Iloisia aikuisia ja lapsia. Kuvituskuva.

Harvinaiset-yksikkö

Edistämme harvinaissairaiden asemaa jakamalla tietoa ja järjestämällä mahdollisuuksia vertaistukeen. Mitä harvinaisempi sairaus on, sitä vähemmän tietoa, neuvontaa ja vertaistukea on saatavilla.

Harvinaiset sairaudet voivat olla perinnöllisiä, eteneviä tai henkeä uhkaavia sekä koko kehon toimintoihin vaikuttavia oireyhtymiä. Ne koskettavat erityisesti lapsia. Joidenkin sairauksien syntyperää ei tunneta lainkaan. Oireet ja vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. 

Erilaisia harvinaisia sairauksia tai vammoja tunnetaan noin 8 000. Sairaus tai vamma on EU:n määritelmän mukaan harvinainen, kun sitä esiintyy väestössä korkeintaan viidellä 10 000:sta. Suomessa se tarkoittaa alle 2 700 henkilön sairaus- ja vammaryhmiä. 

Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö toteuttaa toimintaa harvinaisia tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville. Järjestämme erilaisia tapaamisia ja koulutuksia, joissa tarjoamme ajantasaista tietoa ja mahdollisuuksia vertaistukeen. Toimintaa järjestetään eri ikäryhmille ja teemoittain huomioiden myös perheet. 

Neuvomme ja opastamme harvinaissairaita ja heidän läheisiään sekä ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään harvinaissairaita ihmisiä. 

Harvinaiset-yksikön esite:

Tilaa Harvinaiset-yksikön uutiskirje

Voit tilata Harvinaiset-yksikön ja muita Invalidiliiton uutiskirjeitä täältä.

 

Toimintamme rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Palvelumme eivät edellytä yhdistysjäsenyyksiä. Ota rohkeasti yhteyttä, kun tarvitset tietoa harvinaisesta sairaudesta.

Tummansininen pyöreä logo jossa Veikkauksen logo ja teksti tuettu Veikkauksen tuotoilla

 

Yhteistyö

Olemme valtakunnallisen Harvinaiset-verkoston jäsenyhteisö. Harvinaiset-verkosto on harvinaistyötä tekevien sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöverkosto.

harvinaiset-verkoston logo


Kuulumme myös kansainväliseen harvinaisten allianssiin Eurordikseen.

eurordisin logo

Vertaistuki

Invalidiliitossa vertaistukea antavat koulutuksen käyneet henkilöt, joilla on omakohtainen kokemus harvinaisesta sairaudesta oman sairauden tai lapsen sairauden kautta. Vertaistukea välitetään tukea kaipaaville.