Keittiö

Keittiö

Esteettömässä keittiössä esimerkiksi pyörätuolia käyttävä henkilö pystyy toimimaan ja liikkumaan vaivattomasti. Keittiössä on tärkeää eri työpisteiden kuten lieden, tiskialtaan tai jääkaapin sijoittaminen sekä riittävä tila liikkumiseen.

Keittiöitä on erilaisia – on erillisiä keittiöitä, olohuoneeseen yhdistettyjä tupakeittiöitä ja keittokomeroita. Asukkaan tarpeet ja toiveet määrittelevät, minkälainen keittiö on toimivin. Yhä useammalle keittiö on muutakin kuin ruuanlaittoa ja ruokailua varten varattu tila. Keittiössä tehdään ruokaa, oleskellaan ja ruokaillaan vieraiden kanssa. Siellä tehdään töitä tai läksyjä.

Esteettömässä keittiössä

 • siirtymistä paikasta toiseen ja esineiden siirtelyä tarvitaan mahdollisimman vähän.
 • työpisteiden ja ruokapöydän sekä säilytyskalusteiden väliset etäisyydet ovat mahdollisimman lyhyitä.
 • pöytätasoa on riittävästi; tiskialtaan ja lieden molemmilla puolilla on vähintään 600 mm laskutilaa.
 • työtasojen alla on polvitilaa; polvitilan leveys on vähintään 600 mm.
 • jääkaapin avautumispuolella on laskutilaa.
 • kodinkoneita, laatikoita ja komeroita ylettyy käyttämään pyörätuolistakin. 

Keittiön kalusteet ja kodinkoneet suunnitellaan keittiössä työskentelevän henkilön toiminnallisten tarpeiden mukaan. Riittävän pitkät pöytätasot helpottavat tavaroiden siirtämistä tasoa pitkin vetämällä tai lyhyillä nostoliikkeillä. Työtason sijoituskorkeus on 750-900 mm. 

Tärkeää on että seinärakenteet kestävät kalusteiden kiinnityksen eri korkeuksille.

Komeroiden ja kylmäsäilytystilojen ovien avaamispuolen etäisyys tulee olla nurkasta vähintään 400 mm, jotta oven ylettää avaamaan pyörätuolista käsin.

Kalusteryhmien välillä tarvitaan halkaisijaltaan vähintään 1300 mm:n tila, jotta keittiö soveltuu myös pyörätuolin ja rollaattorin käyttäjälle.

Kalusteiden sokkelit ovat sisäänvedettyjä vähintään 150 mm ja sokkelien korkeus on vähintään 200 mm. Kalusteet voivat olla myös sokkelittomia, jolloin kalusteen alla olevan vapaan tilan korkeus on vähintään 200 mm. Vapaa tila voi kalusteryhmien välillä olla enintään 1800 mm. Muuten etäisyydet eri työpisteiden välillä kasvavat liian suuriksi, mikä hankaloittaa joustavaa työskentelyä.

Ruokailutila

Esteettömässä keittiössä on hyvä olla tila ruokailua varten varten. Etäisyys ruokapöytään liedeltä, työtasolta ja jääkaapilta on mahdollisimman lyhyt.

 • L-mallisessa keittiössä ruokailutila muodostuu luontevasti kiintokalusteita vastapäätä olevaan nurkkaan. Suositeltava ruokapöydän etäisyys kiintokalusteista on 1400 mm.
 • I-keittiössä on keittiön koosta ja muodosta riippuen mahdollisesti tilaa myös ruokapöydälle.
 • II- ja U-keittiöissä tarvitaan ruokapöytää varten erillinen tila, jolloin etäisyys muodostuu epämukavan pitkäksi.

Kokonaan keittiöstä erillinen ruokailutila on hyvä ratkaisu vain, jos sinne johtava kulkuväylä on lyhyt, suora ja esteetön. Jos ruokailutila on keittiön viereisessä huoneessa, voidaan astioiden siirtämistä ruokapöydälle helpottaa tarjoiluvaunun tai huoneiden välillä olevan luukun avulla. Paras tapa on sijoittaa luukku niin, että astiat voidaan työntää sen läpi samassa tasossa työpöydältä suoraan ruokapöydälle.

Jos keittiössä ei ole tilaa ruokapöydälle, sinne järjestetään ruokailumahdollisuus kahdelle hengelle käyttämällä aputasoa tai vastaavaa.

Ruokapöytä

Pyöreä pöytä vaatii enemmän tilaa kuin suorakaiteen muotoinen pöytä. Pyöreä pöytä on pyörätuolin käyttäjälle hyvä ratkaisu, jos pöydässä on vain yksi jalka keskellä ja pöytä on riittävän tukeva sekä kestää reunaan nojaamista keikahtamatta.

Suorakaiteen muotoisen pöydän mitoituksessa varataan pyörätuolille 900 mm levyinen vapaa tila. Jotta pyörätuolilla mahtuu ajamaan pöydän ääreen sivusta päin, vapaan tilan syvyyden pitää olla vähintään 1100 mm. Vapaan leveyden pöydän jalkojen välissä pitää olla vähintään 1200 mm.

 • Jotta pöydän ääressä pyörätuolissa istuvan henkilön takaa mahtuu esteettömästi kävelemään, pöydän vieressä tarvitaan vapaata tilaa vähintään 1300 mm.
 • Jos henkilö ohittaa pyörätuolin kantaen tarjotinta, tilaa tarvitaan vähintään 1400 mm.
 • Jotta pyörätuolilla mahtuu ohittamaan pöydän ääressä pyörätuolissa istuvan henkilön, vapaan tilan pöydän reunasta laskettuna täytyy olla vähintään 1500 mm.
 • Suuret pyörätuolit saattavat tarvita enemmän tilaa syvyyssuunnassa pöydän ulkopuolella. Pyörätuolin ohjausyksikkö voi vaikeuttaa pöydän ääreen pääsyä.

Ruokapöytä valitaan niin, että sen jalkarakenne ei estä vapaan polvitilan muodostumista. Polvitilan leveyden on oltava vähintään 800 mm, jos pöydän ääreen pääsee ajamaan kohtisuoraan.

Ulkoneva klaffi pöydän päässä voi mahdollistaa pöydän käytön pyörätuolissa istuen myös silloin, kun pöydän polvitila on muilta osin liian matala. Polvitilan korkeudeksi riittää yleensä 670 mm. Mitat on tarkistettava yksilöllisesti.

Ruokailutilassa pistorasioiden pitää olla ruokapöydän lähellä noin 1000 mm lattiasta ja vähintään 500 mm nurkasta. Sähkövirtaa voidaan tarvita pöydässä käytettävää sähkölaitetta, kuten leivänpaahdinta tai apuvälinettä, kuten hengityslaitetta varten.

Keittiön työ- ja säilytystilat

Kun keittiö muunnetaan esteettömäksi, säilytystilat vähenevät. Osa työtasojen alla olevista kaapeista poistetaan riittävän polvitilan saamiseksi. Jotta tarpeellinen määrä säilytystilaa saadaan mahtumaan keittiöön, 1–2 hengen taloudessa käytettävä keittiön tilamitoitus vastaa 4–5 hengen talouden tilantarvetta.

Jos tilanpuutteen takia joudutaan tinkimään säilytystilan määrästä, jääkaappi- ja kaappipakastintilaa tarvitaan kuitenkin vähintään tavanomainen määrä.

Jaa sosiaalisessa mediassa