Hero image
kuvituskuva.
Kirjoittanut Kalle Jokinen 04.09.2023
Toteutin pienen nettikyselyn kiusaamisesta nuorten keskuudessa. Vastauksia lukiessa minulle heräsi iso huoli kiusaamista kokeneista nuorista. Vastauksissa yhdistävä tekijä on vammaisuuden ja erilaisuuden huono sietäminen, mikä on johtanut kiusaamiseen. Mikähän ihme siinä on, että erilaisuus johtaa niin helposti kiusaamiseen? Vammaisiin nuoriin kohdistuvaa kiusaamista on aivan liikaa, sille pitää saada stoppi.

Omasta nuoruudesta on jo kulunut pitkä tovi, mutta jotkin asiat eivät unohdu – olin koulukiusattu. Muistan sen tunteen, kun minut jätettiin porukan ulkopuolelle, nimiteltiin ja oltiin muutenkin ilkeitä, kiusaaminen tuntui todella pahalta. Vuosien varrella olen miettinyt paljon sitä, miksi jouduin kiusaajien kynsiin. En ole keksinyt mitään muuta syytä kuin sen, että olin hieman erilainen. Sairastin lasten nivelreumaa, jonka vuoksi olin lähes koko yläasteen huonossa kunnossa. Ulospäin sairauteni näkyi niin, että kävelin keppien kanssa.  

Kiusaamisen monet kasvot 

Tänä päivänä kiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin ja sitä voi olla vaikea havaita. Nuorilta saaduissa vastauksissa kävi ilmi, että nuoret ovat kokeneet fyysistä väkivaltaa, haukkumista, nimittelyä, perättömien huhujen levittämistä, syrjimistä, henkistä alistamista, ulkonäköön liittyvää kommentointia, nettikiusaamista ja paljon muutakin. Nuori voi olla toiselle nuorelle todella julma. Jo valmiiksi heikommassa asemassa olevaa on helppo lähteä kiusaamaan. Erittäin ikävä nykypäivän ilmiö on netissä tapahtuva kiusaaminen, joka voi olla todella musertavaa.  

Itse selvisin koulukiusaamisesta pitkälti sen takia, että kotona sai olla rauhassa ja onneksi minulla oli koululuokan ulkopuolisia kavereita. Nettikiusaaminen tulee suoraan iholle ja pahasti, eikä se katso paikkaa tai aikaa. Ikävät yksityisviestit, Instagramiin jaettu herjaava sisältö, porukalla WhatsApp-ryhmässä hiostaminen, tässä vain joitakin esimerkkejä. Nettikiusaamiseen on vaikeampi puuttua. Olen kuullut tilanteesta, jossa asiaan on koitettu tehdä väliintulo, mutta se on vain pahentanut tilannetta, jonka seurauksena nettikiusaaminen on muuttunut vieläkin pahemmaksi.  

Kiusaamisen kokeminen on iso kriisi nuorelle  

Kiusaaminen voi jättää jälkeensä pysyviä jälkiä, jotka voivat vaikeuttaa nuoren elämään tulevaisuudessa. Kyselyyn vastanneista nuorista tuntui pahalta, kun jätettiin porukan ulkopuolelle, tuli epätasa-arvoinen olo. Pahimmillaan on pelätty kouluun menemistä ja harrastuksiakin on jouduttu lopettamaan. Vammaisuus tai muu erilaisuus nostaa kiusatuksi tulemisen riskiä.  

On todella raukkamaista lähteä kiusaamaan itseä heikommassa asemassa olevaa nuorta. Nuoren elämä on muutenkin raskasta aikaa. Silloin etsitään omaa identiteettiä. Kiusaaminen tekee tästä entistäkin vaikeampaa. Jokainen nuori tarvitsee ympärilleen ainakin yhden ystävän ja luotettavan aikuisen – mitä vahvempi turvaverkko, sitä paremmat mahdollisuudet nuorella on selättää kiusaaminen.  

Kiusaaminen on yksiselitteisesti väärin ja siihen tulee puuttua. Kyselyyn vastanneet nuoret kertoivat, että kiusaamiseen on puututtu ja, että siitä on ollut paljon apua. Omalla kohdallani koulukiusaaminen väheni, kun kiusaamisesta puhuttiin ja luokkakaverit saivat lisätietoa sairaudestani. 

Me kaikki olemme erilaisia, mutta silti saman arvoisia 

Moni vammainen nuori kokee paljon yksinäisyyttä ja ryhmään kuulumattomuuden tunnetta. Jokaisen vammaisen nuoren pitäisi löytää vertaisryhmä, missä tapaisi saman tyyppisessä elämäntilanteessa olevia nuoria. Toimin Nuorisoyhteistyö Seitissä nuorisotyön suunnittelijana, Seitti jos jokin on toimintaa, joka tarjoaa vammaisille nuorille monipuolista tekemistä. Vertaisryhmässä nuori saa olla oma itsensä ja sieltä löytää kavereita. Seitti on jo pitkään ollut kiusaamisvapaata toimintaa, jossa on tilaa kaikenlaisille nuorille. Viimeiset pari vuotta Seitissä on kehitetty turvallisen tilan periaatteita, jotka luovat hyvän alustan toiminnalle. Mahdollisiin kiusaamistilanteisiin puututaan ja jokaisessa tapahtumassa on nimetty häirintäyhdyshenkilö, jolle voi kertoa epäasiallisesta käytöksestä.  Seitin toiminnassa on monenlaisia tapahtumia, on hyötyä ja hupia. Seitin kaikki tapahtumat toteutetaan esteettöminä ja osallistumismaksutkin ovat hyvin kohtuullisia. Lisätietoja Seitistä, www.seittiweb.org , löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista.  

Kiusaamisen kanssa ei kannata jäädä yksin

Tapahtui kiusaamista sitten koulussa tai harrastuksessa, siitä on aina hyvä kertoa kiusaamisesta aikuiselle. Nuorille suunnattu Sekaisin chat on myös oikein hyvä paikka, mistä saat koulutetulta aikuiselta tukea kiusaamisesta keskusteluun. Apu voi löytyä yllättävänkin läheltä, älä siis häpeä, vaan kerro kokemuksistasi, saat varmasti tukea.  

Kiusaaminen tuntuu todella pahalta, mutta sen yli on mahdollista päästä. Vaikka minullakin on ikäviä muistoja kiusaamisesta, niin elämä on kuitenkin kantanut ja positiivisella asenteella on tullut päästyä pitkälle. Pidä siis itsestäsi hyvää huolta ja kerro kiusaamisesta. Sinua auttavia tahoja on koottu Invalidiliiton Häirintä, syrjintä ja vihapuhe -sivulle

Lopuksi kyselyyn vastanneet nuoret halusivat lähettää terveisiä kiusaajille.  

  • Älä kiusaa, se ei ole coolia. Hyvät tyypit ei kiusaa, vaan puolustaa kiusattua. 

  • Mikään ei ole tarpeeksi hyvä syy kiusata, pahaa oloaan voi purkaa paljon paremminkin keinoin. 

  • Lopeta. Olisiko mukava, jos sinua kiusattaisiin? 

  • Pitäsi hakee apua omiin ongelmiin, eikä kiusata toisia. 

  • Kaikki olemme erilaisia ja kaikki ovat saman arvoisia, joten älä rupea kiusaamaan, sillä kiusaaminen syö myös kiusaajaa. 

 

Lisätietoja Seitin nuorisotyön suunnittelija Kalle Jokiselta.

Jaa sosiaalisessa mediassa