kuva Ninni Rönkönharjusta
Monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, krooninen kipu

Olen 47- vuotias perheenäiti. Olen elänyt kroonisen kivun kanssa jo 35 vuotta, työelämästä jouduin jäämään pois sairauksien vuoksi vuonna 2011. Elämäni kroonisen kivun, rajoitteiden ja useiden eri diagnoosien kanssa on ollut haastavaa. Dystonia tuo myös lisää ongelmia, koska oireet ilmenevät koko kehon vapinakohtauksina sekä lihasten spastisuutena. Olen kuitenkin vuosien aikana kokenut, että elämässäni on paljon muutakin kuin haasteita mm. arjessa on paljon ilonaiheita perheen, harrastusten ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta. Kuntoutus on tärkeä osa arkeani niin avo- kuin laitoskuntoutustenkin muodoissa, eteenkin kokonaisvaltainen psykofyysinen fysioterapia on auttanut minua paljon eteenpäin.

Erilaiset liikkumisen apuvälineet ovat tulleet avuksi ja osaksi elämääni ja sitä myötä myös esteettömyys ja sen tuomat haasteet. Henkilökohtainen avustaja on myös minulle tärkeä arjessa, elämäni on paljon aktiivisempaa hänen avulla.

Positiivinen elämänasenne auttaa, elämä kantaa vastoinkäymisistä huolimatta ei-niin-ihanteellisissa olosuhteissakin. Omaan asenteeseen voi itse vaikuttaa.

Tulen mielelläni kertomaan elämästäni kroonisen kivun kanssa, ruusuista ja risunoksista. Kuntoutumisen polustani, terveydenhuollon kokemuksista sekä apuvälineiden käytöstä, joista elämäni varrella on kertynyt paljon kokemuksia.

Katso video Ninnistä

Jaa sosiaalisessa mediassa