Wc
Sivulla on pyörätuolia käyttävän henkilön wc-käyntiin liittyviä videoita. Jokaisen videon jälkeen on kuvausteksti näkövammaisia varten.

Yksipuolisesti käytettävä wc, manuaalipyörätuoli, siirtyminen vinosti (1:10)


Kuvailu: Yksipuolisesti käytettävä wc, manuaalipyörätuoli ja siirtyminen vinosti
Nainen tulee pyörätuolilla rakennuksen käytävän varrella sijaitsevien esteettömien wc-tilojen luo. Wc-tiloja on kaksi vierekkäin, ja niiden ovissa on symbolit, jotka kertovat kummalla puolella wc-istuimen vieressä on vapaata tilaa. Nainen valitsee wc:n, jossa istuimelle pääsee siirtymään ovelta päin katsottuna oikealta puolelta. Hän avaa oven ja vetää sen perässään kiinni oven sisäpuolella olevaa vaakasuuntaista vedintä hyödyntäen. Hän nostaa wc-istuimen vieressä olevan, seinään kiinnitetyn käsituen ylös, ja peruuttaa pyörätuolillaan vinosti wc-istuimen viereen. Hän siirtyy pyörätuolista wc-istuimelle ottaen kädellä tukea wc-istuimen toisella puolella olevasta käsituesta. Hän siirtyy takaisin pyörätuoliin ja kelaa käsienpesualtaan ääreen, pesee kätensä ja lähtee pois. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä teksti www.esteeton.fi. Videossa ei ole ääntä.


Yksipuolisesti käytettävä wc, manuaalipyörätuoli, siirtyminen sivuttain, vinosti, edestä (1:42)


Kuvailu: Yksipuolisesti käytettävä wc, manuaalipyörätuoli ja siirtyminen sivuttain, vinosti, edestä
Nainen avaa esteettömän wc:n oven ja kelaa pyörätuolillaan sisälle. Hän sulkee oven vetämällä oven sisäpuolella olevasta vaakasuuntaisesta vetimestä. Nainen nostaa wc-istuimen vieressä olevan, seinään kiinnitetyn käsituen ylös ja peruuttaa pyörätuolillaan vinosti wc-istuimen viereen, ovelta katsottuna vasemmalle puolelle. Hän siirtyy pyörätuolista wc-istuimelle ottaen kädellään tukea wc-istuimen toisella puolella olevasta käsituesta. Hän siirtyy takaisin pyörätuoliin ja lähtee ulos ovesta. Nainen tulee uudelleen wc-tilaan ja kelaa pyörätuolilla viistosti wc-istuimen eteen. Hän siirtyy wc-istuimelle ottaen tukea istuimen molemmilla puolilla olevista käsituista. Hän nousee ylös ja siirtyy pyörätuoliin käyttäen apuna sekä wc-istuimen vieressä olevia käsitukia että käsienpesualtaan reunaa kiertävää tukikaidetta. Nainen tulee jälleen wc-tilaan ja kelaa pyörätuolilla kohtisuoraan wc-istuimen eteen.  Hän nousee ylös varaten vähän painoa jaloilleen ja siirtyy wc-istuimelle ottaen tukea wc-istuimen vieressä olevista käsituista sekä käsienpesualtaan reunaa kiertävästä tukikaiteesta. Hän siirtyy takaisin pyörätuoliin. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä teksti www.esteeton.fi. Videossa ei ole ääntä.

Yksipuolisesti käytettävä wc, sähköpyörätuoli, siirtyminen edestä (3:04)


Kuvailu: Yksipuolisesti käytettävä wc, sähköpyörätuoli, siirtyminen edestä
Sähköpyörätuolia käyttävä nainen tulee esteettömään wc-tilaan, jossa on ovelta päin katsottuna wc-istuimen oikealla puolella vapaata tilaa. Hän menee pyörätuolillaan wc-istuimen viereen, peruuttaa taaksepäin ja kääntää pyörätuolin, ja menee vetämään oven kiinni ovessa olevasta vaakasuuntaisesta vetimestä. Hän lukitsee oven ja menee laskemaan wc-istuimen oikealla puolella olevan, seinään kiinnitetyn ja ylöskäännetyn käsituen alas. Hän nostaa käsituen takaisin ylös ja avaa wc-istuimen kannen. Nainen siirtyy pyörätuolillaan kohtisuoraan wc-istuimen eteen, nousee wc-istuimen vieressä olevasta käsituesta sekä käsienpesuallasta reunustavasta tukikaiteesta tukea ottaen ylös ja kääntyy ympäri, jotta pääsee istumaan wc-istuimelle. Seuraavaksi hän siirtyy käsitukia hyödyntäen takaisin pyörätuoliin. Hän sulkee wc-istuimen kannen ja painaa wc:n huuhtelupainiketta. Seuraavaksi hän siirtyy pyörätuolilla käsienpesualtaan ääreen ja ottaa sivussa olevasta telineestä paperipyyhkeet valmiiksi käsienpesualtaan viereen. Nainen pesee ja kuivaa kätensä, ja laittaa käsipyyhkeet roskiin. Hän peruuttaa pyörätuolillaan vähän taaksepäin, jotta mahtuu siirtämään jalkojaan parempaan asentoon. Lopuksi hän nostaa wc-istuimen vieressä olevan käsituen ylös, ja peruuttaa takaviistoon, jotta mahtuu kääntymään kohti ovea. Hän avaa oven ja lähtee ulos. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä teksti www.esteeton.fi. Videossa ei ole ääntä. 

