Sauna

Sauna

Väljät peseytymistilat ovat ilo kaikissa elämäntilanteissa. Väljyyden lisäksi toimiva kylpyhuone edellyttää hyvää pohjaratkaisua. Materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi pesutilojen turvallisuuteen. Saunassa turvallisuutta lisäävät esimerkiksi korkeussäädettävät lauteet tai koko tilaa lämmittävä kiuas.

Peseytymistilojen toimivuuden ja turvallisuuden kannalta on hyvä huomioida, että ovien aukeamissuunta on ulospäin. Kynnykset on hyvä jättää kokonaan pois tai asentaa niiden yhteyteen matalat kynnysluiskat. Kynnys on mahdollista korvata esimerkiksi kynnyskaivolla, joka estää kosteuden leviämisen peseytymistiloista muualle asuntoon.

Varusteet

Tukikaiteet esimerkiksi wc-istuimen, lavuaarin ja suihkun vieressä ovat käytännöllisiä. Myös seinään kiinnitettävä, käännettävä suihkuistuin on kätevä. Tukikaiteita ja suihkuistuimen voi asennuttaa helposti jälkikäteenkin. Tärkeää on, että niille löytyvät sopivat sijoituspaikat, jotka on otettu huomioon seinän rakenteen toteutuksessa.

Peseytymistiloissa tarvitaan reilusti lasku- ja säilytystilaa kosmetiikka- ja kylpytarvikkeille. Pöytätasoon upotettava pesuallas on hyvä ratkaisu, jolloin tilaan saadaan lisää laskutilaa ja altaan ympärille on mahdollista kiinnittää tukikaide.

Wc-istuimelta ulottuu pesualtaalle ja käyttämään bidee-suihkua, kun wc-istuin ja pesuallas on sijoitettu lähekkäin. Kosketusvapaat hanat mahdollistavat bidee-suihkun asentamisen wc-istuimen viereen, vaikka vesipiste olisikin kauempana.

Vesipisteiden ja sähköpisteiden sijoittelussa on tärkeää, että asukas ylettyy niihin ja pystyy käyttämään niitä turvallisesti. Sijoittelun lähtökohtana pitäisi olla sähköpisteiden käyttötarkoitus. Monista vanhoista taloista puuttuu vikavirtasuojakytkin, joka on sulakkeen antamaa suojausta täydentävä lisäsuojalaite. Se on tarpeen mm. kylpyhuonetiloissa, joissa sähkön käyttöolosuhteet ovat kosteuden takia tavallista vaarallisemmat. Puuttuva vikavirtasuojakytkin kannattaa asentaa kylpyhuoneremontin yhteydessä. 

Turvallisuus

Peseytymistilojen ja saunan materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi turvallisuuteen. Lattiapinta ei saa olla märkänäkään liukas. Peseytymistilan ja saunan lattian voi päällystää esimerkiksi kitkamatolla, joka on sitä pitävämpi, mitä karheampi pinta on. Keraamiset lattialaatat kannattaa käsitellä liukkaudenestoaineella. Märkätiloissa on hyvä olla lattialämmitys, sillä se nopeuttaa lattian kuivumista ja pienentää liukastumisriskiä. Irrallisia mattoja ei kannata käyttää lainkaan kompastumisten välttämiseksi.  

Saunassa käytännöllinen ratkaisu on kiuas, josta löyly ulottuu koko saunatilaan, myös matalalle, jolloin korkeita lauteita ei välttämättä tarvita lainkaan. Korkeussäädettävä laudejärjestelmä on myös toimiva ja turvallinen vaihtoehto. Kiuas pitää olla suojattu alhaalta asti, jolloin estetään palovammat. Kuumenemattomat puiset tukikaiteet/käsijohteet helpottavat saunassa liikkumista. Ylös nostettavat lauteet tekevät siivouksesta vaivatonta.

Valaistus

Kylpyhuoneessa tarvitaan tehokasta valaistusta. Yleisvalaistuksen lisäksi hyvä peilivalaisin on hyödyllinen. Peilivalaistus kannattaa toteuttaa niin, että valo tulee hieman epäsuorasti yläviistosta, jolloin kasvoille saadaan kevyt varjo ylhäältä alaspäin. Lievä varjonmuodostus parantaa näkemistä. Peilivalaisin on usein kiinteänä valmiissa kylpyhuonekalusteissa. Jos mahdollista, valaistus on hyvä kytkeä kahteen ryhmään, jolloin sitä voi tarvittaessa säädellä eri tavoin. Valaisinten valinnassa pitää ottaa huomioon, että ne soveltuvat kosteaan tilaan.

Saunassa ei yleensä pyritä tehokkaaseen valaistukseen. Lauteiden alle sijoitettavat valaisimet helpottavat turvallista liikkumista saunassa. Saunatiloissa voidaan käyttää vain kuumuutta kestäviä valaisimia. Myös tavalliset kostean tilan valaisimet ovat käyttökelpoisia, kunhan ne sijoitetaan riittävän matalalle, jolloin ne eivät kuumennu liikaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa