Tiedä mihin hyppäät
Tuukka oli 16-vuotias, kun hän kellui mahallaan laiturin vieressä ja odotti kuolemaa. Hetkeä aiemmin hän oli juossut pitkän saunalaiturin päähän ja ponnistanut pää edellä veteen.

Pohja oli tullut vastaan liian nopeasti. Isku murskasi Tuukan niskanikaman ja vaurioitti kohtalokkaasti selkäydintä. Silmänräpäyksessä nuorukainen menetti liikuntakykynsä ja tajuntansa. Hän kellui, vesi täytti keuhkoja ja sekunnit kasvoivat minuuteiksi.

Tuukan hengen pelastivat saunasta uimaan tulleet ystävät. Nuori urheilija kiidätettiin sairaalaan ja sieltä parin viikon kuluttua kuntoutukseen. Koko elämän kokoinen uudelleenrakentaminen oli alkanut.

TOTUUDEN KOHTAAMINEN JA UUSI ALKU

Totuus vamman vakavuudesta selvisi Tuukalle vasta Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksessa (nyk. Validia).

Keskussairaalassa kukaan ei kertonut mulle suoraan mitä oli tapahtunut. Totta kai mä tajusin, että olin halvaantunut, koska mikään ei liikkunut. Kukaan ei kuitenkaan kertonut sitä, että liikuntakyky ei tule palautumaan. Eläteltiin turhia toiveita ennalleen parantumisesta. Käpylässä lääkäri sanoi ensimmäisen kerran, että kannattaa ehkä unohtaa ne toiveet ja keskittyä siihen mitä on jäljellä, Tuukka kertoo.

Tuukalla on urheilijatausta ja tottumus kurinalaiseen treenaamiseen oli avuksi kuntoutuksessa. Urheilu auttoi myös henkisessä toipumisessa. Kilpailemaan tottunut ja extremelajien parissa ikänsä viihtynyt nuori mies löysi pian lajikseen murhapalloksikin kutsutun pyörätuolirugbyn. Tällä hetkellä Tuukka kilpailee maajoukkuetasolla.

Urheilu oli suurin apu henkiselle hyvinvoinnille. Sen kautta näkee muita selkäydinvammaisia ja huomaa, että se vamma ei lopulta vaikuta mihinkään. Tai tietenkin se muuttaa asioita, mutta se ei oikeasti tuhoa elämää. Pelikavereilta mä voin kysyä mitä tahansa ja olen vertainen siinä muiden joukossa.

TUUKKA SUKELTAA JÄLLEEN

Tuukan vammautumisesta on nyt 14 vuotta ja kolmikymppinen mies elää aktiivista nuoren aikuisen elämää. Onnettomuudesta muistuttaa lähinnä liikkumisen mahdollistava pyörätuoli. Tuukka valmistui juuri mediatekniikan insinööriksi ja on aloittanut työt oman toiminimen kautta. Hän on myös palannut vesiurheilulajien pariin suoritettuaan viime syksynä laitesukelluskurssit.

Tuukan vauhdikasta elämää voit seurata instagramissa @tuukkanisso.

Tuukka kuvattuna erilaisissa harrastuksissaan

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa