Kuvituskuva.
Esteettömässä keittiössä esimerkiksi pyörätuolia käyttävä henkilö pystyy toimimaan ja liikkumaan vaivattomasti. Tärkeää on, että työpisteet, kuten liesi, työpöytä, tiskialtaat ja -kone tai jääkaappi, on sijoitettu toiminnallisesti oikein ja että keittiössä on riittävästi tilaa liikkumiseen.

Ruoanvalmistustila

Keittiössä on oltava kalusteista vapaa kääntymistila, jonka halkaisija on vähintään 1300 mm. Palveluasumiseen ja liikkumis- tai toimimisesteisen henkilön tuettuun asumiseen tarkoitetun asunnon keittiössä kääntymistilan halkaisijan on oltava vähintään 1500 mm.

Ruoanvalmistustilan mitoituksen määrää siellä tehtävä työ ja sen vaatima tila sekä asunnon ja ruokakunnan koko. Esteettömän keittiön suunnittelun lähtökohtana on se, että ruoanvalmistusta voidaan tehdä pyörätuolissa istuen ja tuen varassa seisten. Keittiön suunnittelussa otetaan huomioon kaikkien asunnon asukkaiden tarpeet.

Esteettömässä keittiössä

  • siirtymistä paikasta toiseen ja esineiden siirtelyä tarvitaan mahdollisimman vähän.
  • työpisteiden ja ruokapöydän sekä säilytyskalusteiden väliset etäisyydet ovat lyhyitä.
  • tiskialtaan ja lieden molemmilla puolilla on laskutilaa.
  • työtasojen ja astianpesualtaan alla on vapaa polvitila.
  • jääkaapin avautumispuolella on laskutilaa.
  • kodinkoneita ja säilytystiloja ylettyy käyttämään pyörätuolistakin.

Kalusteet ja laitteet

Keittiön kalusteet ja kodinkoneet valitaan keittiössä työskentelevän henkilön toiminnallisten tarpeiden mukaan. Kalusteiden säädettävyys, liikuteltavuus ja muunneltavuus mahdollistavat tilan kalustamisen erilaisiin tarpeisiin.

Säilytystilat vähenevät, kun tavallinen keittiö muutetaan esteettömäksi. Osa työtasojen alla olevista kaapeista poistetaan polvitilan saamiseksi.

Esteettömissä kalusteratkaisuissa

  • pitkät pöytätasot helpottavat tavaroiden siirtämistä tasoa pitkin vetämällä tai lyhyillä nostoliikkeillä.
  • pyörätuolin käyttäjälle työtason sijoituskorkeus on 750–900 mm.
  • kalusteiden korkeutta lattiasta voidaan tarvittaessa säätää sähköisesti tai mekaanisesti esimerkiksi kisko- tai koukkukiinnityksin.
  • komeroiden ja kylmäsäilytystilojen ovien avaamispuolen etäisyys nurkasta on vähintään 400 mm, jotta oven ylettää avaamaan pyörätuolista käsin.
  • yläkaappien ovien on hyvä avautua 180 astetta, jotta ne eivät avoimina ollessaan aiheuta törmäysvaaroja.
  • kalusteiden sokkelit ovat sisäänvedettyjä vähintään 150 mm ja sokkelien korkeus on vähintään 200 mm (kalusteet voivat olla myös sokkelittomia, jolloin kalusteen alla olevan vapaan tilan korkeus on vähintään 200 mm).
  • ulosvedettävät laatikostot ovat hyllykaappeja helppokäyttöisempiä.
  • kaapeissa olevat, ovien aukeamisen myötä syttyvät valot helpottavat tavaroiden näkemistä kaapeissa.
  • siirrettävien laatikostojen ja jätevaunujen avulla työpöydän alle saadaan tarvittaessa vapaata polvitilaa.
  • tukevat ulosvedettävät laskutilat toimivat aputasoina työskentelyä ja astioiden siirtoa varten.
  • käsijohde pöydän reunassa auttaa säilyttämään tasapainon.
  • uunin, astianpesukoneen ja jääkaapin sijoittaminen riittävän korkealle lattiasta vähentää kumartumisen tarvetta ja helpottaa toimimista.
  • esiin vedettävät kaapin sisäosat (hyllyt tai korit) helpottavat käyttöä.
  • lyhyt kasvuiselle henkilölle on hyvä ratkaisu kaapiston alle sokkelin paikalle asennettu astinlaudasta, joka on sisään työnnettävä ja ulos vedettävät tarpeen mukaan (sen avulla ulottuminen keittiössä työskentelyssä paranee).
Ulottuminen pyörätuolista keittiössä, piirroskuva.

Ulottuminen kalusteisiin. (Lähde Esteetön rakennus ja ympäristö. Rakennustieto 2019.)

Ruokailutila

Ruokailutilan mitoituksessa otetaan huomioon asunnon asukkaiden lukumäärän lisäksi vieraiden, seurustelun sekä apuvälineen kanssa liikkumisen tilavaatimukset. Esteettömässä asunnossa ruokapöytä on hyvä sijoittaa ruoanvalmistustilan läheisyyteen.

Suositeltava ruokapöydän etäisyys kiintokalusteista tai seinästä on 1300–1500 mm. Silloin ruokapöydän ääreen pääsee kääntymään pyörätuolilla ja pyörätuolissa istuvan henkilön takaa mahtuu kävelemään. Pyörätuolin käyttäjä tarvitsee ruokapöydän ääressä vapaata tilaa 800–1100 mm. Rollaattorin käyttäjä tarvitsee kulkiessaan vapaata tilaa pöydän ja tuolien takana kulkiessaan 800 mm. Rollaattorin kanssa tuolille istumaan siirtyvän apuvälineelle tarvitaan tilaa istuinpaikan viereen. Pöydän leveydeksi suositellaan 850–1100 mm.

Ruokapöydän tilantarve, piirroskuva.

Liikkumisen apuvälineiden käytön tilantarve ruokapöydän ääressä. (Lähde Esteetön rakennus ja ympäristö. Rakennustieto 2019.)

Ruokapöydän jalkarakenne ei saa pienentää vapaata polvitilaa. Klaffi pöydän päässä voi mahdollistaa pöydän käytön pyörätuolissa istuen, jos pöydän polvitila on liian matala. Polvitilan korkeudeksi riittää yleensä 670 mm. Vapaan polvitilan koko on tarkistettava aina käyttäjän mukaan.

Pyöreä pöytä on pyörätuolin käyttäjälle toimiva ratkaisu, jos pöydässä on yksi jalka keskellä ja pöytä on riittävän tukeva sekä kestää reunaan nojaamista keikahtamatta.

Valaistus ja pistorasiat

Ruoanvalmistus- ja ruokailutilan pistorasiat sijoitetaan niin, että niiden käyttö on mahdollista myös pyörätuolista käsin. Sopiva korkeus on 400–1100 mm lattiasta. Katkaisimien sopiva sijoituskorkeus 900–1100 mm lattiasta.  

Keittiön ja ruokailutilan yleisvalaistuksen pitää olla tasainen ja tehokas. Työtasoille saa jäädä hämäriä nurkkauksia. Yleisvalaistuksen voimakkuudeksi suositellaan 300–500 lx ja työtasoille 500–700 lx. Hyvä ja riittävä valaistus ennaltaehkäisee tapaturmia.

Jaa sosiaalisessa mediassa