Makuuhuone

Makuuhuone

Esteettömässä makuuhuoneessa on väljää ja tila on helposti muunneltavissa tarpeiden mukaan. Makuuhuoneen kulkureittien pitää olla selkeät ja väljät. Sijainnin on hyvä olla lähellä wc- ja pesutiloja.

Uusissa asunnoissa makuuhuoneet ovat usein pieniä. Tilaa ei tarvita paljon, jos makuuhuonetta käytetään vain nukkumiseen. Moni kuitenkin haluaa, että siellä on nurkkaus komeroille, nojatuolille, työskentelytilalle tai pikkulapsen hoitoa ja sänkyä varten.

Myös lasten makuuhuoneiden pitäisi olla riittävän tilavia, vähintään 10 m2, mutta mielellään yli 12 m2.  Tärkeää on myös huoneiden muoto ja kalustettavuus.

Makuuhuoneen kulkureittien pitää olla selkeät ja väljät. Huoneen olisi hyvä sijaita lähellä wc- ja pesutiloja. Ainakin yhden kodin makuuhuoneista olisi hyvä olla kooltaan riittävän suuri ja mitoitukseltaan sellainen, että se voidaan kalustaa eri tavoilla. Hyvin toimiva tila on

  • muunneltava
  • joustava
  • mahdollistaa erilaiset käyttötarkoitukset.

On hyvä, jos makuuhuone voidaan muuttaa helposti esimerkiksi kirjastoksi, työtilaksi tai vierashuoneeksi – tai päinvastoin. Siirreltävät komerot mahdollistavat kalusteiden paikan vaihtamisen ja tilan monikäyttöisyyden. Kun niitä käytetään, koko lattian materiaalin pitää olla yhtenäinen.

Vuoteesta on hyvä nähdä huoneen ovelle ja ikkunasta ulos. Jotta vuoteesta voi nähdä ikkunasta maanpinnan, ikkunan alareunan pitää olla noin 600 mm lattiasta. Kattonosturi tai kohottautumisteline vuoteen yllä edellyttävät makuuhuoneen kattorakenteelta 150 kg kuormituksen kestävyyttä.

Tilantarve sängyn vieressä

Sänkyjen ja parisänkyjen pituus on 1900–2500 mm. Sängyn leveys on 800–1200 mm ja parisängyn 1600–2200 mm. Liikkumisen apuvälinettä käyttäväville ihmisille riittävä, kalusteista vapaa tila sängyn vierellä on erityisen tärkeää.

Kun vuoteeseen siirrytään pitkän sivun puolelta, vuoteen vieressä on hyvä olla tilaa 1500 x 1500 mm, vähintään 1300 x 1300 mm. Jos vuoteen alaosa on avoin, riittää vapaaksi tilaksi 1400 x 1400 mm, mutta vähintään 1200 x 1200 mm. Vastaava vapaa tila tarvitaan päädyssä, jos vuoteeseen siirrytään sen kautta. Tilan tarve riippuu siitä, tarvitaanko liikkumisen apuvälinettä tai avustajaa. 

  • Vuoteen vieressä pitäisi olla vähintään 900 mm leveä kulkuväylä, jotta siitä mahtuu menemään liikkumisen apuvälineellä esim. pyörätuolilla.
  • 900 mm leveys ei riitä, jos vuoteen ympäri pitää päästä apuvälineellä. Kääntymiskohtien pitää olla leveämpiä.
  • Avustajan kanssa toimittaessa (silloin kun ei käytetä apuvälinettä) on tilantarve 700 mm.
  • Kun ei käytetä apuvälinettä eikä avustajaa, 600 mm leveä kulkuväylä on riittävä.

Sähköpistorasioiden sijainti ja laskutila

Moottoroitua sänkyä varten tarvitaan sähköpistorasia sängyn lähellä. Pistorasioita tarvitaan vuoteen lähelle valaisinta ja muita sähkölaitteita varten. Vuoteen vieressä olisi hyvä olla tilaa yöpöydälle tai noin 400 mm pituiselle laskutilalle. Lisäksi makuuhuoneessa tarvitaan mahdollisesti muuta laskutilaa ja tilaa tuolille.

Usein tarvitaan säilytystilaa vaatteita ja muita tavaroita varten, jolloin komerokaappeja tai muuta vastaavaa säilytystilaa on oltava riittävästi. Tarvittaessa vaatekaapit sijoitetaan niin, että niihin on helppo ulottua myös istumakorkeudelta.

Jaa sosiaalisessa mediassa