Ihminen täyttää Kelan kaavaketta. Kuvituskuva.
Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten haet muutosta Kelan toimeentulotuen päätökseen, Kelan muiden etuuksien päätöksiin ja Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätökseen. 

Oikaisuvaatimus Kelan toimeentulotuen päätökseen

Perustoimeentulotukipäätöksiä koskevat oikaisuvaatimukset käsittelee Kelan oikaisuvaatimuskeskus. Voit hakea muutosta saamaasi päätökseen sähköisesti tai kirjallisesti. 

Jos olet tyytymätön Kelan oikaisuvaatimuskeskuksen tekemään päätökseen, sinulla on oikeus valittaa asiasta oman alueesi hallinto-oikeuteen. 

Lue lisää Kelan sivuilta. 

Valittaminen Kelan muiden etuuksien päätöksistä 

Valitus Kelan muista etuuksista, kuten esimerkiksi kuntoutuspäätöksistä ja vammaisetuuksista, tehdään Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan (SAMU). Kela lähettää valituksesi Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan puolestasi, kun se on ensin selvittänyt itseoikaisumahdollisuuden. Jos kaikki vaatimuksesi hyväksytään, saat Kelasta uuden päätöksen. Kelan tekemästä päätöksestä voit valittaa 30 päivän sisällä.

Saat Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnasta kirjallisen päätöksen. Muutoksenhakulautakunta ei peri asian käsittelystä maksuja.

Lue lisää niistä Kelan etuuksista, joista voi valittaa Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan Kelan sivuilta. 

Lue lisää valittamisesta Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan SAMUn sivuilta. 

Valittaminen Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätöksestä 

Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan päätöksestä voit edelleen valittaa Vakuutusoikeuteen, jos mukaan on liitetty valitusosoitus. Siitä selviää, miten haet muutosta. Vakuutusoikeuteen valitus tulee lähettää tai toimittaa kirjallisena. Saat Vakuutusoikeudesta kirjallisen päätöksen. Vakuutusoikeus ei peri asian käsittelystä maksuja.

Lue lisää valittamisesta Vakuutusoikeuteen Vakuutusoikeuden sivuilta. 
 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Muutoksenhaku sosiaalitoimessa 

Tukea ja oikeudellista apua muutoksenhakuun 

Muutoksenhaku terveydenhuollossa 

Henkilövahinkojen korvaaminen

Kantelu viranomaisen tekemästä virheestä

 

Jaa sosiaalisessa mediassa