Autoja pysäköintipaikalla sekä Helppo liikkua -logo ja K-ryhmän logo.
14.5.2021
Invalidiliiton vuosittaista Helppo liikkua -viikkoa vietetään 17. – 23.5.2021. Tänä vuonna teemana on esteetön pysäköinti ja esteettömien pysäköintipaikkojen luvanvarainen käyttö. Kampanjan avulla pyritään helpottamaan eri tavoilla liikkuvien ihmisten päivittäistä asiointia, kuten kaupassa käyntiä.

Kampanjan ajankohta määräytyy kansainvälisen esteettömyys- ja saavutettavuuspäivän (Global Accessibility Awareness Day) mukaan. Se on vakiinnuttanut paikkansa toukokuun kolmantena torstaina, ja tänä vuonna sitä vietetään torstaina 20.5.

Esteetön asiointi kuuluu kaikille

Esteettömiä autopaikkoja tarvitaan, jotta myös liikkumisesteiset ihmiset pääsevät palvelujen äärelle; käymään ostoksilla, nauttimaan kulttuurista, harrastamaan ja huolehtimaan hyvinvoinnistaan sekä käyttämään terveyspalveluita. Esteettömät autopaikat ovat välttämättömiä monille liikkumisesteisille ihmisille – ne mahdollistavat yhdenvertaisuuden toteutumisen.  

– Esteettömälle autopaikalle saa pysäköidä vain liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on tarkoitettu henkilöille, joilla on vaikea liikkumiseste, näkövamma tai muu liikkumista vaikeuttava vaikea vamma. Taustalla on aina lääkärin arvioima lääketieteellinen haitta.  Pysäköintitunnus haetaan Traficomista, kertoo Invalidiliiton sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Riitta Saksanen. 

K-ryhmä kampanjan yhteistyökumppanina

K-ryhmä on mukana edistämässä yhdenvertaista asiointia ja esteettömyyttä valtakunnallisen kampanjan yhteistyökumppanina. K-ryhmän kauppojen parkkipaikoilla esteettömyys näkyy mm. sisäänkäyntien läheisyyteen sijoitetuilla ja pyörätuolisymbolilla merkityillä pysäköintipaikoilla. Myös kauppojen sisätiloissa esteettömyys huomioidaan monin tavoin jo kauppakonseptissa.  

– Yhdenvertaisuuden toteutumiseksi on tärkeää, että kaupan palvelut ovat saavutettavissa jokaiselle ja pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia tapoja huomioida erilaiset asiakkaamme. K-ryhmän kaupoissa esteettömyys on keskeinen osa tilojen suunnittelua sekä vastuullisuustyötämme: jokaisessa uudessa kaupassa liikkumista helpotetaan luiskilla, hisseillä ja automaattiovilla, osa hedelmä- ja vihannesvaaoista on sijoitettu matalammalle pöydälle ja pienimmissäkin kaupoissa hyllyvälimitoituksessa ja kassa-alueella on huomioitu pyörätuoli- sekä lastenvaunuasiakkaat, sanoo K-ryhmän päivittäistavaratoimialan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.  

Kampanjaa voi seurata somessa tunnisteilla #HelppoLiikkua ja #YhdenvertaistaPalveluaKaikille.

Lue lisää Helppo liikkua -viikon ohjelmasta Invalidiliiton kotisivuilta www.helppoliikkua.fi.

Jaa sosiaalisessa mediassa