Kuvituskuva eteisestä.

Eteinen

Hyvin suunnitellussa eteisessä on riittävästi tilaa pukeutumiseen, vaatteiden ja kenkien säilyttämiseen sekä vieraiden vastaanottamiseen. Pyörätuolia tai -rollaattoria käyttävän asukkaan eteisessä on tilaa apuvälineiden avulla liikkumiseen ja avustajan kanssa toimimiseen.

Asunnon eteisessä tarvitaan naulakko- ja kaappitilan lisäksi vapaata tilaa pukeutumiseen ja pukeutumisessa avustamiseen. Lisäksi moni tarvitsee eteisessä säilytystilaa urheiluvälineille, lastenvaunuille, rollaattorille tai pyörätuolille. Pyörätuolilla liikkumiseen ja avustajan kanssa toimimiseen vapaata tilaa tarvitaan eteisessä 1500 x 1500 mm. Tilassa on hyvä olla paikka istuimelle.

Eteinen ja pyörätuoli

Ulkopyörätuolia tai –rollaattoria käyttävän asukkaan eteisestä on hyvä olla esteetön yhteys ulkona käytettävän apuvälineen säilytys- ja pesutilaan. Kuraeteinen, jossa voi huuhtoa saappaat, lasten kuravaatteet tai pestä koiran tassut, toimii myös pyörätuolin tai rollaattorin pesupaikkana. Kerrostalossa kuraeteinen voi olla sisäänkäynnin yhteydessä, tuulikaapissa tai ulkoiluvälinevarastotilassa.

Osa asukkaista säilyttää sähköpyörätuolia tai ns. sähkömopedia asunnoissaan, osa asuinrakennuksen yhteisissä varastotiloissa tai autotallissa. Ulkopyörätuolin säilyttäminen ja peseminen asunnossa edellyttää, että kylpyhuoneen kaivo on varustettu hiekanerottimella. Kerrostalojen käytävillä niitä ei voi säilyttää paloturvallisuussyistä. Sähköpyörätuoli säilytetään lukitussa ja lämpimässä tilassa, jossa on vähintään +10 °C . Säilytystilassa on pistorasia ja hylly sähköpyörätuolin akun laturia varten.

Eteinen mitoitetaan niin, että siellä mahtuu kääntymään ulkona käytettävällä pyörätuolilla. Jos eteisen yhteydessä ei ole erillistä tilaa ulkopyörätuolia varten, eteisessä tulisi olla vapaata tilaa niin paljon, että yksi pyörätuoli mahtuu olemaan siinä pysyvästi ja siirtyminen pyörätuolista toiseen on mahdollista. Tilaa tarvitaan 2000 x 1400 mm silloin, kun sisä- ja ulkopyörätuolit ovat vierekkäin.

Eteisen komerot, laskutaso, valaistus ja istuin

Pyörätuolinkäyttäjälle soveltuvan naulakon korkeus on 1100...1200 mm. Sokkelittomaan naulakkoon on helpompi ulottua pyörätuolista kuin sokkelilla varustettuun. Komeroiden lisäksi eteiseen tarvitaan laskutaso tavaroita varten. Tason korkeus on 750…900 mm.

Peilin koko ja paikka eteisessä valitaan niin, että sekä pyörätuolissa istuvat että kävelevät henkilöt näkevät siitä itsensä. Peili voi hankaloittaa tilan hahmottamista, jos se ulottuu lattiaan asti, jolloin sen saattaa mieltää aukoksi. Peilin sijoittamisen ohjeena on, että sen

  • alareuna on vähintään 200 mm ja enintään 900 mm lattiasta.
  • yläreunan korkeus on vähintään 1800 mm lattiasta.
  • valaisimet sijoitetaan mieluiten molemmin puolin peiliä kuin sen yläpuolelle.

Eteisessä on hyvä olla istuin pukeutumiseen ja jalkineiden vaihtamista varten. Tavanomainen istuinkorkeus on noin 450 mm, mutta ikääntyneille tarkoitetuissa tuoleissa istuinkorkeus on usein 500…550 mm. Käsinojat auttavat istuimelta nousemisessa.

Eteisen valaistus on tasainen eikä aiheuta häikäistymistä. Valaistusvoimakkuus eteisessä on hyvä olla 100…150 luksia. Eteisen komeroissa ja naulakossa oleva valaistus helpottaa tavaroiden löytämistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa