Harvinaiset-yksikkö

Harvinaiset-yksikkö

Edistämme harvinaissairaiden asemaa jakamalla tietoa ja järjestämällä mahdollisuuksia vertaistukeen. Mitä harvinaisempi sairaus on, sitä vähemmän tietoa, neuvontaa ja vertaistukea on saatavilla.

Harvinaiset sairaudet voivat olla perinnöllisiä, eteneviä tai henkeä uhkaavia sekä koko kehon toimintoihin vaikuttavia oireyhtymiä. Ne koskettavat erityisesti lapsia. Joidenkin sairauksien syntyperää ei tunneta lainkaan. Oireet ja vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. 

Erilaisia harvinaisia sairauksia tai vammoja tunnetaan noin 8 000. Sairaus tai vamma on EU:n määritelmän mukaan harvinainen, kun sitä esiintyy väestössä korkeintaan viidellä 10 000:sta. Suomessa se tarkoittaa alle 2 700 henkilön sairaus- ja vammaryhmiä. Vaikka harvinaissairauksien tutkimus ja diagnostiikka kehittyvät, vakiintuneiden hoitomuotojen ja kuntoutuksen edistämiseksi on vielä paljon tehtävää

EU:n 27:ssä jäsenvaltiossa arvioidaan harvinaisia sairauksia sairastavia olevan 6–8 prosentilla väestöstä eli 27–36 miljoonalla ihmisellä. Harvinaiset-yksikkömme järjestää

  • diagnoosi-, teema- ja aluetapaamisia,
  • vertaistapahtumia,
  • luentoja ja tietoiskuja.

Neuvoo ja opastaa

  • harvinaissairaita ja heidän läheisiään,
  • ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään harvinaissairaita ihmisiä,
  • muita asiasta kiinnostuneita.

Tuottaa tietoa ja julkaisee

  • oppaita, kuten diagnoosi- ja kuntoutusoppaat,
  • verkkosivua ja uutiskirjeitä,
  • asiantuntija-artikkeleita.

Harvinaiset-yksikön esite:

Tilaa Harvinaiset-yksikön uutiskirje

Voit tilata Harvinaiset-yksikön ja muita Invalidiliiton uutiskirjeitä täältä.

Toimintamme rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Palvelumme eivät edellytä yhdistysjäsenyyksiä. Ota rohkeasti yhteyttä, kun tarvitset tietoa harvinaisesta sairaudesta.

Tummansininen pyöreä logo jossa Veikkauksen logo ja teksti tuettu Veikkauksen tuotoilla

 

Ajankohtaista

Tapahtumat ja muun toiminnan näet täältä >>

 

Yhteistyö

Olemme valtakunnallisen Harvinaiset-verkoston jäsenyhteisö. Harvinaiset-verkosto on harvinaistyötä tekevien sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöverkosto.

harvinaiset-verkoston logo


Harvinaiset-yksikkömme on myös kansainvälisen harvinaisten allianssin, Eurordisin jäsen.

eurordisin logo

Vertaistuki

Invalidiliitossa vertaistukea antavat koulutuksen käyneet henkilöt, joilla on omakohtainen kokemus harvinaisesta sairaudesta oman sairauden tai lapsen sairauden kautta. Vertaistukea välitetään tukea kaipaaville.