Nainen hississä.
Hissille pitää olla esteetön kulkuyhteys. Sen on oltava riittävän suuri, jotta myös apuvälineiden kanssa liikkuva voi sitä käyttää. Hissikorin on hyvä olla niin tilava, että siinä voi kääntyä pyörätuolilla ja rollaattorilla. Rollaattorilla ei ole mahdollista peruuttaa ulos hissistä kuten pyörätuolilla.

Hissikori

Hissikorin vähimmäismitat: leveys 1100 mm ja syvyys 1400 mm. Tämän kokoisessa hississä ei mahdu kääntymään ympäri pyörätuolilla tai rollaattorilla. Oviaukko sijoitetaan tällöin lyhyemmälle seinälle.

 

Hissin ovet

Hissin löytymistä helpottaa, kun ovet erottuvat tummuuskontrastina seinäpinnasta.

Hissin oviaukon vapaa leveys on vähintään 850 mm, suositus on kuitenkin vähintään 900 mm. Hissiin asennetaan automaattiset liukuovet yleensä yhdelle lyhyelle seinälle. Jos hissin molemmissa päissä on ovi, kuilun mitat kasvavat riippuen valmistajasta ja valitusta ovityypistä.

Hissin edessä kerrostasanteella täytyy olla vapaata tilaa pyörätuolilla kääntymiseen halkaisijaltaan vähintään 1500 mm.

  • Jos ovi on hissikorissa, jonka leveys on 1100 mm, on hissikorin pitemmällä seinällä oviaukon vapaan leveyden oltava vähintään 1200 mm. Hissin pysähtymistarkkuus on ±10 mm.
  • Jos hissin oven leveys on vain 850 mm, tasanteen mitoituksessa otetaan huomioon, että ovesta voi ajaa kohtisuoraan.
  • Jos hississä on kääntöovi, se suunnitellaan niin, että ovi voidaan avata myös kaukosäätimen avulla.

Oven kääntymiskuvio voidaan merkitä lattiaan tummuus- ja tuntokontrastin avulla. Hissin löytymistä helpottaa, kun ovet erottautuvat tummuuskontrastina seinäpinnasta.

 

Hissin kutsu- ja käyttöpainikkeet

Hissin kutsupainikkeet ja hissikorin käyttöpainikkeet sijoitetaan pyörätuolin käyttäjän ulottuville 900–1100 mm lattiasta ja vähintään 400 mm nurkasta. Painikkeiden on oltava riittävän suuret, halkaisija on vähintään 25 mm. Painikkeissa

  • käytetään kohonumeroita, joissa on hyvä tummuuskontrasti.
  • on tärkeää, että uloskäyntikerroksen painike on väriltään poikkeava, esimerkiksi vihreä, ja 5 mm enemmän koholla kuin muut painonapit.

Pyörätuolin käyttäjälle vaakasuora painikerivi on suositeltava. Painikkeiden käyttöä helpottaa paneelin kääntäminen ulkonemaan seinästä 45 asteen kulmassa.

Hissikorin varusteet

Hissi varustetaan kerrosten numeron ilmoittavalla puheopastuksella.

Hissikoriin sijoitetaan käsijohteet 900 mm korkeudelle. Käsijohde on

  • halkaisijaltaan 30–45 mm suuruinen
  • pyöreä tai pyöristetty
  • 35 mm etäällä seinästä.

Peili voidaan asentaa hissikorin takaseinään niin, että sen alareunan korkeus lattiasta on vähintään 300 mm. Hissiin voidaan asentaa kääntöistuin, jonka korkeus on 500 mm lattiasta. Istuimen syvyys on 300–400 mm.

Hississä ja sen edustalla pitää olla hyvä valaistus. Valaistusvoimakkuudeksi suositellaan 300 lx.
 

 

EU:n säädöksiä hisseistä (englanniksi)

 

Lisätietoa


Videoklipit: hissi
Esteettömiä ratkaisuja -opas: Hissit (pdf, 1,6 Mt)
Valtakunnallinen hissihanke Hissi -Esteetön Suomi 2017
Suomen Hissiyhdistys ry:n Hissiopastusta-sivut

Jaa sosiaalisessa mediassa