Keittiö

Keittiössä on tärkeää eri toimintojen, kuten pesualtaan ja kodinkoneiden sijoittelu sekä kulkuväylien toteutus. Esteetön keittiö on tarpeeksi tilava, jotta esimerkiksi pyörätuolia käyttävä henkilö pystyy siellä vaivattomasti toimimaan.

Keittiöitä on monenlaisia – on erillisiä keittiöitä, olohuoneeseen yhdistettyjä tupakeittiöitä ja keittokomeroita. Asukkaan tarpeet ja toiveet määrittelevät, minkälainen keittiö on toimivin. Yhä useammalle keittiö on muutakin kuin ruuanlaittoa ja ruokailua varten. Siellä myös oleskellaan vieraiden kanssa ja tehdään töitä ja läksyjä.

Esteettömän keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon, että

 • siirtymistä paikasta toiseen ja esineiden siirtelyä on mahdollisimman vähän.
 • työpisteiden ja ruokapöydän sekä eri kalusteyksiköiden väliset etäisyydet ovat mahdollisimman lyhyitä.
 • se ei ole läpikulkutila.

Keittiön kalusteet ja tasot suunnitellaan niin, että helpotetaan tavaroiden siirtämistä tasoa pitkin vetämällä ja lyhyillä nostoliikkeillä. Keittiökalusteet mitoitetaan keittiössä työskentelevän henkilön toiminnallisiin mittoihin. Kalusteiden kiinnityksessä on huomioitava, että seinärakenne kestää niiden aiheuttaman kuormituksen.

Nurkkaan ei sijoiteta

 • komerokaappia
 • uunia
 • jääkaappia 
 • kaappipakastinta tai vastaavaa kalustetta.


Etäisyyttä täytyy olla nurkasta vähintään 400 mm, jotta kaapin tai koneen ylettää helposti avaamaan myös pyörätuolista käsin.

Jos mitta kalusteryhmien välillä on 1200 mm ja työtasojen alla on riittävästi polvitilaa, keittiössä on mahdollista työskennellä yleisimpiä pyörätuolimalleja käyttäen. Suurimpia pyörätuolimalleja on tässä tilassa hankala tai mahdoton käyttää. Jotta pyörätuolia voi käyttää joustavasti keittiössä, tarvitaan vapaata kääntymistilaa kalusteiden välissä vähintään 1400 x 1400 mm, jos kalusteiden perustat eli sokkelit ovat sisäänvedetyt.

Sokkelin sisäänvedon syvyys on 150 mm ja korkeus 200 mm. Jos sokkeli ei ole sisäänvedetty, tarvitaan vapaata tilaa vähintään 1500 x 1500 mm. Vapaa tila voi kalusteryhmien välillä olla enintään 1800 mm, koska muuten etäisyydet eri työpisteiden välillä kasvavat liian suuriksi, mikä hankaloittaa joustavaa työskentelyä. Seisten työskentelyä haittaa samasta syystä yli 1200 mm etäisyys kalusteryhmien välillä.

Ruokailutila

Esteettömässä keittiössä on hyvä olla tila ruokailua varten varten. Etäisyys ruokapöytään liedeltä, työtasolta ja jääkaapilta on mahdollisimman lyhyt.

 • L-mallisessa keittiössä ruokailutila muodostuu luontevasti kiintokalusteita vastapäätä olevaan nurkkaan. Suositeltava ruokapöydän etäisyys kiintokalusteista on 1400 mm.
 • I-keittiössä on keittiön koosta ja muodosta riippuen mahdollisesti tilaa myös ruokapöydälle.
 • II- ja U-keittiöissä tarvitaan ruokapöytää varten erillinen tila, jolloin etäisyys muodostuu epämukavan pitkäksi.

Kokonaan keittiöstä erillinen ruokailutila on hyvä ratkaisu vain, jos sinne johtava kulkuväylä on lyhyt, suora ja esteetön. Jos ruokailutila on keittiön viereisessä huoneessa, voidaan astioiden siirtämistä ruokapöydälle helpottaa tarjoiluvaunun tai huoneiden välillä olevan luukun avulla. Paras tapa on sijoittaa luukku niin, että astiat voidaan työntää sen läpi samassa tasossa työpöydältä suoraan ruokapöydälle.

Jos keittiössä ei ole tilaa ruokapöydälle, sinne järjestetään ruokailumahdollisuus kahdelle hengelle käyttämällä aputasoa tai vastaavaa.

Ruokapöytä

Pyöreä pöytä vaatii enemmän tilaa kuin suorakaiteen muotoinen pöytä. Pyöreä pöytä on pyörätuolin käyttäjälle hyvä ratkaisu, jos pöydässä on vain yksi jalka keskellä ja pöytä on riittävän tukeva sekä kestää reunaan nojaamista keikahtamatta.

Suorakaiteen muotoisen pöydän mitoituksessa varataan pyörätuolille 900 mm levyinen vapaa tila. Jotta pyörätuolilla mahtuu ajamaan pöydän ääreen sivusta päin, vapaan tilan syvyyden pitää olla vähintään 1100 mm. Vapaan leveyden pöydän jalkojen välissä pitää olla vähintään 1200 mm.

 • Jotta pöydän ääressä pyörätuolissa istuvan henkilön takaa mahtuu esteettömästi kävelemään, pöydän vieressä tarvitaan vapaata tilaa vähintään 1300 mm.
 • Jos henkilö ohittaa pyörätuolin kantaen tarjotinta, tilaa tarvitaan vähintään 1400 mm.
 • Jotta pyörätuolilla mahtuu ohittamaan pöydän ääressä pyörätuolissa istuvan henkilön, vapaan tilan pöydän reunasta laskettuna täytyy olla vähintään 1500 mm.
 • Suuret pyörätuolit saattavat tarvita enemmän tilaa syvyyssuunnassa pöydän ulkopuolella. Pyörätuolin ohjausyksikkö voi vaikeuttaa pöydän ääreen pääsyä.

Ruokapöytä valitaan niin, että sen jalkarakenne ei estä vapaan polvitilan muodostumista. Polvitilan leveyden on oltava vähintään 800 mm, jos pöydän ääreen pääsee ajamaan kohtisuoraan.

Ulkoneva klaffi pöydän päässä voi mahdollistaa pöydän käytön pyörätuolissa istuen myös silloin, kun pöydän polvitila on muilta osin liian matala. Polvitilan korkeudeksi riittää yleensä 670 mm. Mitat on tarkistettava yksilöllisesti.

Ruokailutilassa pistorasioiden pitää olla ruokapöydän lähellä noin 1000 mm lattiasta ja vähintään 500 mm nurkasta. Sähkövirtaa voidaan tarvita pöydässä käytettävää sähkölaitetta, kuten leivänpaahdinta tai apuvälinettä, kuten hengityslaitetta varten.

Keittiön työ- ja säilytystilat

Kun keittiö muunnetaan esteettömäksi, säilytystilat vähenevät. Osa työtasojen alla olevista kaapeista poistetaan riittävän polvitilan saamiseksi. Jotta tarpeellinen määrä säilytystilaa saadaan mahtumaan keittiöön, 1–2 hengen taloudessa käytettävä keittiön tilamitoitus vastaa 4–5 hengen talouden tilantarvetta.

Jos tilanpuutteen takia joudutaan tinkimään säilytystilan määrästä, jääkaappi- ja kaappipakastintilaa tarvitaan kuitenkin vähintään tavanomainen määrä.

Jaa sosiaalisessa mediassa