Yksipuolisesti käytettävä wc, sähköpyörätuoli, avustaja, nostolaite (4:25)


Kuvailu: Yksipuolisesti käytettävä wc, sähköpyörätuoli, avustaja ja nostolaite
Sähköpyörätuolia käyttävä nainen ja tämän avustaja tulevat esteettömän wc:n ovelle. Avustaja avaa oven ja astuu sisään. Hän menee nostamaan wc-istuimen vieressä olevan seinään kiinnitetyn käsituen ylös. Sähköpyörätuolia käyttävä nainen kääntyy pyörätuolillaan siten, että pystyy peruuttamaan pyörätuolin wc-istuimen viereen. Avustaja hakee käytävältä nostolaitteen ja sulkee wc:n oven. Hän kiinnittää nostimen liinat avustettavan naisen ympärille, siirtää nostolaitteen naisen eteen ja kiinnittää liinat nostimeen. Avustaja antaa nostolaitteen ohjauslaitteen avustettavan käteen ja tämä ohjaa nostolaitteen toimintaa.  Avustaja siirtää nostolaitteen wc-istuimen kohdalle, ja laite laskee avustettavan naisen wc-istuimelle. Avustaja laittaa wc-istuimen vierellä olevat käsituet alas, irrottaa nostolaitteen ja siirtää sen sivuun. Hän irrottaa nostolaitteen liinat avustettavan naisen ympäriltä. Seuraavaksi videolla näytetään, miten avustettava nainen nostetaan laitteen avulla samaan tapaan takaisin pyörätuoliin. Avustaja siirtää nostolaitteen wc:n oven viereen ja avustettava nainen menee pyörätuolilla käsienpesualtaan ääreen. Mahtuakseen avustamaan naista, on avustajan astuttava wc-istuimen yli toiselle puolelle. Avustaja pesee avustettavan kädet käsisuihkulla ja ojentaa avustettavalle naiselle käsipyyhkeitä. Seuraavaksi avustaja avaa wc:n oven ja työntää nostolaitteen ulos. Sähköpyörätuolia käyttävä nainen lähtee myös ulos. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä teksti www.esteeton.fi. Videossa ei ole ääntä. 
 

Yksipuolisesti käytettävä wc, sähköpyörätuoli, kaksi avustajaa (1:53)


Kuvailu: Yksipuolisesti käytettävä wc, sähköpyörätuoli ja kaksi avustajaa
Avustaja avaa esteettömän wc:n oven ja sähköpyörätuolia käyttävä nainen peruuttaa sisälle wc:hen, ovelta katsoen wc-istuimen oikealle puolelle. Toinen avustaja jää odottamaan oven ulkopuolelle, siirtyy naisen jälkeen sisään ja sulkee oven. Wc-istuimen kummallakin puolella olevat seinään kiinnitetyt käsituet on nostettu yläasentoon. Toinen avustajista siirtyy naisen taakse, toinen eteen. Avustajat siirtävät naisen wc-istuimelle. Naisen takana ollut avustaja siirtyy wc-istuimen takakautta pois, ja laskee käsituet alas. Toinen avustaja poistuu wc:stä ja toinen jää avustamaan naista. Seuraavaksi videossa näytetään, miten toinen avustaja astuu wc-istuimen taakse, toinen jää eteen. Avustajat nostavat naisen pyörätuoliin. Videon lopussa on logo: ESKE, Invalidiliiton Esteettömyyskeskus sekä teksti www.esteeton.fi. Videossa ei ole ääntä. 

 

Takaisin ESKEn videot sivulle.

Jaa sosiaalisessa mediassa