Hero image
Paula Risikko ja nuoret vammaisvaikuttajat eduskunnassa
Kirjoittanut Hanna Lahti 25.03.2024
Arvoisa edustaja Keskisarja, en voinut olla kirjoittamatta sinulle kuultuani täysistunnossa pitämäsi puheenvuoron, jossa kerrot Turun olevan vammainen kaupunki. Puheessasi käytit useita vammaisuuteen liittyviä sanoja mielestäni epäasiallisessa yhteydessä ja vammaisia ihmisiä loukkaavalla tavalla.

Käsite vammainen kuvaa ihmistä, jolla on jokin vamma. Sitä ei tule käyttää haukkumasanana tai synonyyminä jollekin huonolle. Kaupungin nimittäminen vammaiseksi ei mielestäni ole onnistunut vertauskuva tai huumoria vaan ennemmin osoitus ennakkoluuloisesta ajattelusta. Tällainen puhe on omiaan vahvistamaan syrjiviä asenteita vammaisia ihmisiä kohtaan.   

Asian merkityksen kiteyttää mielestäni oivallisesti Invalidiliiton videolla nuori koululainen Vilma. Vilman lyhyen videon voit katsoa täältä.  

Saimme aivan hetki sitten mahdollisuuden vierailla eduskunnassa vammaisjärjestöjen nuorten kanssa. Nuorten viesti kansanedustajille oli se, että vammaiset ihmiset kohtaavat arjessaan edelleen paljon välillistä ja välitöntä syrjintää, esimerkiksi opiskelu- ja työelämässä. Kansanedustajilta nuoret toivoivat konkreettisia yhdenvertaisuutta ja osallisuutta edistäviä tekoja.

Sanoilla on väliä. Käytetään niitä oikeissa yhteyksissä, toisiamme kunnioittaen. 

Ystävällisesti,

Hanna Lahti, järjestöasiantuntija, Invalidiliitto ry

Lisää nuorten eduskuntavierailusta ja terveisistä kansanedustajille voit halutessasi lukea täältä https://www.invalidiliitto.fi/ajankohtaista/vammaisjarjestojen-nuoret-eduskunnassa-yhdenvertaisuuteen-viela-matkaa   

Jaa sosiaalisessa mediassa