Vaikuttaminen Sisä-Suomen alueella hero
Sisä-Suomen alueeseen kuuluu kaksi hyvinvointialuetta: Keski-Suomen hyvinvointialue ja Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha. Invalidiliitto, järjestöasiantuntijat ja jäsenyhdistysten aktiivit nostavat esiin epäkohtia, vaikuttavat vammaisten henkilöiden käyttämiin palveluihin ja edistävät vammaisten henkilöiden osallisuutta muun muassa vammaisneuvostoissa, työryhmissä ja verkostoissa.

Vammaisneuvostot hyvinvointialueilla

Yksi hyvinvointialueen ja kunnan lakisääteisistä vaikuttamistoimielimistä on vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi tehdä aloitteita, kannanottoja ja lausuntoja. Hyvinvointialueen vammaisneuvostoon valitaan edustajat kunnan/kaupungin vammaisneuvostoista, joissa on vaikuttajina useita Invalidiliiton jäsenyhdistysten jäseniä.

Lue lisää Keski-Suomen hyvinvointialueen vammaisneuvostosta.

Lue lisää Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaisneuvostosta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen vammaisneuvostoon voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: vammaisneuvostonposti@hyvaks.fi. Vammaisneuvostoa puheenjohtaa Jarkko Manninen Wiitaseudun Invalideista. Vammaisneuvostossa ja sen alatyöryhmissä on jäseninä useita invalidiyhdistysten vaikuttajia.

Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaisneuvostoon voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: vammaisneuvosto@pirha.fi. Vammaisneuvoston kannanotot ovat julkisia ja löytyvät pöytäkirjojen liitteinä. Järjestöasiantuntija on jäsenenä vammaisneuvostossa, ja toimii puheenjohtajan estyessä vammaisneuvoston varaedustajana Pirhan aluevaltuustossa. Vammaisneuvoston, vanhusneuvoston ja nuorisovaltuuston edustajilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus aluevaltuustossa. Vaikuttamistoimielimet saivat keväällä 2024 aloiteoikeuden Pirhan aluevaltuuston kokouksiin.

Järjestöasiantuntija edustaa vammaisneuvostoa Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelujen osallisuustyöryhmässä ja on tiiviisti mukana Vammaispalvelujen kehittämisohjelman ”VAPA2035” valmistelussa. Invalidiliiton jäsenyhdistysten aktiiveja ja kokemustoimijoita vaikuttaa hyvinvointialueen työryhmissä, kuten Liikkumisen tuen osallisuusryhmässä sekä VAPA2035-ohjelmaa valmistelevissa kehittämistyöpajoissa.

Vammaisneuvostot kunnissa

Keski-Suomessa on 22 kuntaa ja Pirkanmaalla 23 kuntaa. Jokaisessa kunnassa on oma vammaisneuvostonsa tai yhdistetty vanhus- ja vammaisneuvosto. Järjestöasiantuntija neuvoo ja tukee vammaisneuvostovaikuttajia sekä järjestää heille verkkovälitteisiä ja kasvokkaisia tapaamisia. Jos haluat mukaan vammaisneuvostoon, ota selvää kuntasi vammaisneuvoston valintakäytännöistä ja asetu ehdokkaaksi vammaisneuvostoon omassa yhdistyksessäsi.

Tampereen kaupungin vammaisneuvoston varapuheenjohtajana toimii järjestöasiantuntija. Vammaisneuvoston alainen esteettömyystyöryhmä toteuttaa esteettömyyskatselmuksia esimerkiksi kouluihin, nuorisotiloihin, kulttuurikohteisiin ja liikuntapalveluja tarjoaviin paikkoihin. Lue lisää Tampereen kaupungin vammaisneuvostosta.

Jyväskylän kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtajana toimii Invalidiliiton liittovaltuutettu Satu-Maria Virtanen. Lue lisää Jyväskylän kaupungin vammaisneuvostosta.

Järjestöjen yhteistyö

Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla toimivat vammaisjärjestöt ovat verkostoituneet. Mukaan yhteistyöhön toivotaan myös paikallisia ja alueella toimivia valtakunnallisia yhdistyksiä. Järjestöasiantuntija on aktiivisesti mukana seuraavissa verkostoissa:

Lue lisää Pirkanmaalla toimivista verkostoista täältä.

Järjestöt hyvinvointialueen yhteistyökumppanina 

Hyvinvointialueille on muodostunut omanlaisensa järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyörakenne, jonka tavoitteena on mm. vahvistaa vuoropuhelua hyvinvointialueen kanssa, valmistella järjestöjä koskevia asioita poliittiseen päätöksentekoon, koota yhteen kansalaisjärjestöjen yhteisiä näkemyksiä ja pitää huolta järjestöjen toimintaedellytyksistä.

Keski-Suomessa toimii Järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöytä. Kumppanuuspöydässä vammaisjärjestöjä edustaa Liisa Ansio Keski-Suomen Autismiyhdistyksestä.

Pirkanmaan hyvinvointialueella toimii Pirkanmaan järjestöyhteistyöryhmä. Järjestöyhteistyöryhmässä Pirkanmaan vammaisjärjestöverkostoa edustaa Invalidiliiton järjestöasiantuntija Milla Ilonen ja hänen varallaan Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Minna Ågren.

Järjestötyöryhmää edeltänyt Pirkanmaan järjestöjen sote-ryhmä teki syksyllä 2023 kannanoton järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyöstä hyvinvointialueen johtaja Marina Erholalle. Kannanotto sisältää myös kuvan järjestöjen tarjoamasta turvaverkosta pirkanmaalaisille asukkaille. Lue tästä Tärkeintä on ihminen – Pirkanmaan järjestöjen sote-ryhmän kannanotto.

Kokemustoimintaverkosto

Kokemustoimintaverkosto on valtakunnallinen järjestöjen, alueellisten toimijoiden ja kokemustoimijoiden verkosto, joka edistää kokemustiedon hyödyntämistä palveluiden kehittämisessä. Järjestöjen koulutettu kokemustoimija voi toimia alustajana tai pitää puheenvuoroja tai luentoja ammattilaisille sekä työskennellä työryhmissä. Lue tästä lisää Kokemustoimintaverkostosta.

Pirkanmaalla kokemustoiminnan alueellisessa ohjausryhmässä on jäsenenä kokemustoimija Susanna Mallander. Järjestöasiantuntija on jäsenenä kokemustoimintaverkoston valtakunnallisessa koulutustyöryhmässä.

Lue tästä lisää Invalidiliiton kokemustoiminnasta ja kokemustoimijoista.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa