Kerrostalon yhteissauna, kuvituskuva.
Asuinrakennuksissa saunat ovat joko asuntokohtaisia tai sijaitsevat asukkaiden yhteistiloissa. Esteettömässä saunassa hyvä ratkaisu on kiuas ja ilmanvaihto, joiden ansiosta löyly ulottuu saunassa matalallekin, jolloin korkealla olevia lauteita ei tarvita.

Esteettömän saunan tulee olla pinta-alaltaan niin suuri, että tilassa mahtuu kääntymään suihku- tai saunapyörätuolilla. Vapaan tilan halkaisija on hyvä olla vähintään 1300 mm asuntosaunoissa ja vähintään 1500 mm asuinrakennuksen yhteistiloissa olevissa saunoissa.

Ovi

Asuntokohtaista saunaa ei katsota asumista palvelevaksi välttämättömäksi tilaksi, joten esteettömyysasetuksen velvoite oven vapaasta leveydestä ei koske asuntosaunan ovea. Saunan oven kulkuaukon vapaaksi leveydeksi suositellaan 850 mm. Peseytymistilan ja saunan välisessä ovessa ei saa olla kynnystä.

Lasiovissa käytetään karkaistua lasia. Suositeltavaa on, että lasiovessa on vaakasuuntaisia jakoja törmäysvaaran estämiseksi. Saunan ovi avautuu aina ulospäin. Oven sisäpuolelle tulisi olla vaakasuuntainen vedin, joka helpottaa oven sulkemista pyörätuolista käsin. Vähintään 600 mm pitkä vedin kiinnitetään 800 mm:n korkeudelle lattiapinnasta ja saranapuolelta alkaen

Lattia

Saunan lattia ei saa olla märkänäkään liukas. Irrallisia lattiaritilöitä ei esteettömässä saunassa tule käyttää. Lattialämmitys nopeuttaa lattian kuivumista ja lattia tuntuu lämpöiseltä alhaalla olevalla lauteella istuvalle. Saunassa on hyvä olla lattiakaivo. Lattian kaltevuus saa olla korkeintaan 2 %. Seinälle kääntyvät lauteet helpottaa tarvittaessa lattian siivoamista.

Lauteet

Lauteille johtavan portaan askelman etenemä on oltava vähintään 300 mm ja nousu 120–150 mm. Portaan vapaa leveys 600 mm mahdollistaa käsijohteista kiinni pitämisen samanaikaisesti molemmilta puolilta. Lauteiden pinta ja askelmat eivät saa olla liukkaita. Lauteiden istuinsyvyys on oltava vähintään 600 mm. Pyörätuolista siirtyminen lauteelle edellyttää, että alimman lauteen korkeus lattiasta on 500 mm.

Käsijohteet ja suojakaiteet

Saunan seiniin kiinnitetään tilassa liikkumista helpottavat käsijohteet. Käsijohteet asennetaan lauteille johtavien portaiden molemmille puolille, 900 mm:n ja 700 mm:n korkeudelle askelman reunasta. Mikäli käsijohteita ei voida asentaa molemmin puolin, on toiselle puolelle hyvä laittaa pystytuki, joka ulottuu portaan yläpäässä lattiasta kattoon. Käsijohteissa käytetään yleensä materiaalina puuta, koska se ei kuumene.

Kiuas ja ilmanvaihto

Saunan kiuas ja ilmanvaihto voidaan suunnitella niin, että löyly saadaan ulottumaan alimmille lauteille, jolloin korkealle sijoitettuja lauteita ei tarvita. Tällöin vältytään lauteille nousemiselta, joka on monille hankalaa.

 • Löyly saadaan tilassa alas esimerkiksi käyttämällä tasokiuasta.
 • Kiuas voidaan sijoittaa myös lattiatason alapuolelle, jolloin kiuaskivet tulevat lattian tasoon. Kiuas upotetaan lattiasyvennykseen, jossa on lattiakaivo. Syvennys suojataan niin, ettei sinne voi pudota.
 • Kiertoilmasaunassa kuumaa ilmaa ja löylyjä imetään katonrajasta ja johdetaan putkiston avulla takaisin saunan lattiatasolle. Perinteisiä lauteita ei silloin tarvita, koska lämmin ilma tulee saunan alaosaan.
 • Löylyn ulottaminen alalauteelle voidaan toteuttaa myös siten, että tuloilma otetaan kiukaan yläpuolelta ja poistoilma lattian rajasta vastapäisestä nurkasta.
 • Suositeltavaa on että saunassa on avattava ikkuna sijoittamista lauteiden lähellä. Ikkunasta saa valon lisäksi tarvittaessa raitista ilmaa. 

Kiuas sijoitetaan siten, ettei siihen voi törmätä. Se suojataan koko korkeudeltaan suojakaiteella palovammojen estämiseksi. Löylyn heittäminen käsin voidaan tarvittaessa korvata joko painikkeen tai automaatin avulla.

Valaistus ja kontrastit

Saunatiloissa ei ole tavoitteena toteuttaa tehokasta valaistusta, koska valaistuksen halutaan olevan tunnelmallinen. Kuitenkin turvallisuuden vuoksi on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Lauteille johtavat portaat valaistaan hyvin, jotta lauteille kulkeminen on turvallista.
 • Valaistuksen on hyvä olla säädettävä.
 • Kohdevalaistuksella voidaan korostaa esimerkiksi kiuasta ja käsijohteita
 • Pesutilan ja saunan valaistustasojen ero ei saa olla suuri.
 • Valaisimet eivät saa aiheuttaa häikäisyä.
 • Tilan hahmottaminen paranee jos kiukaassa, kalusteissa ja käsijohteissa on tummuuskontrasti niiden taustaan.

Saunassa käytetään kuumuutta kestäviä valaisimia ja niiden sijoittamisessa on noudatettava valmistajan antamia ohjeita.  

Jaa sosiaalisessa mediassa