Lakikirjat ja minipyörätuoli. Kuvituskuva.
06.10.2020
Invalidiliitto antoi lausunnon oikeusministeriölle viharikoksista.

Invalidiliitto kannattaa lähtökohtaisesti oikeusministeriön rikoslakiesitystä, jossa sukupuoli lisätään rangaistuksen mittaamisen koventamisperusteisiin. Tämä edistää myös vammaisten naisten ja tyttöjen oikeussuojaa. YK:n vammaissopimus pitäisi näkyä kuitenkin rikoslakiesityksen perusteluissa paljon vahvemmin ja vammaisten naisten sekä tyttöjen muita haavoittuvampi asema. 
 
Invalidiliitto esittää, että erillinen viharikossäännös luodaan rikoslakiin. Viharikoksella tarkoitetaan tekoa, joka on johtunut rikoksen uhrin henkilökohtaisista ominaisuuksista kuten vammaisuudesta. Viharikoksesta ei ole omaa yleistä rikostunnusmerkistöä, vaan rangaistuksen koventamisperusteissa voidaan ottaa sanottu seikka huomioon. Käytännössä viharikosmotiivi jää varsin usein selvittämättä ja vammaisten rikoksen kohteiksi joutuvien uhrien kohdalla rangaistuksen koventamisperustetta ei ole sovellettu. Vaikka viharikos voi olla melkein mikä vaan rikoslain mukainen rikos, niin tuntuvalla rangaistusuhalla varustettu yleinen viharikossäännös voisi kattaa henkeen ja terveyteen sekä kunniaan ja yksityisyyden suojaan liittyviä tekoja.
 
Invalidiliitto painottaa lausunnossaan lopuksi oikeusviranomaisten koulutusta, jossa pitäisi nostaa esiin aiempaa paremmin viharikosmotiivien havaitseminen vammaisiin kohdistuvissa rikoksissa. Tässä yhteistyö vammaisjärjestöjen kanssa on erityisen suositeltavaa.

Lue koko Invalidiliiton lausunto oikeusministeriölle rikoslain uudistamisesta (pdf).

Lisätietoja: Henrik Gustafsson, Invalidiliiton lakimies, henrik@gustafsson@invalidiliitto.fi    
 

Jaa sosiaalisessa mediassa