Tämä kokemus on vuosien takaa, mutta monelle fyysisesti vammaiselle lapselle ja nuorelle se on arkea juuri tälläkin hetkellä. Kiusaaminen on yleinen yhteiskunnallinen ilmiö, mutta se on edelleen ajankohtainen usealle lapselle:
“Minut jätettiin usein porukan ulkopuolelle omien luokkatovereideni toimesta. Tämä ilmeni muun muassa siten, että luokkatoverini odottivat välitunnilla, että pääsin lähietäisyydelle ja juoksivat sitten nopeasti toiseen paikkaan, jättäen minut jälkeen. Sama kaava toistui aina. En pystynyt liikkumaan vammani vuoksi yhtään nopeammin, ja he käyttivät sitä minua vastaan.
Kuudennen luokan lopussa, kun juhlistimme ala-asteen päättymistä olin sairaslomalla koulusta leikkauksen vuoksi. Luokkatoverini sopivat menevänsä yhdessä syömään, mutta minua ei haluttu mukaan. Minulle jopa sanottiin suoraan, etten kuulunut luokkaan. He pitivät luokan päättäjäisbileet – jättäen minut ulkopuolelle.
Kun siirryin yläasteelle, niin kiusaaminen väheni, mutta jatkui kun osa luokkakavereistani, näistä kiusaajista, seurasi perässäni samaan kouluun.
Kiusaamisesta on jäänyt minulle traumat. Aina kun menen uuteen kouluun, niin mietin, että mitäköhän tästä tulee ja otetaanko minut porukkaan.
Kiusaamisella on ollut todella pitkäkestoisia vaikutuksia, oletettavasti koko elämän mittaiset. Pahimpina näin aikuisiällä pelko ulkopuoliseksi jättämisestä ja kalvava epävarmuus.”
Edellinen tarina ei ole ainoa. Viimeisimpien kouluterveyskyselyjen mukaan jopa puolet fyysisesti vammaisista lapsista kokee kiusaamista jo varhaisessa vaiheessa. Vammaiset pojat kokevat kiusaamista huomattavasti enemmän kuin tytöt, ja kaikista vammaisten lasten kohdalla kiusaaminen on yleisempää kuin vammattomilla ikätovereilla.
Toimintarajoitteisella lapsella on
Lähde: Kouluterveyskysely 2017
Invalidiliitto tekee tärkeää työtä häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäisemiseksi. Työllämme haluamme varmistaa, että kaikilla fyysisesti vammaisilla ihmisillä toteutuvat samat ihmisoikeudet kuin muillakin. Myös jäsenyhdistystemme tarjoama vertaistuki on äärettömän tärkeää.
Invalidiliiton työ on pitkäjänteistä työtä, jossa pyritään muuttamaan ihmisten asenteita ja turvaamaan vammaisten lasten oikeudet. Tähän työhön tarvitsemme lahjoituksia.
Tarvitsemme lahjoituksia nyt enemmän kuin koskaan, sillä järjestöjen toimintaan kohdistuvat leikkaukset ovat nyt merkittäviä. Haluamme kuitenkin jatkaa tärkeää työtämme myös vammaisten lasten ja nuorten arjen parantamiseksi sekä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kiitos, että välität.
Lahjoitukset tukevat konkreettisia toimiamme kiusaamisen vastaisessa asennekasvatustyössämme. Näitä ovat mm. vertaistukihenkilöiden koulutus, nuorten vaikuttajien toiminta ja erilaiset tapahtumat sekä seminaarit eri puolilla Suomea.
Myös leiritoiminta tarjoaa vammaisille lapsille ja nuorille mahdollisuuden luoda tärkeitä tukiverkostoja. Samassa tilassa olevat ymmärtävät toisiaan puolesta sanasta. Voit olla oma itsesi ilman, että ympäristö yrittää latistaa tai pakottaa normeihin.
Lahjoituksilla on lisäksi tärkeä rooli tiedon levittämisessä ja pitkäjänteisessä vaikuttamistyössä päättäjien suuntaan.
Tässä kolme askelta, joilla voit mahdollistaa työmme:
Voit olla mukana muuttamassa vammaisten lasten arkea – pienellä teolla on suuri merkitys. Olemme iloisia, jos voit myös jakaa tätä artikkeliamme sosiaalisessa mediassa ja viedä tärkeää kiusaamisen vastaista viestiämme eteenpäin.
Lahjoita nyt ja mahdollista työ kiusaamisen ja syrjinnän torjumiseksi. Kiitos!
Tämä on tärkeä hetki. Kiusaaminen ja syrjintä ovat ongelmia, joihin voimme yhdessä puuttua. Invalidiliitto tekee joka päivä töitä tämän epäoikeudenmukaisuuden poistamiseksi, mutta ilman tukeasi emme voi tehdä tarpeeksi. Lahjoittamalla mahdollistat maailman, jossa fyysisesti vammaiset lapset voivat elää ilman pelkoa ulkopuolelle jäämisestä ja kiusaamisesta.