Hero image
Pyörätuolia käyttävä nainen kurkottaa keittiön kaappiin.
Kirjoittanut Susanna Korkeakangas 22.03.2022
Mitä koti merkitsee sinulle? Onko se paikka, jossa voit rentoutua ja olla oma itsesi? Onko koti turvasatamasi ja suojasi? Vai onko koti sinulle paikka, jossa käyt vain nukkumassa? Koti on monelle meistä hyvin henkilökohtainen, todella rakas ja jopa osa identiteettiä.

Voisitko asua nykyisessä kodissasi, jos toimintakykysi jollain tavalla muuttuisi? Riittäisikö kynnysten poistaminen ja oviaukkojen leventäminen vai tulisiko suurempi remontti tarpeelliseksi? Miltä tuntuisi, jos joutuisit jättämään kotisi, koska et pystyisi enää tekemään päivittäisiä toimiasi kodissasi tai joutuisit odottamaan muutostöitä puoli vuotta tai jopa vuoden? Mitä jos et pääsisi ulos, koska uloskäynnillä olisi este? Olisit vankina kodissasi ja kodin sisälläkin tehtävät toimet olisivat hankalia tilanpuutteen takia.  

Esteettömyys asunnossa on ennen kaikkea kodin toimivuutta. Sitä, että kaikki arjen toiminnot onnistuvat ja ihminen pystyy rentoutumaan ja tekemään kotonaan myös mieluisia asioita. Toimiva koti on tärkeä jokaisessa elämän vaiheessa. Esteettömiä ja toimivia koteja tarvitsee meistä jokainen. Omakotitaloa rakentaessa, asuntoa ostaessa tai vuokrattaessa kannattaa pohtia, onko asunto käytännöllinen jokaisessa elämänvaiheessa. Esteettömyyden tarve voi olla väliaikaista, kuten lastenvaunujen kanssa toimiminen, liikkuminen kyynärsauvojen kanssa tai tilapäinen sairaus, jonka aikana tarvitaan liikkumisen apuväline. Esteettömän asunnon tarve voi myös olla pysyvä sairauden tai vammautumisen takia. Kodin toimivuutta kannattaa miettiä jo ennalta ja varautua edes hiukan erilaisiin tilanteisiin.  

Esteettömien asuntojen tarve kasvussa 

Paljon keskustellaan siitä, tarvitseeko kaikkien asuntojen olla esteettömiä. Tästä ei onneksi tarvitse olla huolissaan, sillä valtaosa asuntomarkkinoilla tarjolla olevista kohteista on esteellisiä ja sellaisen asunnon haluavalle varmasti myös löytyy vaihtoehtoja.  

Asumisen tarpeet ja toiveet kuitenkin muuttuvat esimerkiksi väestön ikääntymisen myötä ja esteettömille asunnoille on yhä enemmän kysyntää.  On arvioitu, ettei uudisrakentamisella edes saada katettua tulevaa tarvetta. Edelleen uudisrakennuksiakaan ei suunnitella riittävän esteettömiksi ja säädöksiä yritetään kiertää. Asunnoissa säästetään tilaa innovaatioilla, joita oikeastaan kukaan ei halua. Haluaisitko itse yhdistetyn WC- ja eteistilan?  

Ajatellaan, että esteettömyys on kallista ja esteetön asunto vaatii paljon neliöitä. Esteettömyys mielletään myös herkästi laitosmaisiin ratkaisuihin, joissa kodin viihtyisyys kärsii. Todellisuudessa avara pohjaratkaisu ja järkevästi suunniteltu pesuhuone ovat usein avainasemassa esteettömyyden kannalta. Toki asunnosta tulee olla myös esteetön kulku ulos ja sisään. Esteetön asunto voi olla myös esteettinen. Koteihin suunnitellut ratkaisut ovat usein kauniita ja viihtyisiä.  

Esteettömyyden huomiointi remonttien yhteydessä 

Jokaisen peruskorjauksen ja remontoinnin yhteydessä tulisi suunnitella miten esteettömyyttä voitaisiin kehittää. Väestön ikääntyminen on tuonut paineita taloyhtiöille; miten turvataan asuminen myös toimintakyvyn heiketessä? Suomessa on paljon hissittömiä kerrostaloja, joihin mietitään erilaisia ratkaisuja, kuten jälkiasennettavia hissejä. Onneksi näihin on mahdollista saada hissiavustusta ja muiden esteiden poistamiseen esteettömyysavustusta. Yksittäisten asuntojen esteettömyyttä ja toimivuutta voi lisätä pienilläkin ratkaisuilla, kuten kynnysten poistamisella ja oviaukkojen leventämisellä. Tarpeen vaatiessa joudutaan poistamaan väliseiniä tai suurentamaan kylpyhuonetta. Asunnon esteiden poistamiseenkin on mahdollista saada avustusta tai vähintäänkin remontoinnin työosuudesta voi hakea kotitalousvähennystä.  

Asuntojen esteettömyyttä voi kehittää joka vaiheessa. Ihanteellisinta olisi, jos esteettömyys olisi huomioitu myös suunnittelussa ja uudisrakentamisessa. Vanhoihinkin rakennuksiin saadaan kehitettyä esteettömyyttä ja varsinkin rakennusten muiden peruskorjausten yhteydessä kannattaa rakentaa yhteistilat esteettömiksi. Yksittäisten asuntojen muutostöissä toimiva ja asukkaalle sopiva koti saadaan aikaan hyvällä yhteistyöllä ja asukkaan tarpeita kuunnellen.  

Asuntojen esteettömyyteen voit tutustua enemmän uudella verkkokurssillamme. Tutustu kurssin esittelysivuun tästä.  

Jaa sosiaalisessa mediassa