Pyörätuolilla kelaava henkilö ja alue- ja kuntavaalien ikoneja
22.5.2025
Invalidiliitto kartoitti keväällä 2025 alue- ja kuntavaalien yhteydessä äänestyspaikkojen ja vaalitilaisuuksien esteettömyyttä. Tulokset osoittavat, että vaikka esteettömyydessä on tapahtunut parannuksia, esiintyy edelleen vakavia puutteita, jotka voivat estää äänioikeuden toteutumisen tai vaarantaa vaalisalaisuuden. Yksikin tällainen kokemus on liikaa, koska kyse on perusoikeudesta.

Vaalitilaisuuksia koskeva kysely oli avoinna 12.2.–30.4.2025 ja äänestyspaikkoja koskeva kysely 2.4–30.4.2025. Kyselyihin saatiin vastauksia kattavasti eri puolilta Suomea.

Vaalitilaisuuksissa ja äänestyspaikoilla yhä ongelmia

Vastaajista 37 % havaitsi puutteita äänestyspaikkojen esteettömyydessä. Tämä on pieni parannus aiempiin vaaleihin verrattuna ja kertoo siitä, että äänestyspaikkojen esteettömyyden suhteen on tehty oikeita toimenpiteitä. 74 % kyselyyn vastanneista henkilöistä äänesti ennakkoon, 26 % varsinaisena vaalipäivänä.

Äänestyskoppien liian ahdas sijoittelu ja epäkäytännölliset tilat

Useat vastaajat raportoivat, että esteettömiä äänestyskoppeja joko puuttui tai ne oli sijoitettu niin ahtaasti, että pyörätuolilla ei päässyt äänestyskoppiin. Tilojen esteettömyys ei ollut asianmukainen.

"Kopissa [kirjoitus]taso oli liian korkealla." "[Äänestys]kopista pääsi ulos vain koppia siirtämällä." "Esteettömän sisäänkäynnin edessä oleva luiska oli irtonainen vanerinpala joka ei pysynyt turvallisesti paikoillaan."

Vaalisalaisuuden vaarantuminen ja esteettömän äänestyspaikan puute vakavia ongelmia

Huolestuttavaa on, että vaalisalaisuus ei kaikissa tilanteissa toteutunut.

”Liikuntarajoitteisten äänestyskopin verhoa oli hankala saada kiinni selän takana, koska kopin syvyys ei riittänyt koko pyörätuolille. Osa muista äänestäjistä poistui paikalta ohittaen pt-kopin selkäni takaa niin, että heillä saattoi olla mahdollisuus nähdä pt-kopin sisälle em. verho-haasteen vuoksi.”

Joissain tapauksissa esteetön varsinainen äänestyspaikka puuttui kokonaan. "Oli pakko äänestää ennakkoon koska varsinainen äänestyspaikka on esteellinen eli olisi jäänyt äänestämättä."

Esteettömyyttä voidaan edistää jo pienin keinoin

Kaikki esteettömyyteen liittyvät haasteet eivät vaadi suuria toimenpiteitä. Esimerkiksi liian lähelle seinää asetetun kopin siirtäminen kauemmas seinästä mahdollistaa äänestyskoppiin kääntymisen pyörätuolilla. Jos äänestyspaikka ei ole esteetön, se pitää vaihtaa.

Invalidiliitto on julkaissut äänestyspaikan esteettömyyden tarkistuslistan, joka helpottaa tilojen arviointia jo ennen vaaleja.

Vaalitapahtumat useimmiten esteettömiä – mutta poikkeuksiakin oli

Vaalitapahtumia järjestettiin vastausten perusteella monenlaisissa tiloissa. Vaalitilaisuuksia koskevan kyselyn vastaajista 55 % ei havainnut tapahtumissa esteettömyyteen liittyviä ongelmia. Kuitenkin osa vaalitapahtumien tiloista oli täysin esteellisiä.

Eräs ehdokas halusi järjestää saunatapahtuman yhdessä Suomen suurimmista kaupungeista. Koko kaupungista ei kuitenkaan löytynyt esteetöntä saunaa, mikä osoittaa minkälaisia ongelmia esteettömien vaalitilaisuuksien järjestämisessä voi kohdata.

Invalidiliitto vaatii toimia – perusoikeus ei saa vaarantua

Invalidiliitto toimittaa kyselyjen tulokset tiedoksi oikeusministeriölle ja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tavoitteena on varmistaa, että jokainen äänioikeutettu voi käyttää oikeuttaan äänestää.

Jaa sosiaalisessa mediassa