
Kannanoton mukaan nykyisissä asiakasohjeissa liikkumisen tuen toteutustavaksi esitetään vain kuljetuspalvelua, vaikka lain mukaan tulee tarjota vähintään kahta toteutustapaa. Lisäksi ohjeissa sekoitetaan eri lakien mukaiset kuljetuspalvelut, mikä aiheuttaa epäselvyyttä palvelun sisällöstä ja oikeuksista.
Lisäksi kannanotossa muistutetaan, että kuljetuspalvelujen asiakkailta perittävä omavastuuosuus ei voi ylittää paikkakunnalla käytössä olevan julkisen liikenteen maksua. Tästä on jo olemassa aiempi KHO:n päätös, ja aluehallintovirasto on tuonut tämän esille myös Satakunnalle jo viime vuonna tehdyssä päätöksessä. Silti vammaiset henkilöt joutuvat maksamaan koko ajan korkeampia maksuja virheellisin perustein, eli yhdenvertaisuus ei toteudu.
Erityistä huolta järjestöt kantavat matkaketjujen toimivuudesta ja tilanteista, joissa kyyti ei saavu tai myöhästyy merkittävästi. Tällaisiin tilanteisiin ei ole laadittu riittäviä varasuunnitelmia, mikä voi johtaa vakaviin turvallisuusriskeihin ja arjen sujumisen häiriintymiseen. Esimerkiksi työ- tai opiskelumatkan epäonnistuminen voi pahimmillaan johtaa työn menetykseen tai opintojen viivästymiseen. Kannanotossa vaaditaan myös muutoksia pikatilausten määrärajoihin, kuljetuspalveluiden peruutusehtoihin sekä ajantasaiseen viestintään.
Kuljetuspalvelujen haasteista on Satakunnan alueella tehty lukuisia kanteluita jo aiemminkin, mutta ongelmiin ei ole saatu korjausta. Käytännöt polkevat vammaisten henkilöiden yhdenvertaista oikeutta liikkua, opiskella ja osallistua yhteiskunnan toimintaan.
Kannanotto on toimitettu Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamoon, hyvinvointialueen puheenjohtajistolle sekä sote- ja toimialuejohtajille. Järjestöt ehdottavat hyvinvointialueen puheenjohtajiston kanssa yhteistä verkkotapaamista epäkohtien ratkaisemiseksi. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Invalidiliiton lisäksi muun muassa Kehitysvammaisten Tukiliitto, Näkövammaisten liitto, Kynnys ry, Neuroliitto ja Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys.
"Haluamme tuoda asiantuntemuksemme hyvinvointialueen käyttöön ja edistää yhdessä ratkaisuja, jotka turvaavat vammaisten henkilöiden liikkumisen tuen yhdenvertaisesti", toteaa Invalidiliiton järjestöasiantuntija Sanna Leppäjoki-Tiistola.
Järjestöjen kannanotto Satakunnan liikkumisen tuen järjestämisestä