaan! 

Seitin tulevaisuus näyttää valoisalta ja nuoret odottavat jo kovasti normaaliaikojen paluuta. Kaikesta huolimatta valtakunnallinen toiminta on selvinnyt haastavista vuosista hyvin, kun taas Seitin paikallistoimintaa on ollut viimeisen kahden vuoden aikana hyvin vähän. Paikallistoiminnalla on kuitenkin hyvät mahdollisuudet jatkua aktiivisesti lähivuosina, sillä syksyllä 2021 koulutettiin innostuneita Seitti-nuoria toiminnan järjestämiseen. Tulevaisuuden visioissa paikallistoimintaa olisi ympäri Suomen ja osallistujia olisi nykyistä paljon enemmän. Jatkossakin Seitin toiminta tulee olemaan monipuolista ja aina nuorten itsensä näköistä. 

Seitin toiminnan esittelyä voi myös tilata erilaisiin tilaisuuksiin: järjestöihin, kouluihin tai vaikka kuntoutuslaitoksiin. Esittelytilaisuuksiin lähtee aina mukaan Seitin aktiivinuoria. Kevään aikana valmistuu uudet esitteet ja niitä voidaan lähettää isompikin määrä, joten tee ihmeessä tilaus jo nyt. Seitin toiminnasta löytyy myös monenlaisia videoita, jotka löytyvät Youtubesta. Jos asiakkaissasi tai verkostossasi on Seitin kohderyhmään kuuluvia nuoria, soittakaa vaikka yhdessä, niin kerron mielelläni toiminnasta lisää. 

Yhteydet:
Kalle Jokinen, nuorisotyön suunnittelija, puh. 040 738 8089, email  kalle.jokinen@invalidiliitto.fi 

Selda Demirtas, nuorten toiminnan ohjaaja, puh. 044 365 0567, email selda.demirtas@invalidiliitto.fi 

Jaa sosiaalisessa mediassa