Avustajakoira Tyyne.
Tälle sivulle on koottu ajankohtaista tietoa liittyen Invalidiliiton avustajakoiratoimintaan.

Avustajakoirien luovutuskäytännöt muutoksessa

Avustajakoirat on todettu lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiksi ja niiden tarpeenarvio, hankinta- ja luovutusvastuu siirtyy vuodenvaihteessa 2023 toimintansa aloittaville hyvinvointialueille. Uusia avustajakoirahakemuksia ei ole mahdollista jättää jatkossa Invalidiliittoon. Lue lisää tulevista muutoksista. 

Uusinta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoamaa tutkimustietoa avustajakoiran tehtävistä ja hyödyistä 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaisut selvityksen avustajakoira liikuntarajoitteisen henkilön apuna. Julkaisu kokoaa yhteen tutkimustietoa liikuntarajoitteiselle henkilölle koulutetun avustajakoiran tehtävistä ja hyödyistä. Lisäksi työpaperissa kuvataan avustajakoiratoiminnan järjestämisen nykytilaa Suomessa sekä toiminnan kansainvälisiä järjestämistapoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehty selvitys on toteutettu Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Lue lisää julkaisusta täältä.

Koronatilanteen vaikutukset avustajakoiratoimintaan

 

Avustajakoiratoiminnassa asiakasturvallisuus on ensimmäisellä sijalla toteutuksen eri osa-alueita suunniteltaessa. Vallitseva koronatilanne vaikuttaa toiminnan käytännön toteutukseen niin asiakasohjauksen, koirien arvioinnin kuin uusien hakijoiden tapaamisten suhteen. Avustajakoirahakijoiden jonotilanteeseen koronan vuoksi mahdollisesti lykkääntyneet tapaamiset eivät vaikuta.

Ryhmämuotoisia toimintoja pyritään muokkaamaan yksilöohjauksiksi turvallisen asiointiympäristön takaamiseksi. Tukea on saatavilla myös sähköpostitse ja puhelimitse. Ne toiminnan osa-alueet joiden toteutus edellyttää oleskelua julkisissa tiloissa, joissa organisaation ulkopuolisten henkilöiden turvaetäisyyksiä tai hengityssuojainten käyttöä ei pystytä varmistamaan, siirtyvät eteenpäin järjestettäviksi viipymättä kokonaistilanteen sen salliessa.

Lisätietoa:

Paula Müller

Avustajakoira-asiantuntija

paula.muller@invalidiliitto.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa