Eteinen

Väljässä eteisessä tai tuulikaapissa on riittävästi tilaa toimia ja säilytystilaa ulkovaatteille. Pyörätuolia käyttävän asukkaan eteisestä on hyvä olla suora yhteys ulkopyörätuolin säilytystilaan ja pesupaikkaan.

Asunnon eteisessä puetaan ja riisutaan ulkovaatteet ja -jalkineet ja otetaan vastaan vieraita. Tilaa pitäisi olla tarpeeksi ja paikka tuolille tai penkille. Lisäksi moni tarvitsee eteisessä säilytystilaa urheiluvälineille, lastenvaunuille tai pyörätuolille, ehkä myös siivouskomerolle. Eteisestä täytyy myös päästä kulkemaan helposti muihin huoneisiin ja ulko-ovelle.

Eteinen ja pyörätuoli

Pyörätuolia käyttävän asukkaan eteisestä on oltava suora yhteys ulkopyörätuolin säilytystilaan ja pesutilaan, ns. kuraeteiseen, jossa voidaan pestä kuraiset saappaat tai koiran tassut. Kerrostalossa vastaava pesupaikka voi olla sisäänkäynnin yhteydessä olevassa pyörätuolien säilytys- ja pesutilassa.

Jos muualla asuinrakennuksessa ei ole ulkona käytettävän pyörätuolin säilytys- ja pesupaikkaa, sitä säilytetään ja huolletaan asunnossa. Silloin esimerkiksi sähköpyörätuoli ladataan eteisessä ja pestään kylpyhuoneessa, jolloin näiden välillä täytyy olla suora yhteys. Myös asunnon kylpyhuoneen kaivo pitäisi varustaa hiekanerotusmahdollisuudella. Pyörätuolin säilytyspaikan yhteydessä on hyvä olla pistorasia ja hylly sähköpyörätuolin akun laturia varten. Ilmanvaihdon on oltava hyvä.

Eteinen mitoitetaan niin, että siellä mahtuu kääntymään ulkona käytettävällä pyörätuolilla. Jos eteisen yhteyteen ei saada erillistä tilaa ulkona käytettävää pyörätuolia varten, eteinen mitoitetaan niin, että

  • yksi pyörätuoli mahtuu olemaan siinä pysyvästi ja siirtyminen pyörätuolista toiseen on mahdollista.
  • tila on pyörätuolien ollessa vierekkäin 2000 x 1400 mm.
  • lisäksi pyörätuolilla liikkumiseen ja kääntymiseen tilaa on 1500 x 1500 mm. Mitoitus on riittävä myös avustajan kanssa toimimiseen.

Eteisen peili ja istuimet

Eteisen peili mitoitetaan ja sijoitetaan niin, ettei se vaikeuta tilan hahmottamista. Peili saatetaan mieltää oviaukoksi, jos se ulottuu lattiaan asti. Peili mitoitetaan siten, että sekä pyörätuolissa istuvat että kävelevät henkilöt näkevät siitä itsensä. Peilin

  • alareuna on vähintään 300 mm ja enintään 900 mm lattiasta.
  • yläreunan korkeus on vähintään 1800 mm lattiasta.
  • valaisimet sijoitetaan sen molemmin puolin mieluummin kuin yläpuolelle.

Eteisessä on hyvä olla istuin jalkineiden vaihtamista varten. Tavanomainen istuinkorkeus on noin 450 mm, mikä istuimen korkeuden pitäisi olla vähintään. Hyvä istuin on varustettu tukevilla käsinojilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa