Valokuva matalasta palvelutiskistä ja pyörätuolissa istuva henkilö sen ääressä.
Julkisten rakennusten erilaisissa toimipisteissä on huomioitava, että kaikki voivat asioida niissä vaivattomasti. Myös kalusteiden ja vaatenaulakoiden pitää soveltua kaikille käyttäjille muodoltaan ja korkeudeltaan.

Palvelupisteet

Palvelutiski suunnitellaan niin, että osa siitä sopii pyörätuolin käyttäjälle ja osa kävelevälle henkilölle. Tiskin sopiva korkeus pyörätuolin käyttäjälle on 750–800 mm.

Palvelutiskin yhteydessä pitää olla induktiosilmukka kuulolaitteen käyttäjiä varten. Tiski valaistaan hyvin. Palvelutiskin yhteydessä ei pidä käyttää lasiseinämää, koska se heikentää kuuluvuutta.

Tuolit ja pöydät

Kalusteet sijoitetaan paikkaan, johon on esteetön pääsy myös pyörätuolilla. Kalustevyöhykkeellä voidaan käyttää kulkuväylistä poikkeavaa pintamateriaalia.

Toimivissa tuoleissa 

  • on selkä- ja käsinojat.
  • sopiva istuimen syvyys on 300–400 mm.
  • istuin on vaakasuora, ei takakenossa.
  • etureuna on pyöristetty, jottei se paina reiden takaosaa.
  • alaosa on avoin.
  • ei ole edessä alhaalla vaakasuoraa poikkipuuta tai muuta umpirakennetta, jottei se vaikeutta tuolilta nousemista.
    ​​​​

Penkeissä ja tuoleissa tarvitaan vaihtelevia istuinkorkeuksia. Mukava tavanomainen istuinkorkeus on noin 450 mm. Istuinkorkeus 500–550 mm on sopiva joillekin käyttäjille ja toisille se taas on 300 mm pituudesta riippuen.

Siirtyminen pyörätuolista toiselle istuimelle on helpointa silloin, kun istuimet ovat suunnilleen samaa korkeutta. Tuolin käsinoja on hyvä saada ylös siirtymisen helpottamiseksi. Pyörätuolin istuimen korkeus on yleensä 500 mm. Lapsen pyörätuolin korkeus on 400 mm.

Pöydän ääressä voi istua myös pyörätuolissa, jos polvitila on mitoitettu oikein. Silloin sen leveys on vähintään 800 mm, korkeus vähintään 670 mm ja syvyys vähintään 600 mm. Sopiva pöydän korkeus on 750–800 mm.

Vaatenaulakot ja säilytyslokerot

Vaatenaulakko suunnitellaan niin, että osaa siitä voivat käyttää myös pyörätuolia käyttävät ja lyhyemmät henkilöt. Sopiva naulakon tai vaatetangon korkeus pyörätuolin käyttäjälle on noin 1200 mm lattiasta. Sokkelittomaan naulakkoon on helppo ulottua pyörätuolista.

Vaarallisia voivat olla vapaasti seisovat naulakot, joista ulkonee hattu- tai ripustuskoukkuja. Hyllyihin ja naulakoihin pitää asentaa suojapäädyt, jotta niihin ei lyödä päätä. Vaatenaulakko voidaan sijoittaa myös syvennykseen tai kaapistoon. Valaistuksen pitää olla riittävä.

Lukittavia säilytyslokeroita sijoitetaan eri korkeuksille. Luukuissa ja avaimissa pitäisi olla kohomerkinnät ja hyvä tummuuskontrasti.

Kalusteiden ja varusteiden säädökset

Edellytyksistä kalusteiden ja varusteiden soveltumisesta myös liikkumis- ja toimimisesteisille henkilöille säädetään Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa F1 Esteetön rakennus, määräykset ja ohjeet 2005. Määräykset ja ohjeet koskevat hallinto- ja palvelurakennuksia, sekä muissa rakennuksissa olevia liike- ja palvelutiloja. Työtiloja sisältäviä muita rakennuksia määräykset ja ohjeet koskevat työn luonne huomioon ottaen.

RakMk Osa F1 Esteetön rakennus

 

 

Lisätietoja
Esteettömiä ratkaisuja – kuvitettu opas rakennusten suunnitteluun ja korjausrakentamiseen: Palvelutiskit, kalusteet (pdf, 1,1Mt)

Liikuntatilat

http://www.vammaisurheilu.fi/images/tiedostot/Esteettomyys/liikuntatilojen_esteettomyyskartoituslomake.xlsx

Jaa sosiaalisessa mediassa